Αυτός που αφοσιώνεται στη μελέτη επειδή πρέπει και δεν κερδίζει τίποτα από τις γνώσεις που κατέχει, ούτε τις ευχαριστιέται, είναι παθητικός μαθητής του άριστα και αντικοινωνικός, συνήθως άσχημος και αντικείμενο κοροϊδίας για όλους.

Θηλυκό: σπασίκλας ή σπασίκλω. Υποκοριστικό: σπασικλάκι.

Ο Κωστής ήταν πάντα μεγάλος σπασίκλας και κανείς από τους καλούς μαθητές δεν ήθελε να τον παρομοιάζουν μαζί του.

Δες και σπάω.

Σε άλλες γλώσσες: nerd (αγγλικά), Streber (γερμανικά)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Δεν ισχύει πως ο σπασίκλας δεν κερδίζει κάτι ούτε ευχαριστιέται από τις γνώσεις που κατέχει. Η απόκτηση γνώσεως είναι η μεγαλύτερη ίσως χαρά της ζωής του.
Προφανώς αυτός που το έγραψε τον ορισμό αποτυπώνει ακόμα ένα κοινωνικό στερεότυπο και όχι την πραγματική έννοια της λέξης.

#2
jesus

ισχύει, με την έννοια ότι δεν απευθύνεται, παρά καταχρηστικά, σε άτομα που είναι «καλοί μαθητές» επειδή είναι έξυπνοι και το γουστάρουν, αλλά σε αυτούς που υπερβαίνουν εαυτόν κ δεν δείχνουν να το κάνουν έστω κ κατά τι συνειδητά.

#3
Επισκέπτης

γιο χοχοχο

#4
patsis

Χοχοχο! Είπε ο παχύσαρκος χιπχοπάς άι-Βασίλης με το λάθος όνομα...

#5
Επισκέπτης

οι αλλοι το λενε απλα επειδη ζηλευουν και θελουν να σταματησεις να διαβαζεις !!!!!!!!!!!!!!εγω κανω πως δεν ακουω οταν το λενε!

#6
Galadriel

Μράβο μράβο θα μπεις στο πανεπιστήμιο εσύ να φτύσεις αίμα 4 χρόνια να πάρεις πτυχίο κι άστους αυτούς να πάνε να σπουδάσουνε με τα λεφτά του μπαμπά στα αμερικάνικα κωλέγια και να έρθουνε να σου πάρουνε τη δουλειά και εσύ να δουλέψεις πιτσαφέρτας. Life is a beach.

#7
vikar

Στα κυπριακά σπάσμα και σπασματάκι.

#8
HODJAS

Κάποτε κυκλοφόρησε και ως σπάστης.

#9
johnblack

#10
spapakons

Βασικά εγώ ξέρω ότι σπασίκλας είναι το φυτό που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαβάζει όλη μέρα και αν πάρει κάτω από 19 πέφτει σε κατάθλιψη! Εννοείται ότι μετά από μια βδομάδα δεν θυμάται Χριστό.