1. Αναλαμβάνω ολομόναχος να φέρω εις πέρας κάτι μετά κόπου και αυτοθυσίας, υπέρ πίστεως, πατρίδας και οικογένειας γιατί μπορώ, ή γιατί πολύ απλά κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει, ή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με δαύτο.

  2. Μονοπωλώ κάτι και διεκδικώ με λύσσα την αποκλειστική νομή, χρήση και εκπροσώπηση αυτού, μη και τολμήσει κάποιος άλλος να μου το πάρει. Η χρήση της εργολαβίας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να περικλείει πολλά και ετερόκλητα πράγματα, από ιδεολογίες και κοινωνικές τάσεις μέχρι τη συζήτηση (για οποιοδήποτε θέμα) σε κλειστό ή ανοικτό κύκλο, ιδιωτικά η δημοσίως. Ανάλογα με την περίσταση και την περίπτωση μπορεί κάποιος (ή κάποιοι) να παίρνουν εργολαβία τον πατριωτισμό, τη σωτηρία της πατρίδας, την αριστεροσύνη, τον φεμινισμό, το χιούμορ, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, το πισωγλεντοκόπημα, την αλληλεγγύη στης γης τους κολασμένους, την ελεύθερη σκέψη, την απάντηση απ' τον συνομιλητή του, τις σεξουαλικές επιδόσεις κλπ κλπ κλπ με όλα τα γνωστά από την ιστορία και την πραγματικότητα (πρόσφατη και παλιότερη) αποτελέσματα.

  3. Η έκφραση παίρνω εργολαβία έχει και μία τρίτη σημασία, σχετική με την δεύτερη έννοια, που στην περίπτωση αυτή επεκτείνεται σε υλικά αγαθά. Π.χ., παίρνω εργολαβία το ίντερνετ = Μπαστακώνομαι μπροστά στον υπολογιστή και δεν σηκώνομαι ούτε με γερανό, ή παίρνω εργολαβία το φαί = Χλαπακιάζω και δεν αφήνω τον άλλο ούτε να σηκώσει πηρούνι. Μ' άλλα λόγια, με το να παίρνω κάτι εργολαβία δηλώνω σαφή και ξεκάθαρη αντιπαρτουζική στάση.

  1. Μιας και έχει ψιλο-εξαφανιστεί ο Μπόγδης (θα πήρε την άδεια του να ξεσκάσει ο άνθρωπος - είπαμε, το «υποστηρικτής του ΓΑΠ» είναι πλέον το μόνο χόμπυ που κολλάει ένσημα Βαρεά και Ανθυγιεινά) πήρε εργολαβία την υπεράσπιση η «Μελίνα Λ». Το καημένο το Μελινάκι όμως δεν έχει τον στόμφο του θαλερού Δημοσθένη. Κλαψουρίζει λίγο για «δάνεια» και ότι βρήκαμε το φτωχό, το ορφανό και του τα φορτώσαμε όλα και μετά ξεφουσκώνει ... τι να άλλο να πει κιόλας; (Από εδώ)

  2. Αφού σε πήρε εργολαβία η παρέα σε απαντήσεις να σου πω ότι το πιο σημαντικό είναι να βρεις απο τις εταιρείες που πετάνε προς Μαρόκο ποια έχει την καλύτερη πολιτική για μεταφορά εξοπλισμού windsurfing. Πας στο site της εταιρείας και ψάχνεις να βρεις την σχετική πολιτική της. (Από εδώ)

  3. Εγώ ρε το πήρα εργολαβία το προηγούμενο topic; Εσύ εδώ έχεις παστάρει όλα τα ανέκδοτα της χιλιετίας... Και για να σου την σπάσω, πιάσε ένα νέο gifακι! Και να θυμάμαι ότι ίσως εσύ είσαι το επόμενο θύμα... (Από εδώ)

  4. ..στην αρχή, όταν ξεκίνησαν (πριν απο 20φεύγα χρόνια δηλαδή!), ε, συμπαθητικοί ήταν... στη συνέχεια, πήραν εργολαβία την εμπορική πρωτοπορία και έκτοτε ...ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ ΤΑ ΣΥΚΩΤΙΑ! (Από εδώ)

  5. Βέβαια οι Λιθουανοί και οι λοιποί βαλτικοί τελειωμένοι λαοί ήσαν οι πρώτοι που την έκαναν από την ΕΣΣΔ, αλλά τέλως πάντων, ας μην ενισχύσουμε άλλο τα φιλελληνικά λιακοπούλεια συναισθήματά μας. Άλλωστε το πατριωτιλίκι τώρα το πήραν εργολαβία οι αγανακτισμένοι, άσχετα που πολλοί από δαύτους από ορθογραφία της ελληνικής γλώσσης παίρνουν μηδέν. Μέχρι και ορθογραφία, συντακτικό, γεωγραφία, πατριδογνωσία και πατριωτισμό θα σας μάθουν οι κομμουνισταί βρε, αλλά ποιος μας ακούει. Παρακάτω. (Από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Galadriel

Σωστός. Πρόχειρο -1.

#2
patsis

Βλ. και φασόν, ιδίως για το σχόλιο του poniroskylo.

#3
patsis

Συγγνώμη για τα πολλαπλά σχόλια. Βλ. και εργολαβία και επ' ώμου, με το σχόλιο ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ εξαφανισμένου της παρέας.

Να προσθέσω ότι ο ορισμός του κ. Κάδμου είναι εξαιρετικός.

#4
Mr. Cadmus

Καλά κάνεις και τ' αναφέρεις. Το σωστό να λέγεται και τα εύσημα να αποδίδονται όπου αρμόζουν.

Σπέκια σε kopritis και ΑΛΛΟΣ. Successores te salutant.