Εθνοφαυλιστικό για την Ελλάδα (άκα Ελλαδιστάν), το οποίο θίγει το ζήτημα του σήριαλ συνεχών μεταρρυθμίσεων τις οποίες επαγγέλλονται οι πολιτικοί.

Ο όρος χρησιμοποιείται από όσους θεωρούν ότι η λαγνεία των μεταρρυθμίσεων είναι ο βεριτάμπλ σκοταδισμός που θα οδηγήσει σε ζοφερή εσπερία (pun unintended) την Ελλάδα. Με άλλα λόγια χρησιμοποιείται από συριζορθόδοξους και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της Συντήρησης που χρησιμοποιούν και τους όρους Φωταδιστάν, Διαφωτιστάν, Εκσυγχρονιστάν και ταλιμπάν. Το ενδιαφέρον ρητορικώς είναι ότι αντλούν μια κατηγορία από τους ιδεολογικούς αντιπάλους, ήτοι ότι η Ελλάδα είναι μια ανατολίτικη οπισθοδρομική χώρα, και την στρέφουν εναντίον τους, θεωρώντας το πρώκταγμα των μεταρρυθμίσεων ως τον κατ' εξοχήν φουνταμενταλισμό.

Μπορεί, όμως, ιδίως λόγω της πρόσφατης κρίσης, να χρησιμοποιηθεί και από όσους (από όπου κι αν προέρχονται) θεωρούν ότι ειδικά στην Ελλάδα οι θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις γίνονται με υπερβολικά αργό, με μισή καρδιά, αλυσιτελή, και εντέλει ανατολίτικο τρόπο, ένα πράμα σαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία που μεταρρυθμιζόταν επί τρεις αιώνες κι όμως δεν απέφυγε την τελική κατάρρευση.

1. Ένα είναι σίγουρο:ότι θα προσπαθήσουμε εμείς οι φοιτητές να μην γίνουμε η πτωχή (ευρωπαϊκή, ΕΕ-ική, καλλίτερα) επαρχία του Μεταρρυθμιστάν και Ψευδοεκσυγχρονιστάν.

2. Και η «Ε», που φιλοξενεί σίγουρα ΚΑΙ (πλην άλλων αρκετών εξαιρέτων και αξιολογότατων) αρκετούς οπαδούς του προσφυώς επονομαζομένου- Εκσυγχρονιστάν (και κρυφίως Μεταρρυθμιστάν, πολύ φοβούμαι), είναι σημαντικό, ότι αντιπολιτεύθηκε το ΠαΣοΚ...

  1. Κοίτα να τον κολλήσεις [τον Κ. Μητσοτάκη πυρετό], να μη σε ξεπλένει όλο το μεταρρυθμιστάν σύσσωμο μετά. (Από το Φέισμπουκ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

ΥΓ. Και όπως και τα αντίστοιχα Φωταδιστάν, Εκσυγχρονιστάν, Διαφωτιστάν μπορεί να μην σημαίνει όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο τη συγκεκριμένη ιδεολογική παράταξη που έχει αυτήν την ιδεολογία, όπως στα παραδείγματα 2 και 3.