Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες εγκεφαλικών καταστάσεων:

  1. Τα μυαλά σου είναι στη θέση τους, που θα πει είσαι με τα καλά* σου, είσαι με τα σωστά* σου, προχωράς μαζί τους* σε κανονικές / φυσιολογικές εγκεφαλικές διαδρομές: πας καλά.

  2. Τα μυαλά σου δεν είναι στη θέση τους, έχεις τρελαθεί, σου έχει στρίψει (η βίδα), τα ‘χεις χάσει*, έχεις ξεφύγει (από το φυσιολογικό τρόπο σκέψης, από το σωστό το μονοπάτι): δεν πας καλά.

Το ερωτηματικό «πας καλά;» εκφράζει έκπληξη για τα λόγια ή τη συμπεριφορά του συνομιλητή, δηλώνει αμφιβολία για τη φυσιολογική κατάσταση του εγκεφάλου του, δεδομένου ότι τα λόγια ή / και οι πράξεις του παραπέμπουν σε τρελοκομεία. Η ερώτηση είναι ρητορική και η φράση έχει ακριβώς την ίδια έννοια με την σχετική «α, δεν πας καλά». Χρησιμοποιείται κυρίως με στόχο την αφύπνιση του απέναντι, τ. χελόου, κούκου! κι έτσι και όχι τόσο προσβλητικά.

*μυαλά

Δικά μας: αφενός:
– Τράκαρα το σιβικάκι μου και το άφησα στον Χριστόπουλο.
Πας καλά; Αυτός είναι φαρμακείο. Θα σε στείλω σε ένα ξαδερφάκι μου να σ'το φτιάξει με τα μισά λεφτά.

αφεδύο:
- Πας καλά ή χάνεις λάδια;

αφετρία:
- Καλά ρε, πλάκα κάνεις; Αν δεν σέβεσαι τη μάνα σου, ποιόν θα σεβαστείς;
- Τι λες τώρα ρε μαλάκα; Βαλτός είσαι; Μου 'χει πρήξει τ' αρχίδια λέμε.
- Δεν έχει σημασία. Η μάνα σου θέλει το καλό σου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις στην αρχή, να σου φαίνεται εντελώς απαράδεκτη η συμπεριφορά της, αλλά πάντα έχει στο νου της το καλό σου.
- Α δεν πας καλά εσύ...

αφετέσσαρο:
- Μπα πανάθεμά το, είναι που είναι κιτσαριό, είναι και μπίζηλο από πάνω! Πας καλά, ρε Τασία; Θα κοιμάμαι μ' αυτή τη μαλακία πάνω απ' το κεφάλι μου;

Κι αλλού όμως: Ρε πας καλα θα πληρωσω τα κλεμμενα των πολιτικων; Κανεις πλακα ; Εμπρος λαε μην σκυβεις το κεφαλι ο μονος δρομος ειναι αντισταση και παλι

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
vikar

Μπράβο ρε Γκαλά, απ' τα βασικά.

#2
Vrastaman

Η κρυφή γοητεία της βανίλιας!

#3
Galadriel

α;

#4
Vrastaman

Με την καλή έννοια, με την καλή έννοια.

#5
GATZMAN

Βγαίνει και με γεύση καφέ: πας καλούα;

#6
Vrastaman

Άντε, πλησιάζει και η Παγκόσμια Ημέρα Frappernité!