Ο όρος περιγράφει έναν εκνευριστικό τύπο ανθρώπου που όταν συμβαίνει κάτι κατάφωρα άδικο ή εξωφρενικό δεν εξοργίζεται με τον θύτη αλλά προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ του θύτη και του θύματος, ώστε να τα έχει καλά με όλους, ή να μη χρειαστεί να βγει από το μικροαστούλικό του βόλεμα. Είναι λ.χ. αυτός που θα παρατηρήσει για ένα θύμα σεξιστικής ή ρατσιστικής επίθεσης ότι και το θύμα «προκαλούσε».

Ασφαλώς, αναλόγως με την πολιτική ιδεολογία αυτού που εκφέρει τον όρο άτομα διαφορετικών πολιτικών στάσεων μπορούν να χαρακτηριστούν ως ισαποστασάκηδες. Οι πλέον δακτυλοδεικτούμενοι είναι βεβαίως οι κεντρώοι, κεντροαριστεροί, ΔΗΜ.ΑΡ. και λοιπές δυνάμεις της ευθύνης. Γενικά αυτοί που χρησιμοποιούν εκφράσεις ενός γενικού ανθρωπισμού τ. καταδικάζω τη βία από όπου κι αν προέρχεται κρατώντας ίσες αποστάσεις από βίες εντελώς διαφορετικού μεγέθους, ποιότητας και δομής. Αλλά και τα ΚΝΑΤ κατηγορούνται ενίοτε ως ισαποστασάκηδες όταν αρνούνται να πάρουν συγκεκριμένη θέση θεωρώντας το πρόβλημα από μια μακρινή ασφαλή σκοπιά του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού. Βεβαίως και σε περιπτώσεις διεθνών συγκρούσεων ποικίλει το ποιος θα χαρακτηριστεί ισαποστασάκιας. Λ.χ. αυτός που τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ της βίας ενός περιφερειακού αυταρχικού ηγέτη και των φονιάδων όλων των λαών Αμερικάνων; Ή αυτός που τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ της βίας ενός δικτάτορα (ή διεφθαρμένου ηγέτη με έλλειμα νομιμότητας) και της βίας των εξεγερμένων εναντίον του;

Σε κάθε περίπτωση ο όρος ισαποστασάκιας σχετίζεται με άλλες εκφράσεις που δηλώνουν παρόμοιες εκνευριστικές συμπεριφορές, όπως ναιμεναλλάς, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, ΟΦΑ κ.ά.

1. Θα παραμείνω λοιπόν ενεργός πολίτης αυτής της κοινότητας και θα παίρνω πάντα θέση, όσο κι αν κάποιους «στρογγυλεψάκηδες» και «ισαποστασάκηδες» συγχωριανούς μου τους στεναχωρεί αυτό. Καλά τα γλυκόλογα, οι όλο ζάχαρη ευγένειες και αγαπούλες σε θέματα ουδέτερα και που δεν καίνε κι έτσι με όλους να τα ‘χουμε καλά κι όλοι μας αγαπάνε… Τι κρίμα όμως που στη ζωή ορισμένες φορές πρέπει να παίρνουμε θέση και να διαλέγουμε στρατόπεδα! Τι κρίμα που δεν μπορούμε να είμαστε «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ!» (Αυτά, μόνο ο μπαρμπα-Φανούρης ο Κουνέλης και η ΔΕΙΜΑΡ (Δήθεν ΕΙΜαστε ΑΡιστεροί) νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρνει, αλλά γρήγορα θα φανεί η αυταπάτη τους).

2. ΔΗΜΑΡοειδή ουδετερόνια ή αλλιώς ισαποστασάκηδες.

  1. ΙΣΑΠΟΣΤΑΣΑΚΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ και το θεωρείς αποτελεσματικό ως τακτική; (Από το Τουίτερ)

4. Να σταματήσουν λοιπόν οι μικροαστοί ναρίτες και οι λαφαζανικοί να μαλώνουν τους κνίτες για «ισαποστασάκηδες». Αμαρτία και ψεύδος.

Προκρούστης: Ο πρώτος ισαποστασάκιας. (από Khan, 15/11/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
σφυρίζων

Papari Passu

#2
soulto

Τελικά το χειρότερο δεν είναι η συμπεριφορά η Κασιδιαρέϊκη. Ο βάτραχος, βάτραχος είναι. Να πλατσουρίζει στα έλη ξέρει κοάζοντας. Τί να κάνει; Να πλέξει σεμεδάκια ή να μεταφράσει Όμηρο;
Αυτό που -ακόμα- σοκάρει, είναι που βρέθηκαν τόσοι πολλοί ναιμεναλλάδες και ισαποστάκηδες. Κάτι "δεν τάδαμε καλά", κάτι "κι ο Δένδιας ακροδεξιός είναι", κάτι "εντάξει μας βολεύει η Χρυσή Αυγή, ας κάνουμε και λίγο μόκο"... αυτό το λεγόμενο "Δημοκρατικό τόξο" όλο και στενότερο γίνεται. Και θα το θυμόμαστε αυτό. Όταν κάποιοι θα (ξανα)μιλήσουν για αυταπάτες.

Πηγή φβ εδώ

#3
TheObserver

ισαποστάκιας γράφει ο Σαραντάκος