Πάρα πολλοί Έλληνες, όταν χρησιμοποιούν λέξεις που καταλήγουν σε -ήσεις, -ίσεις, κάμουν το πρώτο σίγμα silent (tres chic). Αυτό συμβαίνει καθότι απλοποιείται και διευκολύνεται πολύ η προφορά της λέξης, καθώς τα δύο σίγμα απαιτούν καθαρότερη άρθρωση και μεγαλύτερη προσπάθεια από τον ομιλών.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι δεν προέρχεται από κάποιο μέρος της Ελλάδας ως ιδιωματισμός, αλλά μάλλον εμπίπτει στην κατηγορία Κό'α Κόλα , σε ένα τέ'αρτο, καθώς έχουν παρατηρηθεί από Καταυλακιώτες αλλά και Καρδιτσιώται.

  1. - Νjίκο, Νjίκο!
    - Έλα Γιώργο!
    - Έλα ήρθε ο κόσμος! Έλα να με βοηθή'εις! Μάζεψε και τις αιτή'εις από τις αυξή'εις από τις επιδοτή'εις μην τα πάρει κανένας!

  2. (Σε κατάστημα ειδών τεχνολογίας)
    - Και νά σε ρωτήσω, τι απαιτήσεις έχει αυτό το μηχανάκι;
    - Απαιτή'εις, απαιτή'εις, πρόσεχε μην την πατή'εις.... Καρ καρ καρ καρ!
    - Καλά...Μπορώ να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο τμήμα;
    - Ναι, καλέστε τις πωλή'εις.

  3. - Έλα μωρό μου, θα έρθεις αύριο κατά τις 8 και τέ'αρτο να με ξυπνή'εις;
    - Να σε πάρω τηλέφωνο καλύτερα;
    - Όχι έλα να μου χτυπή'εις... Μπας και κάνουμε και τίποτα γυμναστικές ασκή'εις... Πρωινές...

πρβλ και -άειζ, -ήειζ, -ίειζ, -ώειζ, αύξη, ζγκατάψυξ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
salina

τα παραδείγματα είναι αλλ δε μανυ

#2
jesus

ώπα ρε φίλε. θα μας γαμή'εις;

#3
fighting_falcon

Σαλίνα, μου φαίνεται ότι θες να μας αρρωστή'εις σήμερα.

Χέζους, άσε τις ερωτή'εις και πιάσε τις ενημερώ'εις σχετικά με τις διολισθή'εις από τις πολλές κυβιστή'εις!

#4
jesus

κιο θα πέ'εις παιδάκι μ'. θα βαρέ'εις.

#5
fighting_falcon

Άσε τις εισηγή'εις. Για να πιά'εις στο στόμα σου εμένα πρέπει να κάνεις πλύ'εις με αλατόνερο πρώτα... Και μετά να φτύ'εις.

#6
iron

ρε πστ, εμένα δε μου κάθεται αυτή η προφορά, θα έλεγα μάλλον βοηθήσ'ς, ρωτήσ'ς κλπ. με έχετε βάλει να κάνω πρόβες όλη μέρα μηχέσω.

#7
fighting_falcon

Ναι, πολλοί δεν μπορούν να το μιμηθούν. Είναι κάτι σαν το σήκωμα των φρυδιών ξεχωριστά ή το δίπλωμα της γλώσσας. Κάποιοι δεν μπορούν...

#8
iron

ουφ, τουλάχιστον αυτά τα δύο μπορώ να τα κάνω. επίσης κουνάω και τ' αυτιά μου, αμέ. και μπορώ άμα λάχει ναούμ να λυγίζω τα δάχτυλα των χεριών μόνο στην πρώτη άρθρωση -σε αυτήν που είναι κοντά στο νύχι.

#9
earendil_ath

Νομίζω ότι εδώ έχουμε σίγηση όχι του πρώτου -σ- αλλά του δεύτερου -ι-. Δηλαδή ο βαριεστημένος προφέρει «να βοηθήσ'ς» και όχι «να βοηθή'εις». Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε διότι τα δύο συνεχόμενα -σ- ακούγονται κάπως μακρόσυρτα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα ακουγόντουσαν τα δύο -ι- κάπως μακρόσυρτα. Η σίγηση των μη τονούμενων φωνηέντων συνηθίζεται στις βόρειες διαλέκτους.

#10
iron

εμ, να κι άλλος ένας βυζιολογικός άθρωπας...

#11
earendil_ath

βέβαια πιθανόν να είναι σχετικό με το -άειζ, -ήειζ, -ίειζ, -ώειζ! ξέρεις, έλα να με βοηθήειζ κιέτσι :)

#12
iron

χμ, ζωζτό κι αυτό...

μια ιδέα: μήπως το παρόν λήμμα να μπει με τον ίδιο τρόπο, δηλ. -ή'εις κλπ για να είναι πιο εύκολο (λέμε τώρα) στην αναζήτα;

#13
fighting_falcon

Το μόνο σίγουρο είναι πως πολύς κόσμος μιλάει έτσι. Ενώ βοηθήσσσσσσς λέει μόνο ο Χάρι Πότερ και ο Βόλντεμορτ όταν μιλούν ερπετικά. Τώρα από την άλλη δεν μπορούσα να κάμω λήμμα με τίτλο -ή'εις γιατί φοβήθηκα ότι δεν θα το καταλάβουν πολλοί...

#14
salina

Ούτε εγώ μπορώ να μιμηθώ την προφορά, αλλά διαβάζοντας τα παραδείγματα είχα τον ήχο στ αυτιά μου. Το «να βοηθήσ'ς» που λέει πιο πάνω ο earendil_ath είναι άλλη προφορά, πιο κοφτή (τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω-διαβάζω εγώ)
Το «να βοηθή'εις» είναι πιο μακρόσυρτο, πιο -πως να το πω- ναζιάρικο(;)

#15
jesus

(ορίστε, τώρα με όλα τα ενδιάμεσα δε λέει να συνεχίσουμε τη μαλακία...)

όλα τα φαινόμενα που αναφέρθηκαν υπάρχουν. κ κυρίως, άλλο το «έλα να βοηθήσ'ς» κ άλλο το «έλα να βοηθή'εις». είναι λεπτομέρεια, αλλά είναι διακριτά, κ ο βίκαρ θα σας εξηγήσει ότι το να τα μπερδεύεις είναι φασισμός.

#16
iron

αχαχαχαχχχ!

#17
Vrastaman

Hanging to cliff, το αναγραμμ'είο σε χαιρετά.