Έκφραση που απαξιώνει κάθε παραλία της οικουμένης, εντός και εκτός πλανήτη συμπεριλαμβανομένων των Αγίων Πάντων (Μαυρίκιος, Δομίνικος, Βαρβάρα, Βικέντιος, Νάπα, Φραγκίσκος Μπαρτς ο Καραϊβικανός κτλ κτλ) εάν δεν ανήκει στα 2 πόδια της Χαλκιδικής (1ο και 2ο) και την παρανυχίδα προ του Α. Όρους. Χρησιμοποιείται από ακροθεσσαλονικιούς που πηγαίνοντας σε οποιαδήποτε άλλη παραλία αναζητούν φραπεδιά με γάλλλα και «σπορ του βορρά».

Τα τοπωνύμια μαγευτικών παραλιών όπως Πυργαδίκια, Βουρβουρού, Φούρκα, Πούντα και πάει λέγοντας συντελούν στην μυθοποίηση του τόπου.

- Χαθήκαμε Κίτσα μου, πού ήσουν όλο το καλοκαίρι;
- Νάντια μου είχαμε πάει με τον Παναγή στο Κο Σαμούι.
- Ωραία φαντάζομαι ε;
- Ναι δεν λέω καταγάλανα νερά, ευγενέστατοι σερβιτόροι, ολόφρεσκα και φτηνά κοκτέιλς, αλλά σαν την Χαλκιδική δεν είναι.

(από Khan, 16/04/13)

Και σαν τη Χαλκιδική δεν έχει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Και Μόλα Καλύβα

#2
patsis

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα λήμματα που υπάρχουν ακόμα στο Δημόσιο Πρόχειρο του σάιτ. Κανείς δεν τολμούσε μέχρι σήμερα.

#3
Soumela

(mexri pou hrtha egwwww)Geia sas.eimai nea sto site.twra eida to dhmosio proxeiro alla pali den to vrhka sta palia..anyway....enjoyyyyy!!!!!!

#4
HODJAS

Έχει γίνει γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα πλέον αυτή η αυτάρεσκα επαρχιώτικη έκφραση (και κάτι άλλες παρόμοιες).

Κάποτε, οι θεσσαλονικείς γίνονταν καταγέλαστοι λόγω της προφοράς τους (κάτι μεταξύ σταμπουλού και χωριάτη) και του παρδαλού λεξιλογίου τους. Τώρα είναι μόδα.

Ο συρμός παραχαράσσει την Ιστορία.

Οι σαλονικιοί κάνανε την καρπαζιά προσφάι απ’ τα καρακόλια της Κρήτης, προκειμένου να ποζάρουν σήμερα για ακραιφνείς πατριώτες.

Η παρουσία των θεσσαλονικέων στο πανελλήνιο είναι αισθητή πλήν πρόσφατη και αδιάκριτα θορυβώδης (βλ. Τσιντικίδου, Κανάκης & Σία, Σταρόβας, Ρέμος (!)/δηλ. Πασχαλίδης, Μακεδόνας (!)/ δηλ. Πάκας, Καραμανλής, κάτι τσόλια σε πρωινάδικα κλπ σαλονικοπώλες).

Ας μην γελιούνται όμως οι ακρίτες. Η υπερτοπική εμβέλεια των «ηθών του Βορρά» (όπως και του ξεχωριστού τηλεοπτικού σταθμού, ξεχωριστού υπουργείου κλπ-κλπ) είναι δοτή και τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά, αφού επιτάσσεται για λόγους εθνικού συμφέροντος (δηλ. αποφασίζεται απο κάτω).

Έτσι, το πραγματικό μεγαλείο της Θεσσαλονίκης, μόνον οι ντόπιοι το αγνοούν και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό (πού ν’ ανακατεύουμε τώρα ιστορίες με βρωμο-βαλκάνιους Οβραίους, Βλάχους, Γύφτους, Σλάβους, Αρμένηδες, Αρναούτηδες και Τούρκους, φτώχεια και των γονέων, τον Αλέξανδρο Σχινά, τη Φωτιά, τα καθίκια τους Αγγλογάλλους που την κάνανε μπουρδέλο απ’ άκρη σ’ άκρη, Απεργίες Καπνεργατών, Ο.Μ.Μ.-Ο.Π.Λ.Α., Υπόθεση Πόλκ, τον Μουσχουντή, τον Λαμπράκη κλπ – Ο Μεγαλέξαντρος, το Βυζάντιο, τα δήθεν πολλά σούρτα-φέρτα με τη Βιέννη, η παοκάρα, η τάχαμου «Συμπρωτεύουσα», οι παλιοχαμουτζήδες που μας πίνουνε το αίμα, τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, ο φραπές κι η χαλλλαρουίτα στον Αρμενιστή έρχονται πιο βολικά). Τώρα παριστάνει τη Βαρκελώνη.

Αλλά, η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική, για ν’ αφεθεί στα χέρια των παιδιών...

#5
MXΣ

Πω, πω Χοτζ! Γκαρσόν, I am having, what he's having!

#6
Soumela

Kernaw kai egw ton Hotza!!!(OMG!!!!)

#7
Vrastaman

Αm-louse, το αναγραμμαντείο σε χαιρετά.

#8
allivegp

Όπου Garcon τα καφέ του Peja Stojakovic/Κίνη στη μπαραλιακή (Νίκης, πρώην Τottis-ποιότης) και στο Γκόζμος του Λάτση.

#9
Soumela

ANATRIHIASAAAAAAAA

#10
iron

εγώ θα ήθελα ανάπτυξη της μεγάλης χότζειας παραγράφου, να γίνει πιο λιανός να μάθουμε και οι ανημέρωτοι (σικ).

#11
alamo

Η Καλλιφρόνια ούμπερ άλλες τση Ελλάδας .(Καλιφόρνια uber alles)

#12
allivegp

Για να επανέλθουμε στη Χαλκιδική, καταθέτω το (ίσως ήδη γνωστό για πολλούς αλλά νόστιμο) : Στο πρώτο πόδι πηγαίνεις για να βρεις γυναίκα, στο δεύτερο όταν την έχεις βρει και στο τρίτο αν τη χάσεις.

#13
soulto

Το ζεύγος Μπρατζελίνα ανακαλύπτει ότι σαν την Χαλκιδική δεν έχει (εδώ)

#14
soulto

Η ΝΑΣΑ το είπε καθαρά "we found sea water in Mars but is not like Chalkidiki"

#15
Khan

#16
Galadriel

Συμφωνία με τον προλαλήσαντα

#17
soulto

-Πεθαίνοντας στη Χαλκιδική: Δεύτερος θάνατος εν αναμονή του ασθενοφόρου
-Ασθενοφόρο στη Χαλκιδική, δεν έχει.

Πηγή τουΐ

#18
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Είναι αδύνατον να χωρέσουν σε ένα δημοσιογραφικό κομμάτι όλα όσα ζήσαμε το τριήμερο αυτό στο Κουσάντασι.

Πλήθος συναισθημάτων αλλά κι ένα διαρκές πένθος που χαρακτηρίζει κάθε πρόσφυγα, απ’ όπου κι αν προέρχεται κι όπου κι αν κατέληξε.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας ενενηντάχρονης γραίας, που κατοικεί στον τουρκοκρητικό μαχαλά της Σόκιας, η οποία ασθμαίνουσα έφτασε ίσαμε το λεωφορείο της κρητικής αποστολής και με αυθεντική κρητική ντοπιολαλιά μάς είπε: «Ηθελα να σας ε-χαϊδέψω τα χέρια σας»!!!

Τη ρώτησα «πώς περνά» κι εκείνη χωρίς δισταγμό μού απάντησε: «Καλά περνούμε κι επαέ. Ομορφος είναι ο τόπος, αλλά ωσά την Κρήτη, δεν είναι ποθές»!

εδώ