Έκφραση των καλιαρντών από το μπενάβω (=μιλάω) και το κοινό ανθυγιεινά, θα πει κουτσομπολεύω και κακολογώ με ζήλεια και φθόνο. Ο Ηλίας Πετρόπουλος δίνει τα εξής συνώνυμα: ανοίγω βιβλίο συγχαρητηρίων, αβέλω κουσούμια, καζεϊνιάζω, κουσουμιάζω, μπενάβω καπνολεκέδες κ.ά.

  1. Η Τζοκόντα η Κράχτρα, που μπέναβε πολύ ανθυγιεινά ήτανε τζαζεμένη αλλά ψυχικιάρα και λειτουργούσε σαν τροχονόμος και έδινε σε όλες στην πιάτσα διαταγές. «Εσύ τράβα από δω». «Από κει πέρασε ένα τσόλι». «Ο κατέ αβέλει μουσαντά». Αν πλησίαζε κάποιο ωραίο τεκνό φώναζε δυνατά «λάτσα, λάτσα, καραλάτσα». Αν σε δίκελε με κανένα επικίνδυνο πελάτη τραγουδούσε : «Ντικ, μαρή, τζουρνεύει το κατέ, μπουτ τζουρνεύει». (Από το καλιαρντογράφημα του Θωμά Κοροβίνη «Η Λολό στην πιάτσα» από το μυθιστόρημα «Ο Γύρος του Θανάτου» αποκατέ).

2. Μη μου στενοχωριέστε και πάθουμε καμία συμφορά (τουτέστιν ανοίξουν λίγο τα στραβά μας- άστε τους ατζινάβωτους να κουελοσφαλάνε!Μπενάβουν ανθυγιεινά).

  1. Τζασλός ο Λάτσα μαζί με τον Επιτάφιο και έβαλαν τον Λατσολίθαρο να παίρνει τηλ και να λέει ότι εάν ισάντες κάνετε Σωματείο ιμάντες θα σας κυνηγήσουμε στον γιαγκούλα. Και άρχισαν και μπενάβουν ανθυγιεινά κατσίκα και προβάτα ο βλαχοντάνας γιδοσυντηρητής και η ψαμοσκελού ότι θα βάλουν τα τρόκια να τους περιδρομιάσουν. (Από καλιαρντογράφημα για την πολιτική ζωή του τόπου αποκατέ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε