Το παιδί που οι γονείς του το έχουν κάνει σε μεγάλη ηλικία, και για αυτό θεωρείται ότι επειδή το σπέρμα δεν είχε δύναμη, έχει βγει λειψό και με ειδικά προβλήματα. Η έκφραση χρησιμοποιείτο παλιά ως βρισιά, αλλά είναι επίκαιρη και στις μέρες μας, όπου γεροντομάνες και γεροντοπατεράδες πιεσμένοι από οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αλλά και από πρότυπα, τ. Sex & the City, αργούν υπερβολικά να τεκνοποιήσουν.

  1. Ενιοτε συμβαινει και το δευτερο...και τοτες εχουμε φαινομενο του τυπου να ρωτανε το παιδακι των 10 χρονων που το συνοδευει ο 60 αρης μπαμπας του «Γιωργακη,τον αγαπας τον παππου σου;»
    Ο σοφος μας λαος εχει μια φτιαξει μια λεξη γιαυτην την περιπτωση γεροντοπιασμα που πα να πει το παιδι που ο γονεις του το συνελαβαν (επιασαν) σε μεγαλη ηλικια... (Ποιότητα σπέρματος και ηλικία).

  2. Τρίτος, ο Πατασμός, ο λυράρης. Αυτός ήταν ένας λειψανάβατος και νεραϊδογλειμμένος, εννιά γιους είχε κάμει ο κύρης του, κι αυτός ήταν ο στερνός, γεροντόπιασμα. Δεν είχε πια ο σπόρος δύναμη, και τον έβγαλε λειψό. (Νίκου Καζαντζάκη, Ο Καπετάν Μιχάλης, Αθήνα 2010, σ. 233).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

μάστα, από γεροντομάνα δηλαδή.

#2
iron

οκ, το λες και συ, κουκουρούκου...

#3
Khan

Λέξεις με β΄ συστατικό το -πιασμα είναι και οι: κωλόπιασμα, μπατανόπιασμα / μπαντανόπιασμα, τουρκόπιασμα (=τουρκόσπορος), γιορτόπιασμα (την αναλύει ο Σαράντ στο Λέξεις που Χάνονται).

#4
Khan

Σαν να στοιχειοθετείται σιγά σιγά ένας φάκελος για την γαμοσλανγκοτέτοια, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μερικές είναι πολύ παλιές λέξεις (ξέρω γω 19ος, αρχές 20ου, μπορεί και παλιότερα) και δεν φαίνεται τόσο ζωντανό.

#5
perketis

Ομοίως τα ίδια πράγματα χαρακτηρίζει και η λέξη «μισοριξιά».