Ο/οι λαθρομετανάστης/-ες συντετμημένα, ανάμεσα σε εθνίκια και άτομα του υπερπατριωτικού χώρου.

Βόμβα οι αρρώστιες που φέρνουν οι λάθρο (από εδώ)

(από allivegp, 27/03/12)

Δες και κομμέ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

ωραίος, το είχα στο πρόχειρο. απ' το «λαθρομετανάστες» περνάμε στο «λάθρο», προσεχώς κ απλά «παράσιτα»...

#2
mafie

Να επισημάνουμε δε -διότι τι σκατά λεξικογραφική δουλειά κάνουμε εδωμέσα- ότι ο δόκιμος και πολιτικά ορθός όρος είναι «παράτυπος μετανάστης» (illegal immigrant).

#3
Παπαντώνης

Δεν καταλαβαίνω με ποιον τρόπο η σύντμηση από «λαθρομετανάστης» σε «λάθρο» στοχοποιεί τους εθνικιστές.Το «παράσιτα» που σχολιάζει ο/η jesus θα το δεχόμουν για λήμμα οικιοποιηθέν από τέτοιες κοινωνικές ομάδες.

Ενίσταμαι για το αν θα έπρεπε το λήμμα να εμπίπτει στην κατηγορία «Ρατσιστικά».

Επίσης, αγαπητέ/ή mafie, αφ'ενός λανθάνετε στην μετάφραση σας(μεταφράζοντας το illegal σε παράτυπος, ενώ το σωστό είναι παράνομος, καθώς το παράτυπος μεταφράζεται σε irregular), αφ'ετέρου, δεν βλέπω κανέναν λόγο ο λαθρομετανάστης να λέγεται -όπως υποστηρίζετε- ορθότερα «παράτυπος μετανάστης» γιατί δεν παραβιάζει τύπους, αλλά οπωσδήποτε παράνομος, καθώς ως είναι γνωστό παραβιάζει τους νόμους της χώρας στην οποία εισέρχεται.

#4
Mr. Cadmus

Πριν οξυνθούν τα πνεύματα εκατέρωθεν, θα σας παραπέμψω σε αυτό το νήμα της Λεξιλογίας όπου και γίνεται η συζήτηση περί μεταναστευτικής ορολογίας.

Ρίχτε μια ματιά και μετά αναλύστε όσο θέλετε.

#5
Παπαντώνης

Κάδμε, ευχαριστώ.Διάβασα το νήμα με προσοχή.

Από μέρους μου δεν υπάρχει καμία άλλη διάσταση στο θέμα παρά την κανονικότητα του λήμματος και του ορισμού του.

Τον προβληματισμό για το αν η λέξη «irregular» μεταφράζεται σε «παράτυπος» τον έχω σκεφτεί και εγώ και τον ασπάζομαι.Περισσότερο θα έλεγα μοιάζει με «ακανόνιστος» ή «έκρυθμος».

Δέχομαι ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» δεν ακούγεται όμορφα, αλλά εκτιμώ ότι πλάστηκε γιατί ήταν κάτι ευκολότερο στην χρήση από το «παράνομος μετανάστης».Επίσης δέχομαι ότι ούτε ο δεύτερος όρος ακούγεται όμορφα, αλλά εν τέλει, μιλάμε για μια παρανομία, θα πρέπει δηλαδή να ωραιοποιήσουμε τις λέξεις(άραγε και αναγκαστικά την σημασία τους) για χάρη του ανθρωπισμού;Δεν το δέχομαι.

#6
Mr. Cadmus

Παπαντώνη, νομικίστικο ξενομικίστικο, ο όρος με τον οποίο θα περιγράψει κανείς τους ανθρώπους αυτούς κουβαλάει και τη δική του προσωπική οπτική σχετικά με το τι πιστεύει, πως τους βλέπει, αλλά ίσως και πως αντιμετωπίζει τους ανθρώπους αυτούς.

Το καθαρά νομικό επιχείρημα ως προς την ορολογία είναι ένα: Ο επιθετικός προσδιορισμός αφορά την πράξη της εισόδου (παράνομης, παράτυπης, λαθραίας, ότι) και όχι τα ίδια τα άτομα -δηλαδή το πως εισέρχεσαι είναι ένα πράγμα, το αν θεμελιώνεις δικαίωμα παραμονής ή γενικότερα στοιχειώδη δικαιώματα αυτόχθονα πολίτη στην χώρα εισόδου είναι τελείως άλλο. Και εν τέλει, όλοι έχουμε δει στην πράξη τι ρόλο βαράει αλλά και πως χρησιμοποιείται η στάμπα του λαθραίου-παράνομου-παράτυπου μετανάστη και από τα δύο στρατόπεδα.

Αφού λοιπόν επισημάνω ότι δεν κρίνω κανέναν για τις απόψεις του, κι επειδή αυτά έχουνε συζητηθεί και ξανασυζητηθεί και αναλυθεί μέχρι εξαντλήσεως χωρίς να έχει βγει (κι ούτε πρόκειται να βγει) ουδεμία άκρη, απλά θα παραπέμψω και εσένα και την Μάφι εδώ για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους, μιας και θεωρώ ότι στο λήμμα εκείνο οι απόψεις και των δύο πλευρών παρουσιάζονται πληρέστατα και επεξηγηματικότατα.

#7
iron

ωχχ... καλά, δεν τον παραπέμπουμε καλύτερα εδώ, μην στραβώσουμε πάνω που επίκειται και συνάντα;

#8
allivegp

Συνάντα; Ποιά συνάντα; Πού συνάντα;

#9
allivegp

Ε, όπως και να το κάνουμε, το «λάθρο» είναι υποτιμητικό όπως π.χ. το «Άμπο» για τους γηγενείς κάτοικους της Αυστραλίας, τους Αβοριγίνους.

#10
iron

αμ καλά τόπα ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν τον κάνινγκα που δεν πατάνε το κουμπάκι Σχολιασμένα... αχχχχ πρέπει να στείλουμε πιμιά...

αλίβε, πήγαινε στο γκαϊφές και δες τα σχόλια. και το μοντουλέικο θα ασχοληθεί με πιμιά αύριο πια γιατί είναι μανίκι.

α και όσοι πιστοί, διαδώστε το μέχρι τότε με πιμιά και σεις...

#11
PUNKELISD

Λαθρό, πιστεύω, κάθετε πιο καλά.

#12
Mr. Cadmus

Κι όμως, αντί λαθραίοι λάθροι. Ο λάθρος, του λάθρου, τον λάθρο...

#13
PUNKELISD

Επιβεβαιώνομαι! Το «λάθρο» είναι δόκιμο ενώ το «λαθρό»...

#14
jesus

κ εγώ συμφωνώ με θείο (:Ρ, δεν κρατήθηκα, σόρρυ) ότι προς λάθρο πάει.

κ τα παίρνω απ' την αρχή: όταν υποβιβάζεις κάποιον άνθρωπο λέγοντας ότι η ίδια η ύπαρξή του είναι παράνομη, βαφτίζοντάς τον λαθρομετανάστη, είτε το δέχεσαι είτε όχι, λαμβάνεις θέση. η γλώσσα είναι ιδεολογία κ δεν είναι ουδέτερη. όταν το λαθρομετανάστης το κρίνεις πολύ ανθρώπινο για να το κρατήσεις ολόκληρο κ το κάνεις λάθρο, πας ένα βήμα παραπέρα, κ σκόπιμα. η λέξη χάνει τη ρίζα της, αρχίζει να είναι μη λέξη, κ κυρίως απ' τη ρίζα της χάνει το κομμάτι -μετανάστης, που είναι κ το κατάλοιπο ανθρωπιάς στη λέξη λαθρομετανάστης (που για 4-5η φορά στο σάη επαναλαμβάνω ότι πλάστηκε απ' τον ελληνικό τύπο για τους έλληνες που έμπαιναν παράνομα στις ΗΠΑ) κ μένει το λαθρο-, που είναι ακριβώς αυτό που δικαιώνει την απανθρωπιά σ' αυτούς που είναι έτοιμοι γι αυτήν.

κ αυτό ανήκει στο λεξικογραφικό κ όχι το πολιτικό κομμάτι του λήμματος, για τα λοιπά κάδμος έφη κ είμαι σύμφωνος.

#15
mafie

Είναι αργά, έχω ελιές το πρωί και κακώς δεν έχω κοιμηθεί. Έχω να σχολιάσω μόνο πως τον όρο «illegal immigrant» τον μετέφρασε ως «παράτυπος μετανάστης» το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και δε μου κατέβηκε εμένα αυθαίρετα out of the blue. Για του λόγου το αληθές, εδώ.

#16
jesus

(ένεκα οι μπύρες χτες, ξέχασα να σημειώσω ότι βασικός λόγος για τον οποίο είναι απάνθρωπα υποτιμητικός ο χαρακτηρισμός είναι ότι η λέξη κατά κανόνα είναι άκλιτη, κ αυτό είναι κομμάτι του χαρακτήρα της ως μη-λέξη που έλεγα παραπάνω.)

#17
HODJAS

Σωστός ο ανηψιός.

Επίσης θέλει προσοχή στους δημοσιογράφους, που τονίζουν το κόμμα του Καρατζα-fairy στην λήγουσα.

Οι λίγοι που απομένουν και επιμένουν στον τονισμό της παραλήγουσας, παρά τις τσαντισμένες υποδείξεις των τζουτζέδων του κόμματος και οι ακόμα λιγότεροι, που δεν τους καλούν καν στις εκπομπές τους, μπορούν να ζητήσουν το χέρι της θείας μου της Μερόπης οποτεδήποτε.

#18
iron

κάποιοι είδαν τη γλύκα τού να είσαι λαθρομετανάστης.