Γενικευμένος αργκοτικός σχηματισμός της ενεργητικής στιγμιαίας προστακτικής.

Αναλυσούλα

Καταρχήν, τα ρήματα βήτα συζυγίας, σε -άω/ δηλαδή, σχηματίζουν τυπικά τη στιγμιαία τους προστακτική σε καταλήξεις που έχουν κλασικά κάτι απο σίγμα: γαμάω > γάμησέ τον, βαράω > βάρεσέ τον, ρουφάω > ρούφηξέ τον και λοιπά. Όπως είπαμε κι' εκεί όμως, στην αργκό και καθομιλουμένη είναι η συνεχής προστακτική τους που χρησιμοποιείται κατακόρον με στιγμιαία σημασία: γάμα τον, βάρα τον, ρούφα τον και λοιπά.

Στην άλφα συζυγία τώρα, κάποιες φορές η προστακτική αυτή δικαιολογείται από παράλληλο αργκοτικό, λαϊκό ή και διαλεκτικό τύπο του ρήματος, που το μετατρέπει από άλφα σε βήτα συζυγία (που είναι κι' αυτό αξιόλογο φαινόμενο, αλλά άλλη φορά): σφυρίζω > σφυράω > σφύρα τον (αντί σφύριξέ τον), διαλύω > διαλάω > διάλα τον (αντί διάλυσέ τον). Μεγάλο ατού του σχηματισμού, όπως φαίνεται καθαρά εδώ, είναι ότι προκύπτουν λιγοσύλλαβες λέξεις, που θα 'λεγα ότι τείνουν να προτιμιούνται σε γρήγορη ομιλία.

Υπάρχουν πάντως πάμπολλα παραδείγματα τέτοιων προστακτικών που δε βασίζονται σε παράλληλο τύπο βήτα συζυγίας, μεταξύ των οποίων και τα πασίγνωστα φεύγα (αντί φύγε), έμπα/έβγα (αντί μπες/βγες) και άλλα (δες και παραδείγματα). Εδώ είναι που βλέπει κανείς ότι μάλλον πρόκειται για περιπτώσεις συμμόρφωσης στον πολύ εδραιωμένο σχηματισμό της βήτα συζυγίας, που παίρνει αμπάριζα ό,τι βρίσκει στο διάβα του.

Και δυο παρατηρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχηματισμός κάποιες φορές υποστηρίζεται απ' τ' ότι τα ηχητικά ινδάλματα που προκύπτουν είναι ήδη γνωστά ως θηλυκά ουσιαστικά (που μπορεί να προκύπτουν και απ' τη χρήση της αργκοτικής κατάληξης ουσιαστικού ): απλώνω > η άπλα > άπλα τον (αντί άπλωσέ τον), γιουχάρω > η γιούχα > γιούχα τον (αντί γιούχαρέ τον), προσβάλλω > η προσβόλα (αντί η προσβολή) > προσβόλα τον (αντί πρόσβαλέ τον), και λοιπά.

Απ' την άλλη όμως υπάρχει και η αντίστροφη επίδραση, η προστακτική σε να σχηματίζει ουσιαστικά (πάλι σε ), είτε ως απαρεμφατική προστακτική: μπαίνω > έμπα > το έμπα, ή αλλιώς: φεύγω > φεύγα > ο φεύγα, σαλτάρω > σάλτα > η σάλτα.

Ακόμη, να θυμίσουμε και συγκεκριμένα παραινετικά και προτρεπτικά επιφωνήματα των ελληνικών, όπως άιντα, γιάλα, γιούργια, τα οποία σε κατάλληλα συμφραζόμενα κάλλιστα μπορούν να υποστηρίξουν το σχηματισμό, με βάση το λεγόμενο νόμο της αναλογίας.

  1. Ωραίο βγαίνει, για συνέχα, για συνέχα! (από φόρουμ)

  2. Τσάκα την τσαπού.

  3. Αρπα το γκολ από τον Καρντόσο, που σας έκανε ό,τι ήθελε στο κέντρο, και μετά τρέχα. (από ιστολόι)

  4. - Δεν το περίμενα να γράψω ολόκληρο σεντόνι για τη φράουλα… αλλά είναι να μην κάνεις το πρώτο το ρημάδι το κλικ
    - [...] άπλα το σεντόνι σου, παρηγορία τώ ‘χουμε
    (σχόλια στον κυρ-Σαράντ)

  5. Nikolis L.: ειδικό για «ανισόρροπους»......ya know............... Nikats: @Νamemate ......i missed your point pal! ....;;
    Nikolis L.: Namemate........θα στο ζωγραφίσω
    Nikats: Aντε ωρέ...ζωγράφα το!
    (από εδώ)

Η προστακτική στην αργκό: , -έκα, , έμπαινε, έφυγες, κατέβαινε, μπέκα, πάνε, πιάκε, τσάκω· ακόμη: προστακτική αντί για απαρέμφατο, συνεχής προστακτική ως στιγμιαία.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

ωραίος... ζηλεύω, έχω και γω 3 τέτοιου τύπου λήμματα στο πρόχειρο, 2 χρόνια τώρα βαριέμαι να τα πιάσω... Θα.

#2
vikar

Κάτσε, ποιά έχεις στο πρόχειρο; Γιατι κι' εγώ εχω ακόμα κάμποσα τέτοιου τύπου, κι' άμα είναι να τ' αναλάβεις, να το ξέρω ρε παιδί μου...

#3
iron

πάρε μια γεύση

• ξύλινη σλανγκ: σχετίζεται με το λήμμα έλα (κλισέ σλανγκ χαιρετούρες) και με τις ατάκες ελληνικής μικροαστικής μιζέριας, αλλά δεν είναι τα ίδια και έχει ΠΑΡΑ πολλή δουλειά και σιγά μην την κάνω ποτέ όπως τη θέλω

γραμματικά φαινόμενα όπως
• πάθω και τίποτα, φάω καμία (αντί μην / θα πάθω κλπ)
• πάω εκπτώσεις / πλατεία (αντί πάω στις / στην κλπ)
• -θρα (μουνήθρα, μαρμελάθρα κλπ) -νταξ, ασήμαντο, οκ
• -δουλειά
• θεναπώ, παναπεί, κλπ (πιθανόν επίσης ασήμαντο)
• γόνιμα λάθη που πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνουν λέξεις (πχ αύξη, επαλαμβάνω, ανημέρωτος κλπ) κατάψη - κι αυτό τεράστιο λήμμα γιατί θα αναφερθώ και σε σημερινές λέξεις που πιστεύω ότι προκύπτουν από παλιά λάθη

επίσης • τέτοιο, από τέτοιο, απ’ αυτό, τοιούτος, ο έτσι μου κττ (συλλογή των εκφράσεων που χρησιμοποιούμε όταν δεν θέμε να πούμε το κανονικό για λόγους πουριτανικούς)
• ου γαρ, εν ευθέτω, κλπ (σήμερα κομμένες κλασικές εκφράσεις)
• λήμματα για χρήματα

και άσχετο, το μεγαλήμμα «χέζω» που έχω τάξει από δεν ξέρω πότε.

οκ, τα κατέθεσα, αν τώρα με πατήσει τρόλεϊ ξέρετε ποιες ήταν οι τελευταίες μου επιθυμίες.

ε και θα τις αναλάβει ο βίκαρ, εννοείται.

(αχχχχχχ!!!!! με πάτησε το τρόλεϊ!!!!!!!!)

#4
vikar

«Πάθεις και τίποτα», «πάθεις και τίποτα», ε νά που έπαθες...

#5
vikar

Τα πάθω τίποτα, φάω καμία, καθώς και τα πάω εκπτώσεις/πλατεία/σπίτι, τά 'χει σίγουρα πιάσει ο τζίζας: παράλειψη των να και θα και παράλειψη άρθρου. Τα εννοείς αλλιώς;

Τα άλφα και βήτα συστατικά ντάξει, εγώ δέν τα θεωρώ ασήμαντα. Αλλα έχω στο πρόχειρο πιό επείγοντα κατεμέ, πιχί -όνι, -ειδές, κάποιο συγκεντρωτικό για όλα τ' αμελέτητα προθήματα μαζί (κωλο-, μουνο-, πουτσο-, σκατο-...), τέτοια.

Τα τύπου περιβαντολόγος που λές, ωραίο. Τόσο ωραίο που σ' τ' αφήνω να το περιποιηθείς.

Ά, για τα «τέτοιο, από τέτοιο, απ’ αυτό, τοιούτος, ο έτσι μου κττ (συλλογή των εκφράσεων που χρησιμοποιούμε όταν δεν θέμε να πούμε το κανονικό για λόγους πουριτανικούς)», έχω κι' εγώ ενα τέτοιο. Κάτσε να σου στείλω μιά στιγμούλα τα κατεβατά αφού αναλαμβάνεις...

#6
iron

κοίτα, έχουμε και εθελοντές βοηθοί (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε), όλο και κάτι θα γίνει.

αλλά σ' ευχαριστώ που θα τα κάνεις μόνος σου όλα, νάσαι καλά... :Ρ