Οι επιεικείς δικαστές:

  • Με την καλή / ιστορικά ακριβή έννοια: όσοι αδέκαστοι δικαστές ξελασπώνουν εξόφθαλμα αθώα θύματα σκευωριών, αψηφώντας άνωθεν πιέσεις και συχνά βάζοντας το κεφάλι στον τορβά (βλ. παράδειγμα 1).
  • Με την κακή / κυνική έννοια: Όσοι δικαστές ξελασπώνουν εξόφθαλμα λαμόγια λόγω αναβλητικότητας ή / και ανικανότητας ή / και χρηματισμού (βλ. παραδείγματα 2,3).

    Κρεψινισμός εκ του ονόματος του αγωνιστή τση Επαναστάσεως και μετέπειτα δικαστικού Γεώργιου Τερτσέτη, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση αποκεφαλισμού για εσχάτη προδοσία των Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα κ.ά. Την απόφασή του αυτή πλήρωσε με απόλυση, φυλάκιση και άγρια κακοποίηση.

3.
Ελπίζω γρήγορα να τελειώσει για όλους μας αυτή η δύσκολη οικονομική περίοδος. Εγώ είμαι από τους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι θα περάσει, οπότε νομίζω ότι θα γευτούμε όλοι μας και πρώτοι εσείς τα αγαθά που θα προκύψουν από τη νέα εποχή. Σας εύχομαι ακόμα μία φορά καλή δύναμη και Τερτσέτηδες να είστε και να αντιμετωπίσετε όλα τα δύσκολα (Καρόλος Παπούλιας)

2.
ΕΝ ΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΥΧΤΟΣ «ΤΕΡΤΣΕΤΗΔΕΣ» ΑΠΗΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 1 ΕΚ $

3.
Την τιμητική τους έχουν οι συνήθεις «τερτσέτηδες», οι γενναίοι εισαγγελείς που διατηρούν στα συρτάρια τους τρία χρόνια υποθέσεις που στηρίζονται σε «πολιτικές καταγγελίες», χωρίς να περιέχουν αποδεικτικά στοιχεία εμπλοκής των «κατηγορουμένων»

Γεώργιος Τερτσέτης (από σφυρίζων, 14/10/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
σφυρίζων

Βιάστηκα, το 3ο παράδειγμα αντιστοιχεί στην πρώτη κατηγορία.

#2
Khan

slang.edu!!