Κλασική έκφραση προερχόμενη από τη χριστιανοσλάνγκ (άκα ντεκαφεϊνέ σλανγκ): Εξαπανέκαθεν οι παπάδες του χωριού προέβαιναν σε εφηρμοσμένο μεταστρουκτουραλισμό, καταδεικνύοντας ότι δεν έχει σημασία η «φύση» των πραγμάτων αλλά τα επιτελεστικά σημαίνοντα με τα οποία αποκαλούνται εντασσόμενα σε ένα σύστημα σημασιών. Όπως λ.χ. ο αμαρτωλός με το βάφτισμα γίνεται «αναμάρτητος» χωρίς απαραίτητα να αλλάξει η ανθρώπινη φύση του, έτσι δεν έχει σημασία και η φύση του κρέατος, αλλά το αν ο παπάς θα το βαφτίσει ή όχι ψάρι για τις ανάγκες του ποιμνίου. Στη Σαρακοστή του 2015 η έκφραση έγινε πολύ της μοδός από τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος κάνοντας αυτοκριτική είπε ότι μετονομασίες όπως της τρόικας σε θεσμούς ισοδυναμούν με το παραδοσιακό ντιριντάχτα των παπάδων που βαφτίζουν το κρέας ψάρι. Έκτοτε (αλλά και πρωτύτερα) η έκφραση φορέθηκε πολύ για να καυτηριάσει παρόμοιους ευφημισμούς που βαφτίζουν τη μπριζόλα λούτσο.

  1. Το άρθρο του Μανώλη Γλέζου εδώ: «Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση. Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
    Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας. Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα. Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση«.

  2. Χρήση από τον Πάνο Καμμένο before it was cool εδώ: Υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να πει ότι τελειώνουμε με το μνημόνιο και ότι αυτό αντικαθίσταται με ένα σχέδιο εθνικής δράσης, δηλαδή με ένα άλλο μνημόνιο». Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ. »Στην απέλπιδα προσπάθεια του να πει ότι τελειώνουμε με το μνημόνιο ο πρωθυπουργός βαφτίζει το κρέας ψάρι«, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην »Εφημερίδα των Συντακτών«.

3. Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Δεν θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι» η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Unfollow λέει ένα ηχηρό «όχι» στη «μεταβατική συμφωνία». Συντασσόμενη με την γνώμη του Μανώλη Γλέζου, η κυρία Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι »η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος « και προσθέτει ότι οι βουλευτές των δύο συμπολιτευόμενων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων »δεν θα υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές, επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή«.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan