Μειωτικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους οπαδούς του είδους μουσικής το οποίο αποκαλείται «έντεχνο» από όσους αποστρέφονται το συγκεκριμένο είδος. Ο χαρακτηρισμός για τη γυναίκα οπαδό του συγκεκριμένο είδους είναι «εντεχνιάρα» και τα τραγούδια αποκαλούνται «εντεχνιάρικα». Σχηματίζεται από το επίθετο «έντεχνος» και το νεοελληνικό (συνήθως μειωτικό) πρόθεμα -ιάρης (κατά το μυξιάρης, ερωτιάρης, κοκαλιάρης κλπ)

Επειδή το συγκεκριμένο είδος είναι συνήθως κράμα διαφορετικών ειδών μουσικής (ροκ, λαϊκής, ακόμα και παραδοσιακής), αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν οι οπαδοί των συγκεκριμένων ειδών επειδή θεωρούν ότι όσοι ακούν έντεχνοι είναι φλώροι γιατί δεν ακούν το «καθαρό» είδος που ακούνε αυτοί, αλλά το νοθευμένο «έντεχνο».

Οι καλλιτέχνες τους οποίους αρκεί απλώς κάποιος να αναφέρει για να χαρακτηρισθεί «εντεχνιάρης» είναι ενδεικτικά οι εξής: Ελεονώρα Ζουγανέλη, Νατάσα Μποφίλιου, Γιάννης Χαρούλης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Χαΐνηδες, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανα, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Αδελφοί Κατσιμίχα, ΠΥΞ-ΛΑΞ, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σωκράτης Μάλαμας κλπ.

  1. - Έχω κανονίσει με την κοπελιά να πάμε αύριο στη συναυλία της Μποφίλιου.
    - Όχι ρε φίλε, με εντεχνιάρα πήγες κι έμπλεξες;
    - Τί να κάνεις, ο έρωτας θέλει θυσίες...

  2. - Άκουσες καθόλου τον νέο δίσκο του Μάλαμα; Σκέτη ποίηση...
    - Πες μου ότι μας βγήκες κι εσύ εντεχνιάρης τώρα...

  3. - Μας είπαν ότι το μαγαζί παίζει λαϊκά και αντί να ακούσουμε Στράτο Διονυσίου ή έστω λίγο Βασίλη Καρρά, ακούγαμε όλη τη νύχτα Μάλαμα και Μελίνα Κανά. Πήξαμε στα εντεχνιάρικα...

βλ. και κατσιμηχέσω, τσίγκιρι-τσίγκιρι, τη Μελίνα, ναμαγαπάδικο, εντεχνindie

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Ωραίος! Άλλα εντεχνιάρικα λήμματα: κατσιμηχέσω, τσίγκιρι-τσίγκιρι, τη Μελίνα. Θα υπάρχουν κι άλλα σίγουρα...

#2
Khan

Βεβαίως το ναμαγαπάδικο, και σύγκρινε και με εντεχνindie. Γενικά ο Athens το είχε με αυτά τα λήμματα...

#3
Protoslangarios

Έχεις δίκιο khan. Έπρεπε να διαλεχθώ στο λήμμα περισσότερο με τους υπόλοιπους ορισμούς. Θα έλεγα πάντως ότι ο όρος «εντεχνιάρης» περιλαμβάνει όλα τα λήμματα τα οποία προανέφερες. Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τις συμπληρώσεις!

#4
iron

μπράβο ρε χανκ για τα λυνξ, πάνω που βαριόμουνα να κάνω το καθήκον μου...

#5
Khan

Λινκαναγκασμός, στάδιο προχωρημένης σλανγκοπάθειας.

#6
μαλακόσαυρος

επίσης το θηλυκό άτομο που ακούει έντεχνα λέγεται εντεχνόμουνο. κι όταν μάλιστα έχει ύφος σνομπ και κακιασμένο τότε λέγεται εντεχνοστεγνόμουνο.

#7
σφυρίζων

+2 ο μαλακόσαυρος

#8
soulto

Απο ελληνική μουσική μ’αρέσουν τα έντεχνα δισύλλαβα (βίσση, βανδή, καρράς, ρουβάς, δάντης, τάμτα κλπ).

Πηγή pateras.wordpress