Στην εκκλησιαστική αργκό είναι ο βοηθητικός οικίσκος που ανεγείρεται παραπλεύρως ναού, και στον οποίο, όταν γιορτάζει ο συγκεκριμένος άγιος (βοήθειά μας), παρασκευάζεται φαγητό για τους πανηγυριώτες. Κάποιοι από αυτούς βολεύονται / βολευόντουσαν το βράδυ στο εν λόγω τσαρδί για ύπνο.

Η διαπίστωση ότι πολλά ιδιωτικά πανηγυρόσπιτα έχουν τη μορφή και τις διαστάσεις βίλας με πισίνες και τζακούζια κομίζει γλαύκα. Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε, αλλά την έκφραση "είναι για τα πανηγύρια" εμείς τη βγάλαμε.

Στο «πανηγυρόσπιτο», που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, γίνεται η προετοιμασία της «πανήγυρης» ό,τι δηλαδή φαγώσιμο προσφέρεται στους προσκυνητές. Οι άντρες μαγειρεύουν σε μεγάλα καζάνια την κλασική φάβα, φασολάδα, κάπαρη και τα σερβίρουν στον κόσμο. Η «πανήγυρη» περιλαμβάνει άλλες φορές μπακαλιάρο, σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες, ψωμί, τυρί, ντομάτες. Απαραίτητο είναι το κρασί που ρέει άφθονο. Παλιότερα πήγαιναν και οι οργανοπαίχτες με βιολιά, λαούτα, τζαμπούνες και έπαιζαν, ενώ πολλοί χόρευαν και τραγουδούσαν. Το φαγοπότι συνεχιζόταν ολόκληρη τη νύχτα.

αυτά είναι

Μια βοηθεια παρακαλω , απο αποδοχη κληρονομιας ενα αγροτεμάχιο εχει μεσα μια εκκλησια και ενα πανηγυροσπιτο πως δηλωνονται αυτα στο ε9 ? Πινακας 1 λοιπα κτίρια για εκκλησια και πανηγυροσπιτο ? Το αγρο τεμαχιο στον πινακα 2.

Διαδικτυακή έκκληση εδώ

Διαλέξτε άγιο της αρεσκείας σας.[...] Χτίστε [...] ένα ξωκλήσι. Μικρό. Τρία επί τρία. [...] Δίπλα θα αναγείρετε το πανηγυρόσπιτο, δηλαδή την αίθουσα όπου κάθονται οι καλεσμένοι για το πανηγύρι του αγίου. Βάλτε και τζακούζι - η πίστη θέλει πολυτέλεια. [...] Για τη χαρτούρα: «Αρκεί η υποβολή αίτησης, τοπογραφικού διαγράμματος και τεχνικής έκθεσης μηχανικού».

Οδηγίες προς ευσεβείς εκεί.

Οι καλόγεροι πουλάνε λιβάνι (και λιμνοθάλασσες!) [...] οι κυβερνήσεις [...] πουλάνε παρεκκλίσεις από τους όρους [...] χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Που έχουν φουλάρει στο αυθαίρετο και στο πανηγυρόσπιτο [...]

στο διάολο

Μου λέει κάποιος ότι είναι πιθανό ο ναός να κτίστηκε με έγκριση της "ναοδομίας" και το υπόλοιπο από κάτω να είναι πανηγυρόσπιτο, για να ξεκουράζεται ο παπάς :-D

κι ακόμα

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά , διοργανώνεται η ομαδική έκθεση εικαστικών στο Πανηγυρόσπιτο Αγ. Γεωργίου στην Οία.

παραπέρα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
soulto

Εύγε!
Αυθεντικό και παλιό πανηγυρόσπιτο στη Σίφνο. 1 και>> 2>> 2

#2
donmhtsos

Μπράβο κι ἀπὸ μένα. Νὰ μπεῖ κι ἕνας ὁρισμὸς τῆς προκοπῆς. Στὰ Θερμιὰ τὸ λένε κελαρικό. Τὸ παλιὸ, βέβαια, τὸ αὐθεντικὸ. Ὄχι τὰ νεοπλουτίστικα-μαϊμοῦδες.

#3
soulto

Ναι ξέχασα να πω ότι στη Σίφνο τα λένε κελιά.

#4
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Ευχαριστώ σας. Όντως και κελιά, κ μάλλον όχι μόνο στη Σίφνο.