Πολύ παλιά έκφραση, αντίστοιχη της σημερινής παπάρια.

- Σου είπε τίποτα το ιδιαίτερο;
- Κολοκύθια τούμπανα... Τα ίδια και τα ίδια πάλι.

Βλ. και παπαριές, οι, παπάρια μέντολες, αρχίδια, αρχιδιά, αρχίδια καλαβρέζικα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
didikong

και "κολοκύθια φούμαρα" και "κολοκύθια με τη ρίγανη"

#2
Επισκέπτης

Αδίκως παραμελημένο λήμμα. Αυτή η έκφραση είναι το αρχέτυπο απ' όπου προέκυψαν τα «αρχίδια τούμπανα», τα «κολοκύθια με τη ρίγανη» και τα σκέτα «κολυκύθια». Η προέλευση των κολοκυθιών τουμπάνων πιστεύω ότι είναι η εξής:

Σε πολλά χωριά συνήθιζαν να κοροϊδεύουν τα πανηγύρια διπλανών χωριών ως ανούσια και οτινανιστικά, με τη φράση «[Χ] χορός, κολοκύθια τούμπανα». Αυτό επιδέχεται την τελείως κυριολεκτική ερμηνεία ότι στο Χ χωριό δεν έχουν ούτε τούμπανο για το χορό τους, και βαράνε τις κολοκύθες. Θα ξέρετε εκείνο το είδος κολοκύθας που άμα ξεραθεί γίνεται ένα σκληρό κούφιο σώμα από το οποίο φτιάχνουν διάφορα αντικείμενα (φωτιστικά, πρόχειρα μουσικά όργανα κλπ.).

Πού το ξέρω:
Πουθενά. Το εικάζω όμως ως εξής:
Τη φράση «[Χ] χορός κολοκύθια τούμπανα» κάπου την είδα τελευταία σ' αυτό το συμφραζόμενο, χωρίς ερμηνεία. Δυστυχώς δε θυμάμαι πού. Ήρθε όμως κι έδεσε με ένα στίχο, που λέει «Κακλαμάνικος χορός, κολοκ'θένιος τούμπανος», σ' ένα σιντί της Δόμνας Σαμίου. Ο Κακλαμάνικος είναι κωμικός χορός με άτσαλα χοροπηδητά. Η Σαμίου στα σχόλια του σιντί εξηγεί: «Όσο είναι τούμπανο η κολοκύθα, άλλο τόσο είναι χορός και ο κακλαμάνικος». Και καθώς έχω ακούσει και την παρόμοια φράση «Εσποΐτικος χορός, μακαρούνες και χυλός», τείνω να καταλήξω ότι όλα αυτά είναι παραλλαγές του ίδιου σκώμματος, και περαιτέρω ότι τα κολοκύθια τούμπανα επεξέτειναν τη σημασία τους και έφτασαν να σημαίνουν «ό,τι να 'ναι, σαχλαμάρες, μπούρδες».

#3
patsis

Νά ’σαι καλά για τις πληροφορίες. Ακούγεται ρεαλιστικό το σενάριο που παρουσιάζεις.