Από το σχολείο και την οικογένεια, μέχρι τη γειτονιά και τον στρατό, κι από τη σχέση του κράτους με τους πολίτες (δυστυχώς) μέχρι τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπου πίπτει θέμα ιεραρχίας και δυνατότητα επικύρωσής της, άλλως κι επικουρικά τρόμος αμφισβήτησής της, πίπτει και νταηλίκι. Από το τούρκικο dayilik [φιλοτάραχο, φασαρία]. Η αγγλική απόδοση είναι bullying -όπως σωστά σημείωσε ο χρήστης acpbl- κι η επί το ελληνικότερο απόδοση είναι ο εκφοβισμός, ο εξαναγκασμός.

Οι φυσικοί φιλόσοφοι έλεγαν ότι ο ανθρώπινος νόμος υπάρχει για να προστατεύει τον αδύνατο, αφού για τον ισχυρό υπάρχει το δικό του, άγραφο, φυσικό δίκαιο που εφαρμόζεται από καταβολής κόσμου. Ο νταής είναι ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του αδύναμου και του ισχυρού, που μετατίθεται κατά βούληση πότε στο ένα και πότε στο άλλο στρατόπεδο, ανάλογα με αυτόν που έχει απέναντί του. Το νταηλίκι λοιπόν -ως εν γένει συμπεριφορά του νταή- κατά το ήμισυ αφορά στον εκφοβισμό των αδυνάτων και κατά το υπόλοιπο μισό στην εφαρμογή τουμπεκί -καθότι «δε μας παίρνει».

Κατά συνέπεια, το νταηλίκι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αντίληψη που έχει ο νταής για το περιβάλλον του, ο οποίος συστηματικά χωρίζει βάσει πολυάριθμων κριτηρίων (φυλή, θρησκεία, ιδιότητα, ηλικία, περιουσιακή κατάσταση, πολιτική επιρροή κλπ) τους ανθρώπους γύρω του σε λιγότερο και περισσότερο δυνατούς από αυτόν και κεφαλαιοποιεί αναλόγως, καθότι, ως κακοποιημένο παιδί και μετέπειτα πρόωρος εκσπερματιστής / ανέραστη γυνή, λίγες πια ηδονές αλλά πλείστα απωθημένα του έχουν μείνει σε αυτή τη ζωή.

Πάντως δεν αποκλείεται οι θηλυκοί νταήδες να ολοκληρώνουν την πράξη σε βάρος των συντρόφων τους, ενώ τα θύματά τους έχει παρατηρηθεί ότι συχνά υποφέρουν κι αυτά από πρόωρη εκσπερμάτιση, οπότε δεν μπορεί κανείς να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα περί της σύνδεσης της νταηλίδικης συμπεριφοράς με το ανέραστο αποτέλεσμα για τον θύτη. Από την άλλη είναι ένας χαιρέκακος συνειρμός κι όπως επανειλημμένα έχουμε πει το λακριντί είναι τζάμπα.

Συνεπώς, η παραβίαση του χρυσού κανόνα επιβάλλει οι νταήδες να τελειώνουν γρήγορα ή να μην τελειώνουν καθόλου. Όπως λέει κι ο ποιητής «αυτοί που μας προδώσανε ανέραστοι να μείνουν».

Ου γαρ έρχεται μόνον, διότι για όλα (πρέπει να) υπάρχει ένα κόστος –έτσι μας μάθανε, ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε εμείς οι νομοτελειακοί. Γιατί έτσι. Τέλος.

Τα παραδείγματα αφιερώνονται στον πλήρως αποπροσανατολισμένο νταή που αποφασίζει και διατάζει και δεν κωλώνει απέναντί μας, αλλά ξεβρακώνεται με ανυπομονησία μπροστά στα συμφέροντα και τους ξένους. Παραγνωριστήκαμε μου φαίνεται...

Ο εκφοβισμός:
Το Δημόσιο αγνοώντας αποφάσεις δικαστηρίων ζητεί ακόμα και προσωποκρατήσεις πολιτών για χρέη εδώ

Η τουμπέκα: Πέντε χρόνια μετά την εκχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης των Ολυμπιακών Αγώνων, έκτασης 53.835 τ.μ. στη Lamda Development του ομίλου Λάτση, την υποβολή προσφυγών κατά της απόφασης αυτής και 2,5 χρόνια μετά τη λειτουργία του πολυτελούς εμπορικού κέντρου Golden Hall, που κατασκευάστηκε εκεί, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε, οριστικά, ότι το εμπορικό κέντρο (που είχε χαρακτηριστεί μαζί με το παρακείμενο Mall) ως το «μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης» δεν είναι αυθαίρετο και έδωσε την τελικη έγκριση για τη λειτουργία του.
Πίσω από την απόφαση αυτή για το Golden Hall, όπως και για όλα τα εμπορικά κέντρα που ανεγείρονται το ένα μετά το άλλο, κρύβεται ένας ανελέητος πόλεμος συμφερόντων, που ιδιαίτερα στην περίπτωση του Golden Hall και του Mall του ομίλου Λάτση έφθασε μέχρι τη Βουλή και προκάλεσε την παρέμβαση τριών πρώην πρωθυπουργών, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή.εδώ

Ο συνδυασμός των δύο από τον βραβευμένο με όσκαρ, χολλυγουντιανό σούπερσταρ, Λούκας Παπάντιμος:
«Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, αντίθετα ας διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει…
…Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών και εάν στην επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου θα βρίσκεται στην ίδια θέση απάντησε: «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών. Κι άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».εδώ

Καμιά φορά ξεβρακώνεται ο νταής. (από patsis, 12/03/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία