Η ετυμολογία της λέξης:

Ετυμολογικά η λέξη κάγκουρας προέρχεται από τα ίδια τα καγκουρό. Πώς γίνεται αυτό:

Σύμφωνα με μια θεωρία, εκείνοι που παρακολουθούν μια κόντρα αυτοκινήτων - στιγματίζοντας έτσι τον εαυτό τους γιατί δεν συμμετέχουν - από το κρύο αναγκάζονται να βάλουν τα χέρια στις τσέπες, παίρνοντας μια σκυφτή στάση. Πάλλονται για να ζεσταθούν θυμίζοντας έτσι τα καγκουρό.

Ο όρος προεκτάθηκε και από τους θεατές - κάγκουρες πέρασε στους ίδιους τους οδηγούς - κάγκουρες που ποζάρουν με το αυτοκίνητό τους και προσπαθούν να πουλήσουν μούρη.

Ο όρος πήρε και μια άλλη προέκταση για όποιον γενικά προσπαθεί να δείξει κάτι και θέλει να τραβήξει την προσοχή του κοινού με την οδήγηση, τη μόδα, το στυλ, τη συμπεριφορά του κλπ.

Ουδέν σχόλιον...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
beth

συγχαρητηρια!!!δεν το χα ακουσει απο που βγηκε!

#2
ΑΛΦΑΡΑΣ

Ο Καγκουρας εχει συνονημο, και αυτος ειναι : Σπατανι

#3
iron

#4
Khan

Δεν είδα να υπάρχει πουθενά μια πολύ ενδιαφέρουσα προέλευση του όρου που ανέφερε τις προάλλες ο Βράστα.

Σύμφωνα με αυτήν, προέρχεται από την στολή- φόρμα εργάτη και μάλλον εν προκειμένωι μηχανικού αυτοκινήτων που είναι ενιαία από πάνω ως κάτω και έχει κεντρική τσέπη θυμίζοντας τον μάρσιππο του καγκουρό. Οπότε ο ασχολούμενος με αυτοκίνητα ονομάζεται καγκουρό.

Ξέρει να το επιβεβαιώσει ή διαψεύσει κανείς, λ.χ. κανάς Ραν-Ταν-Πλάν;

#5
Khan

Η ετυμολογία που προσφέρει ο φίλος μας ο Αβιάτορ κράζει ότι είναι παρετυμολογία. Ωστόσο, σ' αυτές τις περιπτώσεις και κάτι πιο ψαγμένο, όπως αυτό που αναφέρει ο Βράστα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι επίσης παρετυμολογία.

#6
poniroskylo

Χάνυ, η εμπιστοσύνη σου με τιμά αλλά νομίζω πως είναι πασίδηλο ότι με τ'αυτοκίνητα δεν τόχω.

#7
HODJAS

Παράκληση:
Αποφασίστε σχετικά με την ετυμολογία εντός 20 ημερών, ώστε αν ισχύουν αυτά που λέει ο Βράστα διά στόματος Χάν, να προλάβω ν' αλλάξω το μπλουζί που μου' φερε η Χότζαινα για μοντέρνο...

#8
MXΣ

Κάπου στο ιντερνέτ έπεσε το μάτι μου σε ένα site που αναφέρει ότι το «γκάγκουρας» είναι κοζανίτικο επώνυμο και το κατηγοριοποιούν στα επώνυμα που προερχονται από σωματικές ιδιότητες. Μάλιστα παραθέτουν και το όνομα του συγγραφέα ενός σχετικού πονήματος (Κωνσταντίνος Δ. Ντίνας). Υπάρχει κανένας Σούρδος στο σλανγκ.γκρ να μας διαφωτίσει περαιτέρω; Υποθέτω ότι το επώνυμο αυτό δεν έχει σχέση ούτε με καγκουρώ αλλά και ούτε με τις λοιπές παρα-ετυμολογίες...

#9
HODJAS

Α' να μπράβο! (Γιατί μου άρεσε το χρώμα δηλαδή)...

#10
Khan

Μήπως η Χότζαινα υπονοεί ότι πρέπει να πάρεις αυτοκίνητο;

#11
tractioner

Απαντώντας στο ποστ του φίλου ΜΧΣ
Είμαι από Κοζάνη κ σε διαβεβαιώ ότι τέτοιο επίθετο δεν παίζει άλλα κ θεωρία είναι ανυπόστατη.
Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι ο όρος γεννήθηκε στην δεκαετία του 90 από τους κατόχους πάσης φύσεως ''πειραγμένων'' παπιών για την στάση του σώματος τους πάνω σε αυτό έμοιαζε με του καγκουρό.Παραληλα ακόμα κ όταν βάδιζαν περπατούσαν στις μύτες των ποδιών (Το συνηθίζουν οι τσιχλομαγκες) Στιλ που παρέπεμπε επίσης στην ομοιότητα με το συμπαθές Αυστραλιανό ζώο!

#12
Επισκέπτης

Δεκτόν!

#13
Galadriel

Κανένας από Ζάκυνθο;

#14
MXΣ

Μιά τελευταία εικασία πριν έχουμε νέα από Ζάκυνθο... Καμιά σχέση με το γκαγκά;

#15
Επισκέπτης

mipws to kagkouras exei bgei apo ton 1o kagkoura australo o opoios einai akrivws h idia persona me ton gnwsto mas kagkoura: arnette giali, tribal, dookie, amanika ktl. australos>aystalia>kakgouro

#16
clazopoulos

Υπάρχει και μια διαφορετική θεωρία από τα μέρη του Βορρά και έχει να κάνει με τους κατόχους YAMAHA «παπιών».

Θεωρητικά, η λέξη «καγκουρό» πρωτο-δόθηκε στους περήφανους προαναφερθείς δίκυκλους αναβάτες, μιας και η «ποδιά» του εν λόγω πολύ δημοφιλούς μοντέλου (που κακά τα ψέματα χαρακτήρισε 2 γενιές Ελλήνων), έμοιαζε με μάρσιπο.

Αυτή η λέξη εκφυλίστηκε στο σημερινό «κάγκουρα» όταν άρχισε και η μόδα του ξεγυμνώματος των δικύκλων, καθώς και της ηχο-ρυπαντικής πρακτικής που ήθελε την αφαίρεση της εξάτμισης προς όφελος μισού «πόνι» (γιατί ολόκληρο ίππο δεν κέρδισε ποτέ κανείς έτσι).

Σύμφωνα με την ίδια θεωρία πάντα, δεν άργησε και η εμφάνιση της λαϊκής παραφιλολογίας (όπως παραδοσιακά συμβαίνει) με επιστέγασμα τη δημιουργία των δύο κύριων «σχολών» σύντομης ποίησης του Βορρά: της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Δείγματα από το έργο της «χρυσής» εποχής τους (1989-1992):

- Σχολή Θεσσαλονίκης: «που πας βρε καγκουριά χωρίς ποδιά;» ή η 4τροχη εκδοχή: «που πας βρε καγκουρό χωρίς φτερό;»

- Σχολή Βόλου: «να και η καγκουρίνα χωρίς τη λαμαρίνα...»

#17
HODJAS

Κι εγώ στη Σαλονίκη το πρωτάκουσα.

Σήμερα, η πανελλήνια χρήση της λέξης, στην ουσία δηλώνει το μαγκάκι, το αλάνι, το οποίον όμως λόγω εμφάνισης-συμπεριφοράς, εκλαμβάνεται και σκώπτεται ως «ακαλαίσθητο», προϊούσης της τσουρογκλαμουριάς του '90.

Αλλά, αν και τα μαγκάκια του Μεσοπολέμου, αποφεύγονταν απο τον κοσμάκη (διάβαζε: μικροαστοί), λόγω της ιδιαίτερης ομιλίας, βαδίσματος, συμπεριφοράς κι εμφάνισής τους, σήμερα παρατηρείται μεταμφίεση - φθηνή «υπόκριση» ως τέτοιων απο πλείστους μπουζουκοπαίκτες στα «ρεμπετάδικα» (και λοιπά κρίμα κι άδικα) που κοροϊδεύουν τα φοιτητάκια, ενώ υπάρχει ολόκληρη σειρά στην ΕΤ3, που θυμίζει γι' αυτόν τον λόγο καρναβάλι...

Και θα επανέλθω.

#18
Khan

Πολύ ενδιαφέρον, Κλαζόπουλε!

#19
freemaster73

παιδια εγω διαβαζοντας ξεφυλλιζοντας καποιο βιβλιο σε μια δημοτικη δανειστικη βιβλιοθηκη το οποιο μιλουσε για καποιες ντοπιολαλιες και γενικα εκφρασεις διαβασα το εξης:ΚΑΓΚΟΥΡΑΣ=ΜΑΛΑΚΑΣ(περιοχη ηπειρου η θεσσαλιας δεν θυμαμαι)ελπιζω να συνεδραμα στο εργο σας :)

#20
Galadriel

Τώρα και σε άσμα (τόινγκ τόινγκ τόινγκ).

#21
Galadriel

Α νταξ το χε βάλει ήδη ο ντόκτορ στον άλλο ορισμό, δε βαριέσαι, να, σας το θυμίζω λοιπόν :P

#22
oeo

Πολύ καλός ορισμός.
βλ. «Ινδιάνος» για την βολιώτικη εκδοχή

#23
Khan

Στα καλιαρντά είναι καταγεγραμμένη η λέξη καγκουρή με τη σημασία μύτη. Επίσης, καγκουρόσαλο και καγκουροσόλιασμα η μύξα και καγκού-σιρόπι το σινάχι.

#24
Khan

Σχετικοάσχετο: Εδώ η παρέα του Λευτέρη Παπαδόπουλου φέρεται να χρησιμοποιούσε το παρατσούκλι «η καγκουρώ» (δεκαετία 1940). Να είναι απλώς αναφορά στο ζώο ή να έχει σχέση και με το κάγκουρας;