Ξύλινο μπινελίκι για τους σε-διατεταγμένη-υπηρεσία τραμπούκους νεροκουβαλητές πολιτικών ρευμάτων ή κομμάτων, και πάσης φύσεως συμφερόντων.

Μονίμως έγκαυλα για γαβγάδες, τα μαντρόσκυλα υπερασπίζονται λυσσαλέα τα αφεντικά τους. Η παρούσα οικονομική και κοινωνική κρίση ευνοεί την ανάπτυξη μαντρόσκυλων ανθεκτικών στην φόλα (βλ. ενδεικτικά: Η. Κασιδιάρη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Α. Γεωργιάδη).

1. Φασισμός: Το μαντρόσκυλο του καπιταλισμού.

2. ΤΟ ΠΡΩΗΝ «ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΟ» ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ, Ο ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΑΣ... ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ!

3. Κουνήσου τώρα όσο προλαβαίνεις μαντρόσκυλο, γιατι στις εκλογές θα σε ξεχάσει κι η μάννα σου θεομπαίχτη …

2. Και ως Πλεύρης, και ως ΛΑΟΣ που ήσαστε παλαιότερα, και ως οπαδός της 4ης Αυγούστου που ήσαστε πιο πριν και ως μαντρόσκυλο της ΝΔ που είστε τώρα.
(Δέσποινα Κουτσούμπα, εκπρόσωπος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προς Θάνο Πλεύρη)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
σφυρίζων

Μη χάσετε το πρώτο μύδι :))

#2
jesus

#3
σφυρίζων

Τι υπαινίσσεσαι με την παραπομπή αυτή; Ότι ceci n'est pas slang;

#4
σφυρίζων

ΥΓ από το πρωί έχω στείλει την εξής αναφορά στου μοντς:

Ξύλινο μπινελίκι για τους σε-διατεταγμένη-υπηρεσία τραμπούκους νεροκουβαλητές πολιτικών ρευμάτων ή κομμάτων.
=>
Ξύλινο μπινελίκι για τους σε-διατεταγμένη-υπηρεσία τραμπούκους νεροκουβαλητές πολιτικών ρευμάτων ή κομμάτων και πάσης φύσεως συμφερόντων.

#5
jesus

δεν υπαινίσσομαι τίποτε άλλο απ' το ότι είναι ήδη καταγεγραμμένο κ με καλύτερο ορισμό από τον δικό σου, που πχ δεν χωράει το «μπάτσοι μαντρόσκυλα» ούτε μετά τη διόρθωση.

εν ολίγοις, ο διαχωρισμός των πολιτικών ρευμάτων ή κομμάτων από τα πάσης φύσεως συμφέροντα πρώτον δεν δικαιολογείται από κάτι κ δεύτερον τα πάσης φύσεως συμφέροντα (στα οποία εγκλείονται τα κομματικά-πολιτικά) δεν εξαντλούν αυτούς για τους οποίους δαγκώνουν τα μαντρόσκυλα. ιεραρχία το λένε κ είναι απλό : «τα συμφέροντα κάποιου άλλου, ιδίως ισχυρού».

#6
σφυρίζων

Πρόσεξε μη καταπιείς το σάλιο σου.

#7
HODJAS

Η επιλογή των ονομάτων και μηδίων ως μαντρόσκυλα είναι όντως ενδεικτική.

#8
σφυρίζων

Νιώσε ελεύθερος να προσθέσεις και τσι δικές σου επιλογές.

#9
iron

εγώ πάλι σχωρέστε με αλλά δεν κατάλαβα πού είναι το πρόβλημα...

#10
σφυρίζων

...στο μυαλο του τζον μαλακοβιτς

#11
jesus

ότι έγραψε έναν ορισμό για κομματόσκυλα τον οποίον αργότερα γενίκευσε ανεπαρκώς, ενώ υπάρχει καλύτερος ορισμός στον τριαντάφυλλο. κ επίσης δεν είναι ξύλινο, εκτός κ κρατήσουμε τη διασταλτική ερμηνεία της λέξης ξύλινος που χωράει μέχρι κ το «καλησπέρα» επειδή το λένε δημοσιογράφοι/πολιτικοί.

το μαντρόσκυλο δεν υπερασπίζεται «πάσης φύσεως συμφέροντα». υπερασπίζεται τα συμφέροντα του αφεντικού του κ όταν λες ότι ο τάδε είναι μαντρόσκυλο του δείνα, αν δεν είναι προφανές ότι ο δείνα είναι το αφεντικό, η χρήση της λέξης μαντρόσκυλο το κάνει σαφές εκ των υστέρων.

«Η παρούσα οικονομική και κοινωνική κρίση ευνοεί την ανάπτυξη μαντρόσκυλων ανθεκτικών στην φόλα (βλ. ενδεικτικά: Η. Κασιδιάρη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Α. Γεωργιάδη).»

νταξ.

#12
σφυρίζων

Είναι ένα από τα εμβληματικότερα ξύλινα μπινελίκια της αριστεράς.

#13
iron

αααα οκ, εγώ νόμιζα ότι ήταν σωβρακό το θέμα :Ρ

#14
betatzis

Προς ιρονίκ αποκλειστικά : Το πρόβλημα είναι κατά πόσο η ομάδα των διαχειριστών (αν υπάρχει ακόμα) ανέχεται την συγκεκριμένη τακτική : «ανεβάζω ένα λήμματοορισμό, όχι γιατί τον έχει ανάγκη το σάιτ (ο τζίζας απέδειξε ότι δεν τον έχει), αλλά γιατί θέλω να πω την άποψή μου και να προκαλέσω με αυτήν τζέρτζελο κι διαφωνίες/σκιαμαχίες».

Την τακτική αυτή έχει ξεχειλώσει τελευταίως ο συγκεκριμένος συντάκτης, με τον οποίο δεν επιθυμώ να ανταλλάξω σχόλια, γι΄ αυτό απευθύνομαι αποκλειστικά στην ιρονίκ.

Αν η ομάδα των διαχειριστών δεν αντιλαμβάνεται καν το πρόβλημα, τότε αυτό είναι μεγαλύτερο.

Αλλά αυτή τη φορά, την απόφαση να συνετίσουν το συντάκτη (απλή προσπάθεια για την τιμή των όπλων) πρέπει να την πάρουν οι ίδιοι οι διαχειριστές (επαναλαμβάνω, αν υπάρχουν ως ομάδα). Οτιδήποτε διαφορετικό θα φανεί ως προσωπική / πολιτική κόντρα, πράγμα που είναι επιδίωξη του πονηρού συγκεκριμένου συντάκτη, και πράγμα το οποίο εγώ τουλάχιστον θα αποφύγω.

Επίσης πρόβλημα είναι δύο τουλάχιστον φορές να απευθύνονται προσβλητικά σχόλια (σάλια, μαλάκοβιτς) και η ιρονίκ να μην το βλέπει καν ως πρόβλημα (εντάξει, τη 2η φορά το προσβλητικό σχόλιο έγινε αργότερα).

Αν το σάιτ είναι πια εντελώς έρμαιο και παιδική χαρά, εντάξει τότε, αφήστε τα παιδιά να παίξουν, νο πρόμπλεμ από εμένα. Χαλαρά.

Ασχοληθείτε εσείς άμα θέλετε λοιπόν, εμένα δεν μου πέφτει λόγος ούτε κέφι έχω.

Αυτά.

#15
Khan

Σημειωτέον πάντως (χωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία του αντιλόγου) ότι εν προκειμένω τα δύο πρώτα παραδείγματα συμβάλλουν στον πολύπλευρο χαρακτήρα του ορισμού, το πρώτο αποτελεί ένα απολύτως αντι-νεοφιλελεύθερο αφήγημα, και το δεύτερο αντλεί το υλικό του από το κατεξοχήν φιλελεύθερο κόμμα.

#16
iron

παίδες, τι να πω, έχω την σαφή, όσο και αναπόδεικτη, αίσθηση -και το ξαναλέω για τελευταία φορά-, ότι το θέμα με τον συγκεκριμένο χρήστη, ο οποίος ναι, είναι προβοκατόρικος (να τελειώνουμε με αυτό -ήταν όμως πάντα, βλέπε γάτα - έτσι τον γνωρίσαμε) είναι πια 100% πολιτικό (κοιτάξτε τις χρονολογίες μόνο, τπτ άλλο) και ως εκ τούτου με αφήνει 100% αδιάφορη, είτε η πρόθεσή του, ή το ότι τσιμπάτε σε αυτήν.

αυτό που δεν με αφήνει αδιάφορη, είναι η μετάλλαξη που έχω παρατηρήσει ως προς τον εν λόγω χρήστη, η επιθετικότητά του όταν θιγεί και το ότι γράφει σχόλια προς Ξου. Και οκ, δεν του έχω πει κάτι, αλλά έχοντας πετάξει έξω στο παρελθόν κάποια σχόλιά του, θεώρησα αφελώς ότι τό' πιασε το μήνυμα. Μέα κούλπα.

αλλά με κάνει και πλήττω αφάνταστα το ότι εξακολουθείτε, αμφότερες οι πλευρές, αυτή τη μαρμότα.

από κει και πέρα, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχει γραφτεί σε καμία βίβλο και πάντως σε κανέναν όρο χρήσης του σάη αυτού, ότι δεν επιτρέπεται να βάζεις λήμματα που κριτικάρουν εμμέσως ή σαφώς κάτι. τη στιγμή δε, που αυτό το κάτι είναι μια διαφορετική ιδεολογία, μας αρέσει είτε όχι, δικαίωμά του καθενός, αρκεί να μην γράφει σαπούνια (αββάς).

λεξικογραφικώς, σιγά τα λάχανα. μας πείραξε το ότι ο χ κατεβάζει λήμματα για να προκαλέσει (που παρόλ' αυτά ως επί το πλείστον στέκουν ως λήμματα μια χαρά), ενώ δεν μας πείραξε, όταν έπρεπε, ο τζωνμπλακ ή ο κάνινγκ.

ελάτε τώρα... έχετε βρει, και οι μεν και ο δεν, μια αφορμή για φαγωμάρα. εγώ έτσι το βλέπω πάντως. και ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που το βλέπει έτσι. απλώς άλλοι δεν ασχολούνται, και καλά κάνουν.

και θα πάψω να ασχολούμαι και γω, γιατί νισάφ πια με ένα κολοσάη που το παράτησε ο δημιουργός του κι επί πλέον τσάκισε επειδή υπάρχουν φιλελέδες και αριστεροί στη ζωή!

#17
iron

(το «λεξικογραφικώς» κλπ ημιτελές άρα δείχνει άστοχο, τεσπα τώρα δεν, ότι καταλάβατε, απλώς ντισκλειμάρω για την παρ. αυτή)

#18
jesus

αν στέκει το παρόν λήμμα, εγώ πάω πάσο. κ το αριστεροφιλελέ δεν κατάλαβα πού κολλάει για άλλη μια φορά.

ο βράστα ξεκίνησε να ορίσει το κομματόσκυλο κ να ονομάσει το λήμμα μαντρόσκυλο, απλά για να μας πει την αποψάρα του. στην πορεία το κατάλαβε κ πήγε να το σώσει τσοντάροντας 3 λέξεις που ανάθεμα κι αν έχουν να κάνουν με το μαντρόσκυλο έτσι που τις έβαλε.

ο βράστα δεν ξέρει τι σημαίνει μαντρόσκυλο, δεν καταλαβαίνει τη διαφορά του απ' το κομματόσκυλο. ο βράστα ορίζει τέτοιου τύπου έννοιες όταν νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί με μας την πολιτική του σκέψη κ όταν του εξηγούν ότι ο ορισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αδυνατεί να καταλάβει κ φταίω εγώ που είμαι πικρόχολος κ μαλάκας.

απ' την άλλη εγώ ξέρω ότι αν ο καθηγητής του παιδιού σου στο γυμνάσιο του διδάξει το ακόλουθο, εσύ καλά θα κάνεις κ θα πας να του πεις να γυρίσει σπίτι του.

«λύνουμε την εξίσωση αχ+β = 0.
αν α>0, τότε χ = -α / β.
αν το α δεν είναι ίσο με το 0, τότε χ = -α/β
(κτλ για την περίπτωση α=0)»

εν προκειμένω, ο βράστα δεν κατάφερε να κάνει σωστά ούτε αυτό.

#19
jesus

(-β/α, ίσως να φταίει που είμαι μαλάκας)

#20
iron

εν προκειμένω, ο βράστα δεν κατάφερε να κάνει σωστά ούτε αυτό.

ε και; σιγά! αγνοήστε τον και κάντε τη δουλειά σας, αυτό εννοώ! και το αριστεροφιλελέ κολλάει στο ότι 9297645 χρόνια πριν ήταν εδώ ο βράστα, ουδείς είχε θέμα μαζί του. τι έγινε ξαφνικά;

οκ, μάλλον έγινε το ότι έφυγε από μοντ και λύθηκαν οι γλώσσες; ε όχι ρε παιδιά!!!!!

τέλος από μένα, δεμπα να σφαχτούτε! και να θυμίσω στον μπέτα ότι όταν λέει οι μοντς εννοεί πια μόνο εμένα και τον βικ, που σιγά μην έχουμε πρώτη έγνοια πια στη ζωή μας τι είπε ο βράστα και τι απάντησε ο τζίζας, έλεορ παιδιά!

#21
σφυρίζων

@ Αλγεβρική πατάτα Τζίζας - χαχαχαχαχα τελικά ο μπαμπάς σου υπάρχει, κι έχει και γαμάτο χιούμορ :-)

@ Μπετό αποκλειστικά - είναι τουλάστιχον αγενές να γράφεις σχόλιο σε λήμμα μου, αξιώνοντας να μην σου απαντήσω. Για κάτι τέτοια υπάρχουν τα πιμί. Μη με τρολάρεις.

@ Iron - παρατηρώ ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Κάθε φορά που ανεβάζω κάποιο λήμμα ακροθιγώς πολιτικό που προσκούει στο άκαμπτο δόγμα του τζίζας, αυτός αμέσως απαιτεί να διαγραφεί στολίζοντάς με κοσμητικά επίθετα τ. άσχετος, αγράμματος, εμπαθής, κλπ. Αμέσως πετάγεται ως τελών εν στύσει ροβεσπίερος ο Μπέτα, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα σε βάρος μου (δεν διευκρινίζει τι, αλλά φαντάζομαι ότι έχει κατα νου ένα work-study program σπάζοντας πέτρες σε γκουλάγκ). Ο Μπέτα που σκανδαλίζεται με το «σάλιο» και το «μαλάκοβιτς» αλλά που σε παλαιότερο σχόλιο αποκάλεσε στεγνά «φασίστα» τον Αλλιβέ επειδή έγραψε κάτι με το οποίο διαφωνούσε πολιτικά. Στη συνέχεια δέχομαι πιμί «συμπαράστασης» από άλλους σλάνγκους, οι οποίοι όμως για σεβαστούς λόγους διστάζουν να πάρουν δημόσια θέση. Τα τελευταία 5 χρόνια που λημματογραφώ στο σλάνγκρρ δεν νομίζω να έχω προσβάλει κάποιον απρόκλητα, ούτε έχω απαιτήσει να κατέβει ορισμός επειδή τραβάω πολιτικό ζόρι με δαύτο (εξαίρεση τα σαπόυνια). Αλλά στα 50 μου χρόνια εάν έμαθα κάτι, είναι να είμαι κύριος με τους κυρίους / κιουρίες και λύκος με τους λύκους / λύκαινες.

#22
jesus

τo χιούμορ που έχει ο μπαμπάς μου είναι ότι δεν είμαι [mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο[/mod]του δικού σου μεγέθους για να αλλάζω 2 κ τρεις φορές ό,τι γράφω. ρημέμπερ;

το κλείνω από πλευράς μου.

#23
vikar

Γειά σας και χαρά σας (...και η Βασίλω πρώτη που λένε).

Μπέτα. Είχα την ωραία εικόνα κάποτε, και χαρακτηριστικά όταν έγινα συντονιστής, οτι εδώ μιά ωραία ατμόσφαιρα είμαστε, κυριολεκτικά ομως, και οτι τα ζουμερά θέματα, ως ωραία ατμόσφαιρα, μπορούμε να τα συζητάμε ανοικτώς πώς, ενώ το συντονιστιλίκι θ' αφορούσε αποκλειστικά τα τεχνικά (διόρθωση, λινκάρισμα, τυπογραφικός ευπρεπισμός για να μή βγαίνουνε μάτια, και τέτοια). Έκανα λάθος (μεγάλη κουβέντα αυτό, και έχω και απορίες, μπορούμε κι' απο κοντά, και θέλω).

Τελοσπάντων, παρά την εμπειρία μου, το βασικό ερώτημά μου παραμένει, και ενπροκειμένω: Γιατί να πάρει μέτρα ο Συντονισμός ως τέτοιος απέναντι στον Βράστα; Είμαστε πέντε-δέκα, άντε είκοσι άθρωποι βαριά εδωμέσα, που είμαστ' ενεργοί· ε γιατί κωλώνουμε να πούμε το κατιτίς μας ανοιχτά σε τέτοιες περιπτώσεις; και γιατί να πρέπει ν' αναλάβει το «Όργανο» (ο Συντονισμός δηλαδή) αντί για μάς; Τόσο ντουρντουβάκια είμαστε να μας αξίζει τέτοια γραφειοκρατία και διαμεσολάβηση σε κοινότητα των άντε είκοσι;... Και μετά μιλάμε και για δημοκρατικότερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το σάιτ, φόρουμ, εξισορροπημένα δικαιώματα πρόσβασης και δέ συμμαζεύεται; Αλήθεια;

Στείλατε κάποιοι πιμί συμπαράστασης λέει στο Βράστα. Και γιατί όχι ανοιχτά ρε παιδιά; Είπα εγώ, ο τζίζας, η ιρονίκ, ο μπέτα, μία μαλακία, κακοήθεια, δε ξέρω τί, η οποία γαμάει το σάιτ με τον άλφα η βήτα τρόπο· ωραία· γιατί δε βγαίνετε να με κράξετε και να πείτε οτι είπα μαλακία και κακοήθεια, κι' οτι γαμάω το σάιτ με τον άλφα και βήτα τρόπο;... Χωρίς πλάκα δηλαδή. Τί διάολο ρε πστ';!... Απ' τη σιωπή σας μιά φορά, καταλαβαίνω οτι στ' αρχίδια σας, και ο χώρος και εμείς, και δέ βαριέσαι σε φάση.

Κυριλέ τελοσπάντων, ντάξει, δέ μασάμε, αλλα εννοείται οτι οι γνώμες των πιμί δέ μπορεί να βαραίνουν σε κάτι το συλλογικό. Άρα τί τις αναφέρουμε; Για τους τηλεθεατές μας;

Τέλος πάντων. Στο συγκεκριμένο θέμα, τά 'χουμε πεί. Ο Βράστας έχει γενικώς φάει κράξιμο για το τσιγκλιστικό υφάκι και για τις χαρακτηριστικές του παιγνιώδεις και καλά στρεβλώσεις εννοιών σε ορισμούς, που του αναγνωρίζουμε όσοι το κάνουμε δημοσίως, αλλα επιμένει να το παίζει απτόητος, βασισμένος υποθέτω και στα κρυφά υποστηρικτικά πιμί που λαμβάνει. Ντάξει. Νά 'χουμε να παίζουμε, παιχνίδια πολέμου, κρυφές συμμαχίες, θα του την πώ - θα μου την πεί, εκεί ωραία του την είπες, αγοράκια κι' έτσι. Σά δε ντρεπόμαστε. Ο Συντονισμός δέ βλέπω όμως να οφείλει να κόψει-ράψει εκεί που η κοινότητα δεν έχει τις δυνάμεις να το κάνει. Δέ λέω οτι δέ μπορεί να το κάνει και οτι δέν το κάνει, αλλα σίγουρα δέ βλέπω να οφείλει να το κάνει.

Πάντως ιρονίκ, αυτό το «έφυγε από μοντ και λύθηκαν οι γλώσσες» είναι φάουλ. Δέ λύθηκαν τώρα οι γλώσσες. Ούτε και παραπάνω απ' όσο είχανε ήδη λυθεί. Απ' τη μιά, τις καταχρήσεις του Βράστα στο συντονιστιλίκι τις κράζουμε εδώ και χρόνια, και απ' την άλλη βέβαια, τριβές πολιτικού περιεχομένου πρέπει να τις θεωρούμε όλο και πιό αναπόφευκτες όσο η γενικότερη κατάσταση όλο και σκατεύει, και όσο παράλληλα οι εδώ χρήστες, αντί να συζητάν καλόπιστα, πωρώνονται (με την έννοια που μας μάθαιναν τότε στο σχολείο λέω).

#24
σφυρίζων

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτό που προφάνουσλυ ενόχλησε τους συνήθεις λαϊκούς δικαστάς μου είναι η αναφορά στο μαδομούνι μεταξύ ΚΚΕ και αντιφά (πρώτο μύδι) και στην στην Ζ. Κωσταντοπούλου. Αν είχα αρκεστεί στους Κασιδιάρη, Μπουμπούκο, Σκυλακάκη και Πλεύρη σιγά μη το κάναν θέμα.

#25
σφυρίζων

Γιατί να πάρει μέτρα ο Συντονισμός ως τέτοιος απέναντι στον Βράστα; Είμαστε πέντε-δέκα, άντε είκοσι άθρωποι βαριά εδωμέσα, που είμαστ' ενεργοί· ε γιατί κωλώνουμε να πούμε το κατιτίς μας ανοιχτά σε τέτοιες περιπτώσεις; και γιατί να πρέπει ν' αναλάβει το «Όργανο» vikar Βλ. Στεφάν Κουρτουά, Νικολά Βερτ, Ζαν - Λουί Πανέ, κ.ά., Η μαύρη βίβλος του κομμουνισμού: Εγκλήματα, τρομοκρατία, καταστολή, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2001

#26
vikar

Και μένα μ' άρεσε η ερώτησή μου, αλλα νά 'χει απάντηση οχτακοσίων πενήντα σελίδων, μεταφρασμένη απο γαλλικά και εκδομένη στην Εστία!... Φτού σκόρδα της.

#27
jesus

καλά, είστε σοβαροί; το δικό μου το μπινελίκι κατεβάσατε ενώ του βράστα που απ' το πουθενά με λέει «μαλάκοβιτς» το αφήνετε ως έχει, ενώ έχει προηγηθεί το «πρόσεχε μην καταπιείς το σάλιο σου»;

θα σας έβριζα, αλλά δεν έχει νόημα γιατί είχα ήδη αποφασίσει να σταματήσω να μπαίνω.

γεια σας κ τα λέμε εκτός διαδικτύου.

#28
Cunning Linguist

«λεξικογραφικώς, σιγά τα λάχανα. μας πείραξε το ότι ο χ κατεβάζει λήμματα για να προκαλέσει (που παρόλ' αυτά ως επί το πλείστον στέκουν ως λήμματα μια χαρά), ενώ δεν μας πείραξε, όταν έπρεπε, ο τζωνμπλακ ή ο κάνινγκ.»

Ο Κάνιγκ είχε καιρό να διαβάσει τις γνωστές ανοησίες που τον έκαναν να αποχωρήσει, τώρα τις ξαναδιάβασε και βλέπει πως διώξατε και τον jesus, άρα καλά έκανε και ξέκοψε. Χαίρομαι πάντως που άφησα άσχημες μνήμες στον φαρισαϊσμό μερικών και με μνημονεύουν στο πάνθεον των ανεπιθύμητων.

#29
σφυρίζων

走狗 στα κινέζικα.

#30
soulto

τα μαντρόσκυλα που έχει εξαπολύσει η διαπλοκή (στο 1:38)
μαντρόσκυλα και πεκινουά

#31
soulto

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω απόσπασμα από την επίσημη μετάφραση απόφασης του Ευρ. Δικαστηρίου, η λέξη μαντρόσκυλο χρησιμοποιείται θετικά και καθόλου ξύλινα, αξιοποιώντας την σχεδόν αταβιστική και πολύ ισχυρή εικόνα του «σκύλου-φύλακα».


45.Το Δικαστήριο υπογραμμίζει εξαρχής τον εξέχοντα ρόλο, αυτόν του «μαντρόσκυλου», που παίζει ο Τύπος μέσα σε μία δημοκρατική κοινωνία (βλέπε, Bladet Tromso και Stensaas κατά Νορβηγίας [GC], αριθ. 21980/93, § 62, CEDH 1999-III). Λόγω αυτής της λειτουργίας του Τύπου, η δημοσιογραφική ελευθερία εμπεριέχει και την δυνατότητα να προσφεύγει κανείς σε μία συγκεκριμένη δόση υπερβολής, ακόμη και πρόκλησης (Gaweda κατά Πολωνίας, αριθ. 26229/95, § 34, CEDH 2002-II).

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελευθερία του Λόγου, 2007

#32
soulto

Ήθελα να πω οτι χρησιμοποιείται ΚΑΙ με θετικό και όχι ξύλινο τρόπο.