Η έκφραση «είναι που είναι» σημαίνει χοντρικά «όντας ήδη» και χρησιμοποιείται για να δείξει ότι κάτι που έχει μια ποιότητα, πχ όμορφο, χαζό, μεγάλο, την αποκτά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

  1. Μην τον χτυπάς στο κεφάλι, είναι που είναι βλαμμένος.

  2. Ήταν που ήταν παλαβή η διακόσμηση, έβαψε και τους τοίχους πορτοκαλί και το κατάστρεψε το δωμάτιο.

βλ. και (ρήμα Χ) που (ρήμα Χ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Συνήθως δηλώνει την μετάβαση από μια απλή αρνητικότητα σε μια πλήρη καταστροφή. Και συχνά δηλώνει ένα πέρασμα από μια εσωτερική αρνητική προϋπόθεση σε μια εξωτερική επέμβαση που προκαλεί πλήρη διάλυση, όπως λ.χ. στο πρώτο παράδειγμα.

#2
patsis

Αυτό το σχήμα λόγου, μάλιστα, χρησιμοποιείται και με οποιοδήποτε, νομίζω, άλλο ρήμα, π.χ.:

  1. Τρέχεις που τρέχεις για τα χαρτιά, κράτα τουλάχιστον ένα αρχείο και σημειώσεις να ξέρεις με ποιον μίλησες και τι σου είπανε.

  2. Τους κάνεις που τους κάνεις τόση κατανάλωση, ζήτα και καμιά απόδειξη.

και με άρνηση:

  1. Δε γαμείς που δε γαμείς, δεν πας για ψάρεμα;
#3
patsis

Γράφαμε μαζί αλλά συμπληρώσαμε, νομίζω, ο ένας τον άλλο. Πάλι κάτι μου λείπει στην έννοια αλλά γράφω που γράφω από τη δουλειά, μην το γαμήσουμε κι όλας.

#4
patsis

«, νομίζω,»

Τώρα και σε μπλουζάκι.

#5
earendil_ath

ευχαριστώ τους προλαλήσαντες. Οι απόψεις βοήθησαν στη δημιουργία νέου λήμματος (ρήμα Χ) που (ρήμα Χ), όπου μπήκαν και τα παραδείγματά σας :)

#6
deinosavros

Στος ο Χαν με τα περί μετάβασης από απλή αρνητικότητα σε πλήρη καταστροφή. Θα μπορούσε μάλιστα η φράση να τυποποιηθεί σλανγκικώς, πχ «τα ξύνουμε που τα ξύνουμε, δεν κάνουμε και καμιά συνάντα ;» :-D

#7
Mr. Cadmus

Αχόρταγε.

#8
iron

μήπως τελικά το λήμμα αυτό δεν χρειάζεται να μείνει νέτο σκέτο, καθότι εντάσσεται ως άλλο ένα παράδειγμα στο λήμμα (ρήμα Χ) που (ρήμα Χ), πώς το βλέπει ο λαός;

#9
earendil_ath

Αγαπητή ironick, νομίζω ότι αυτό το λήμμα έχει μια πρόσθετη σημασία, την «σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό», πράγμα που δεν έχει το γενικότερο λήμμα (ρήμα Χ) που (ρήμα Χ)· αυτό μάλλον δικαιολογεί τη διατήρησή του

#10
iron

βασίστηκα στο σχόλιο του Πάτσεως που με βρίσκει ζύμφωνη. Ας πουν κι άλλοι όμως.