Στα τεθωρακισμένα, έτσι λέγεται το όχημα Μ-113.

- Είδες τις υπηρεσίες για αύριο; - Έχουμε έλεγχο και συντήρηση στα παπάκια. - Πάλι ρε γαμώτο;

Το εν λόγω όχημα - για όσους δεν έχουν κατ\' ανάγκην υπηρετήσει στα τεθωρακισμένα (από poniroskylo, 06/10/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Το ερπυστριοφόρο αυτό όχημα είναι τύπου ΤΟΜΠ = Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού. Το M-113 δεν είναι το μόνο αλλά σίγουρα είναι το πιο κοινό ΤΟΜΠ του ελληνικού στρατού.

Λέγεται «παπάκι» από τους υπηρετούντες σε όλα τα όπλα στα οποία λειτουργεί επιχειρησιακά, όχι μόνο στα τεθωρακισμένα. M113 υπάρχουν κυρίως στο πεζικό, τα ΤΘ, το πυροβολικό αλλά και παντού, άλλωστε έχουμε αγοράσει πολλές εκατοντάδες (όταν η υπόλοιπη Ευρώπη έδινε τα χέρια η Ελλάδα είχε επιθετικούς γείτονες - βέβαια καλοί μαλάκες κι εμείς).

#2
HODJAS

Μοιάζει λίγο με τις λεγόμενες «αύρες» (τεθωρακισμένο ημιερπυστριοφόρο ευέλικτο όχημα μ' ένα κανονάκι μπροστά), που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον επί Χούντας για περιπολίες στα κέντρα πόλεων και μέχρι πολύ πρόσφατα απο την αστυνομία στα διεθνή αεροδρόμια, οτικαικαλά αντιτρομοκρατική ομάδα κρούσης κλπ (των οποίων τα πληρώματα περιορίζονταν να χλαπακιάζουν σουβλάκια και να τσιμπάνε κανα τουριστικό κωλαρίνι)...

#3
Nakas

Τα παπάκια πήραν την ονομασία τους επειδή με ειδικές μετατροπές μπορούν να μπουν κάτω από το νερό και να διασχίσουν ποτάμια.

#4
anchelito

ΙΜΗΟ το Μ113 λέγεται παπάκι γιατί όπως και το άλλο παπί, υπάρχει σε αφθονία και χρησιμοποιήται για όλες τις δουλείες.

παίζει βέβαια και αυτό που λέει ο Nakas καθώς τα παπάκια είναι πλήρως αμφίβια άνευ μετατροπής. είναι από αλουμίνιο (άρα πλύ τρωτά) και πολύ ελαφρά. στο νερό κινούνται μέσω των ερπυστριών των, αδέξια όπως τα νεογνά παπάκια.