Η μητέρα βρέφους και κατεπέκταση ανήλικου παιδιού, η μάνα μωρού. Πιο ειδικά, η μητέρα που είναι μικρή σε ηλικία, συχνά ανήλικη και η ίδια, η μάνα-μωρό (κατά το μικρομάνα).

Εκτός από συζητήσεις μεταξύ χαζομαμάδων, ακούγεται σε συζητήσεις για το εργασιακό καθεστώς που αφορά τις εργαζόμενες μητέρες, άρα πρόκειται για όρο της υπαλληλικής καθομιλουμένης. Πρόκειται όμως και για όρο της φυλακής, που αναφέρεται σε κείνες τις μητέρες που κρατούνται έγκλειστες μαζί με το παιδί τους, συνήθως σε ειδική πτέρυγα μωρομανάδων.

Στη γενική πληθυντικού, πλάι στον τύπο μωρομανάδων χρησιμοποιείται και ο τύπος μωρομάνων.

  1. - Γενικά υπάρχει μια τάση από τις μικρομάνες, να πιστεύουν ότι όλοι της ζηλεύουν. Εγώ έχω μεγάλο παιδί, αλλά στην αρχή κι εγώ έτσι ένιωθα, νόμιζα ότι επειδή έκανα παιδί είμαι ανωτέρου είδους! [...] Μάλλον οι μανάδες αφοσιώνονται 100% στο μωρό και παραμελούν τις φίλες, θεωρώντας ότι αυτές έχουν τώρα έναν υψηλό σκοπό και οι άτεκνες είναι επιπόλαιες που τις νοιάζει η διασκέδαση και οι καφέδες.
    - εγραψες!!! αλλη καμια δεν γεννησε μονο η μαριω το γιαννη!
    - Δυστυχώς φίλη μου αυτό είναι μια παγίδα στην οποία πέφτει το 99,9999% των μωρομανάδων! (από φόρουμ)

  2. Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο έχουν αυξηθεί σημαντικά, αντανακλώντας τόσο τις συνέπειες από την κατάρρευση των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όσο και τις συνέπειες από την διευρυνόμενη ήδη οικονομική κρίση. [...] Στο παρόν αναφερόμαστε σε παιδιά Ρομά, ενώ σε ένα μικρότερο ποσοστό σε παιδιά Jevg από την Αλβανία. Τα κορίτσια υπεραντιπροσωπεύονται, και οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 6-12 ετών, με κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερων ή μικρότερων παιδιών. Ηλικιακά, ενδεχομένως, θα πρέπει να εντάξουμε και την κατηγορία των ‘μωρομάνων’, που αφορά μητέρες κάτω των 18, οι οποίες βρίσκονται στο δρόμο με τα παιδιά τους. (από εδώ)

  3. Εγώ θα σας πω ότι έχουμε καταγγελίες [...] για απόλυση εγκύου σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, νυχτερινό ωράριο που επιβλήθηκε σε καθαρίστρια –σε μεγάλο καζίνο- μωρομάνα ενός παιδιού, έγκυος ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να αποβάλει. (από πρακτικά της Βουλής)

  4. Kαλά ρε Ιερώνυμε που παριστάνεις πως δεν έχεις το χάλι του Χριστόδουλου, και λοιποί της Συνόδου, να μην σας χαρακτηρίσω. Δώσατε ρε δεκάρα τσακιστή για τα ανήλικα παιδιά που είναι στις φυλακές και στα σχολεία εγκλήματος τα αναμορφωτήρια; για τους αλλοδαπούς φυλακισμένους που δεν ξέρουν ούτε τη γλώσσα, για τις μωρομανάδες φυλακισμένες; για τους φτωχούς φυλακισμένους που δεν έχουν τα δισεκατομμύρια του Παντελεήμονα; (από ιστολόι)

  5. [Στη φυλακή] ο διαχωρισμός εμφανίζεται σε όλο το μεγαλείο του τεμαχίζοντας τους άντρες και τις γυναίκες σε ξεχωριστά κολαστήρια. Θα τεμαχίσει ακόμη μια φορά τις γυναίκες και τους άντρες αναλογικά σε πτέρυγες προστασίας, τοξικομανών, τσιγγάνων, ανηλίκων, μωρομάνων, απείθαρχων, λευκά κελιά. (από το ιντιμίντια)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

νταξ ρε φίλο, αλλά βάλε και κανα παράδειγμα από το νέτι...
(ας βάλω και :Ρ καλού κακού)

#2
vikar

Τό 'χεσα έ; Κάτσε, να φύγουμε κανένα...

#3
vikar

Ντάξει, το πέρασ' απο δίαιτα μία (έχει όμως και βαρύ κόκαλο).

#4
deinosavros

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ την αυθαιρεσία των μοντουλαίων που υποχρεώνουν τις φυλακισμένες μωρομάνες σε δίαιτα.