Ο βλάκας, ηλίθιος κλπ. Κυρίως τη δεκαετία του '80.

Προήλθε απο τα Ποντιακά ανέκδοτα, τα οποία ήταν ξενόφερτα, και αναφέροταν σε διάφορους λαούς (πχ. τα Γαλλικά ανέκδοτα λένε για τους Βέλγους οτι κάνουν όλο λακαμίες).

Όταν τέτοια ανέκδοτα ήρθαν στην Ελλάδα, για να είναι μέσα στα πράγματα, έπρεπε να αντικαταστήσουμε τα ονόματα με κάτι σχετικό, και βρήκαμε τους Πόντιους. Αποτέλεσμα, να φαίνονται ηλίθιοι.

  1. Ρε Πόντιε, δεν σού 'πα να προσέχεις; Μου τά 'χυσες πάνω στο χαλί!

  2. Έδωσα τάληρο στον περιπτερά και μού 'δωσε ρέστα 15! Πόντιος είναι;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

giati antikatastisame ta onomata .. me tous Pontious;;;; oi Pontioi einai ena polu exipno kommati tvn ellinon. oloi oi epistimones kai dianooumenoitou exoterikou einai ellines me Pontiakes rizes. einai polu egratikos laos, eimaste perifanoi kai sevomaste ta hthi kai ethima mas!!!!!

#2
Επισκέπτης

Sopa re Papara,pou oi Pontioi einai malakes! Emeis eimaste Pontioi kai polu perifanoi gia tin katagogi mas! Se pliroforo oti oi Pontioi einai pio eksipnoi ap oso nomizeis.Auth h malakia,oti oi Pontioi einai demek xazoi,tin diadwsan oi strougkanovlaxoi,oi opoioi einai pragmatika panhli8ioi kai exoun komplex me tous prosfyges genikotera. Malakes Vlaxoi,gamw thn Sterea Ellada sas kai thn Peloponiso,emeis hr8ame edw kai kaname thn xwra sas a3ia anaforas me tis gnoseis mas kai tin ergatikotita mas,ki eseis mas vrizete ki apo pano. Ante geia,re,tsompanakia apo to Lianokladi kai tous Gargalianous pou thn eidate A8hnaioi kosmopolites.Ou re!!!!!!!

#3
vikar

Σιγά ρε παιδιά, θα σκίσετε κάνα καλσόν. Χρειαζόμαστε δηλαδή και επιπλέον ντισκλέιμερ στα ρατσιστικά λήμματα;

Δηλαδή τί έπρεπε να πεί ο Παπάρας, «υπόψιν έ; δέν το πιστεύω αυτό για τους πόντιους στ' αλήθεια, αλλα τί να κάνουμε, αδίκως μέν, αλλά δέ, υπάρχουν χιλιάδες ανέκδοτα που λέγονται εδώ και δεκαετίες γι' αυτούς»;... Γιά ωριμάστε λίγο κάποιοι εδωμέσα με τα ρατσιστικά, άντε μπράβο.

#4
iron

συμφωνώ με βικάρ και τα έχουμε ξαναπεί αυτά, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο λήμμα

#5
jesus

δλδ όποιος γελάει με τα ανέκδοτα για τους μαύρους είναι εθνίκι;;
εγώ πάντως γελάω τρελλά με το δίπτυχο
-τι κοινό έχει ένας μαύρος με ένα ποδήλατο;;
-;
-την αλυσίδα. και τι διαφορά έχει ένας μαύρος με ένα ποδήλατο;;
-;
-ο μαύρος δουλεύει κ με μαστίγιο.

ο πατέρας μου δεν έχει βαμβακοφυτείες στο μισισίπι όπως κ νά'χει.
χώρια που ο τύπος το διευκρινίζει ότι τα ανέκδοτα είναι εισαγόμενα κ ηλίθια

#6
Επισκέπτης

δηλαδη η λεξη ποντιος σημαινει μονο ηλιθιος; δεν δηλώνει καταγωγή; γιατι δεν αναφερεται αυτο και αναφερεται μονο αυτη η ιδιοτητα της λεξης; Απλα σας αναφερω ότι οι ποντιοι ειναι και εξυπνοι και πολιτισμενοι.

#7
Paparas

Το σαιτ ατο ειναι για slang και λοιπα αργκό, δεν ειναι λεξικο :)

#8
Ο ΑΛΛΟΣ

  1. Δε σημαίνει ακριβώς «ηλίθιος», έτσι γενικά. Σημαίνει αυτόν που κάνει κάτι με τον ανάποδο τρόπο απ' ό,τι θα ήταν λογικό.
  2. Δε νομίζω ότι είναι ξενόφερτα. Είναι φυσική τάση όλων των λαών (δεν μπαίνω στον κόπο να διευκρινήσω αν θα πρέπει να την αποστρεφόμεθα μετά βδελυγμίας ή όχι) να κοροϊδεύουν τους διαφορετικούς. Λοιπόν οι Πόντιοι προσφέρονταν για τέτοιες κοροϊδίες, κυρίως λόγω του ότι η διάλεκτός τους απέχει τόσο από την κοινή Ελληνική ώστε δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγες.
  3. Πίπες του στυλ «όλοι οι Πόντιοι είναι έξυπνοι» είναι ακριβώς εξίσου ρατσιστικές όσο και το «όλοι οι Πόντιοι είναι ηλίθιοι».
  4. Φίλε Πόντιε, ντο παίρ'τς ατα; Αφού οι ίδιοι οι Πόντιοι έχουν ένα σωρό ανέκδοτα με Ποντίους, και βγάζουν και καινούργια.
  5. Να θυμίσουμε και το σκάνδαλο με το σχετικό ερμήνευμα του λήμματος στο λεξικό Μπαμπινιώτη. Όπως και με τους Βουλγάρους, ο Μπαμπινιώτης έκανε τη χοντρομαλακία να το αποσύρει στην επόμενη έκδοση.
#9
MinAkoumpasKaneiTzizz

Είμαστε Πόντιοι και γουστάρουμε. Ορισμός και λήμμα παίρνουν μείον (-)

#10
Stravon

Κι πορώ παρά να ψηφίζω αρνητικά ατό το λήμμαν. Πρέπ κάποτε να σταματούμε να διαιωνίζομε τα μαλακιας.

#11
Abas

Κατ'εμέ, η πιο σοβαρή εκδοχή για την προέλευση των ποντιακών ανεκδότων, είναι η δημιουργία τους από τους ίδιους του ποντίους.

διότι:

1ον, οι Πόντιοι είναι λαός που αυτοσαρκάζεται πάρα πολύ.

2ον, για 700 και πλέον χρόνια οι ελληνόφωνες κάτοικοι του πόντου αυτοανάφερονταν ως Πόντιοι και όχι ως Έλληνες (επίσης και Λαζοί, καταχρηστικά), ως εκ τούτου στα ανέκδοτα του τύπου «ήταν μια φορά ενας γάλλος, γερμανός και ένας έλληνας....» στην ποντιακή βερζιόν αντικαθίσταται απλώς ο έλληνας με τον πόντιο.

Κύρια διαφορά ωστόσο, είναι η κατάληξη των ανεκδότων που είναι πάντοτε εξωφρενικά σαρκαστική, δεν καταλήγει στην γνωστή ελληνική ανεκδοτική πονηριά-μαγκιά, παρά στην ποντιακή αγαθότητα-αφέλεια

#12
Επισκέπτης

ρε παιδιά εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι όποια παντρευτεί πόντιο πρέπει να προσέξει πολύ τα πεθερικά της εάν δεν είναι πόντια και η ίδια πάει καηκε.... τα χίλια καλά να τους κάνεις ένα ευχαριστώ δεν θα ακούσεις. οι γυναίκες είναι απόλυτες δεν έχουν ευγένεια καθόλου πάνω τους τα θέλουν όλα δικά τους με το παραμικρό λιποθυμούν και πάνε στα νοσοκομεία λές και είναι παιδική χαρά κτλ κτλ... πρίζουν τους γιούς τους για τις γυναίκες που παντρεύτηκαν δεν τις αφήνουν να έχουν επαφές με την οικογένεια τους λένε ότι τώρα που παντρεύτηκες ανήκεις σε μας μαγειρευουν 3 φορές την εβδομάδα φασόλια με λάχανα και χαβίτς και επιμένουν να το φας.... θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για την πεθερά μου.... ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΗ ΠΟΝΤΙΕΣ εάν θέλουν να παντρευτούν πόντιο να δώσουν ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ γιατί απ΄ότι κατάλαβα και οι πόντιοι χωρίζονται σε φυλές άλλοι είναι πιο ήπιοι άλλοι πιο καυκάσιοι!!!! δίνω ευχή στα παιδιά μου να μου φέρουν αλβανίδες τουρκάλες ή από όποια φυλή θέλουν γαμπρούς και νύφες ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΕΣ.... είμαι 100% ελληνίδα και γέρασα πρόωρα λόγω της φυλής σας. κάθε χρόνο κάνω μαύρα χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, πάσχα κτλ κτλ

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΚΑΛΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΟΛΑΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩ (ΗΔΗ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ ΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ) εχω 3 παιδια και είμαι εντελώς μόνη....

ΖΗΤΑΩ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

#13
jesus

φιλικά σ' το λέω, κομματάκι κ ως μοντερέητορ του σάιτ, εδώ που ρωτάς το πολύ πολύ να ακούσεις καμιά καφρίλα. κ είναι κρίμα στην περίπτωση που το λες αλήθεια κ δε μας δουλεύεις να ακούσεις κάνα ακραίο κ να γίνεις χειρότερα.

#14
Galadriel

Ναι δεν χωνεύει τους πόντιους και υπογράφει ως Σιμέλα. Εκτός αν είναι το όνομα της πεθεράς της...

#15
Επισκέπτης

έτσι μου'ρθε και έγραψα το χαρακτηριστικό ποντιακό όνομα αλλά όσα γράφω είναι αλήθεια. σκέφτηκα να απευθυνθώ στη σελίδα αυτή μήπως μπορεί κάποιος και με βοηθήσει γιατί όπου άλλού και να ρώτησα δεν θα ξέρουν...

#16
Επισκέπτης

Αγαπητή μου Σιμελία
Ήλθες στο σωστό μέρος. Άλλωστε το σλανγκρ είναι το καταφύγιο κάθε κατατρεγμένου. Εχω κι εγώ μια αντίστοιχη ιστορία, με τον γάμο μου με τον Ευγένιο Ουσταμπασίδη, εξ' ου και το επώνυμο σε παρένθεση. Αλλά όπως βλέπεις τα κατάφερα, και έγινα η Θεία Λένα που λύνει όλα τα προβλήματα. Το λοιπόν, κοπέλα μου, έχεις τα χάλια σου, μην κρύβεις τα χαπάκια κάτω από το στρώμα, γιατί υποφέρει το περιβάλλον σου, φυτικό και ζωϊκό. Συνέχισε τη θεραπεία και κάθε εβδομάδα θα σου στέλνουμε έναν έξαλλο σλανγκιστή να σε ταιριάζει.....
φιλικά
Λένα

#17
Επισκέπτης

Φιλτάτη θεία Λένα,
ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου, ελπίζω να μήν σου την υπαγορεύει η παναίλα γιατί εάν αντιληφθώ ότι γίνεται κάτι τέτοιο πες της ότι δεν πρόκειται να την ξεσκατώσω με τίποτα όταν με το καλό πέσει στο κρεβάτι...
με φιλικούς χαιρετισμούς

σιμέλα

#18
Khan

- Πώς διαγράφηκε το τελευταίο Πόντιο τρολ;

#19
Επισκέπτης

το διέγραψε ο Khan :)

#20
gaidouragathos

«Μα εσύ, άντρα, δεν είσαι Πόντιος, είσαι Υπερπόντιος!»άκουγα συχνα τότενες.

#21
Khan

υπερπόντιος, υπερπόντιος

#22
Επισκέπτης

εχω ένα συνάδελφο που η μάνα του ήταν Γαλλίδα και ο πατέρας του από το Κιλκίς και τον φωνάζουμε όλοι Ευρωπόντιο!!!!

#23
Επισκέπτης

Και γω έχω ένα ξάδερφο, που η μάνα του ήταν από το Μπουτάν!

#24
electron

αφού έχω εξηγήσει στον φίλτατο Πόντιο φίλο μου, με τι τρόπο να βρει το σπίτι μου, ακολουθεί το εξής σχόλιο από αυτόν

-Θα νομίζεις, τόσες φορές που μου το είπες, ότι είμαι Πόντιος. Αλλά τι λέω, Πόντιος είμαι....
Ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ είναι δυσεύρετα χαρακτηριστικά στις μέρες μας.

#25
Επισκέπτης

Ποιά ρε συ, την κυρία ΜπουταΝίτσα;

#26
Επισκέπτης

καλα δεν πατε καλα ρε κοροιδευετε τουσ ποντιουσ δεν κοιτατε τα μουτρα σας μηλατε κιολας κολο βλαχοι

#27
Khan

Καλά κοροϊδεύεις τους Βλάχους και δεν κοιτάς τα δικά σου μούτρα