Λέξη προερχομένη εκ του γραφόντος (δηλαδή εμού), εκ του γαμέω-ω, δηλαδή παντρεύομαι ή ό,τι άλλο έχω κατά νου, με την προσθήκη -ιάρης στο τέλος, το οποίο και προσδίδει την έμφαση ή υπερβολική τάση του ρήματος.

Ο γαμιάρης είναι ο εν έτει 2012 σεξοκάγκουρας, ο επί εικοσιτετραώρου βάσεως ασχολούμενος με γυναικείες υποθέσεις, υπερηφανευόμενος για τις δήθεν κατακτήσεις του καθίσταται περίγελος εις τον περίγυρό του.

Ενίοτε, σαφώς ενοχλητικός, αποτελεί αντικείμενο χλευασμού ακόμη και από το γυναικείο φύλο ως ο σαλιάρης, ο ψευτοκοκορίκος, ακόμη δε και ο μάλαξ.

Προτροπή στους αναγνώστες: Όταν προφέρετε την λέξη ως προσφώνηση σε γνωστό σας, τονίζετε πάντα την παραλήγουσα, επί παραδείγματι: Καλώς τον γα-μννιιιιά-ρη, (βλέπει κανείς την ουσία της λέξεως με την προσθήκη του 'ν', αυτός που νοιάζεται περί των θεμάτων της γαμικής).

  1. Πού ήσουν ρε γαμιάρη;

  2. - Ο Τάσος πρέπει να είναι γερός μπήχτης. - Μπαα, ένας παλιογαμιάρης είναι.

  3. Έλα ρε μάλαξ, μη στέκεσαι στη μέση σαν τον γαμιάρη.

  4. - Τασούλα;! Έμαθα σ' την έπεσε ο Απόστολος. - Τον έστειλα από εκεί που ήρθε, τον γαμιάρη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Mr. Cadmus

Μη βιάζεστε να κεράσετε τον (την;) katara παπάρι, γιατί υφίσταται σαν τύπος. Εδώ λέει ότι ήταν και παρατσούκλι νυν υπουργού.

Μ' έναν διαφορετικό, πιο σουλουπωμένο ορισμό, μια χαρά στέκεται σαν λήμμα.

#2
iron

εμένα μου αρέσει πολύ το λήμμα, γεμίζει ο στόμας σου, όπως με το σκατιάρης. Αλλά τα βαθμούλια μου θα τα βάλω αργότερα, όταν σουλουπωθεί, όπως λες.

#3
kataras

Τον έχω βγάλει από το 2008 και ίσως πιο πρίν, αλλά φυσικά δεν μπορώ να το αποδείξω, μόνο οι φίλοι μου το ξέρουν. Δεν παίζει όμως ιδιαίτερο ρόλο μιας και δεν ζητάω εύσημα γι'αυτό.
Και μόνον η δυναμική της λέξεως και ο τρόπος που την περιγράφω και προφέρω φτάνουν για να καταλάβει κανείς ποιος είναι ο δημιουργός. Υγιαίνετε.

#4
Mr. Cadmus

Δεν το κόβω να σουλουπώνεται...

#5
kataras

[mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο.[/mod]

#6
agou

Κατάρα, έχεις ταλέντο.

#7
Galadriel

@Κάδμους είσαι βιαστικός, κρίση γύρω γύρω, πού να προλάβουν οι υπάλληλοι να κάνουν τη δουλειά τους :)
@agou πού είσαι εσύ παιδί μου!
@kataras ωραίος, η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν το εκτίμησα το λήμμα στην αρχή αλλά να ναι καλά ο καδμους που σε ανέβασε :) - καλωσήρθες.

#8
kataras

Ευχαριστώ πολύ. Τα λήμματα που ανέφερα, τα χρησημοποιώ καθημερινά καθότι, αγωνιστής στο εππάγγελμα, οφείλω να στολίζω τους αντιπάλους μου, με τα δέοντα, προς τέρψη ιδική μου και αντίθετα τρόμο σε αυτούς.

#9
vikar

Μα εδώ δέν μιλάμε για καμιά ζαβαρακατρανέμια: πρόκειται για τόσο εύλογο σχηματισμό που αποκλείεται να μήν έχει χρησιμοποιηθεί ήδη απο ένα σωρό διαφορετικούς ανθρώπους στο παρελθόν, κι' απο κάποιους τους συστηματικά (όπως ο κατάρας): ήδη στο λίνκ του Μίστερ αναφέρεται χρήση του απο το 1978 το αργότερο.

Έχει πλάκα που πότε-πότε στο σάιτ προκύπτει θέμα διεκδίκησης της πατρότητας συγκεκριμένων αργκό εκφράσεων, το οποίο αν είναι μιά φορά θολό γενικότερα στη γλώσσα (που ο κανόνας είναι η πιό ουσιαστική κοινοκτημοσύνη που μπορεί κανείς να φανταστεί για ανθρώπινες κατασκευές), στην αργκό είναι ακόμη πιό θολό και σόλοικο, μιά και η αργκό διέπεται απο συνεχή, ρευστό αυτοσχεδιασμό και συνδυαστικότητα.

Μπορεί ο κατάρας να τη σκαρφίστηκε και χρησιμοποίησε πρώτος στην παρέα του, αλλα απίθανο να ήταν και ο πρώτος στην ελλάδα. Όπως λέει κι' ο ίδιος, δέν τίθεται ζήτημα ευσήμων για καινοτομία. Ωστόσο, θα έδινα εύσημα για τη χρήση, αρκεί να μας ανεβάσει κάνα ηχητικό με την προφορά.

Ειδικά για το γαμάω πάντως, πιό οικονομικό μάλλον θά 'ταν να μιλάμε όχι για τα ενχρήσει παράγωγά του, αλλα για όσους σχηματισμούς του με γνωστά άλφα και βήτα συστατικά που δέν χρησιμοποιούνται. Γαμώ τα θέματα για εξετάσεις...

#10
iron

σπασίκλα...

#11
vikar

Μεταξεταστέα...

#12
iron

βλαμμένο...

#13
vikar

Θα το βουλώσεις τώρα ή θα το πώ στην κυρία;

#14
iron

η κυρία με αγαπά πιο πολύ από σένα. δεν σε φοβάμαι. Μ.

#15
Galadriel

Θα είμαι αντικειμενική γιατί ένας σωστός παιδαγωγός πρέπει να είναι πρώτα από όλα δίκαιος.

#16
Galadriel

...βίκαρ, είσαι αντικειμενικά για πολύ ξύλο αχαχαχα

#18
vikar

[φτού... κι' ο λυκειάρχης εγκάθετος...]

#19
iron

έεεεεεετς.