Ασήμαντο, ανάξιο λόγου.

Αυτή είναι τραγουδίστρια του κώλου.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Συντακτικώς, γενική κατηγορηματική της ιδιότητας. Βλ. και συναφείς εκφράσεις «της πούτσας», «της πλάκας», «του πεταματού» κλπ.

#2
Khan

Κι όμως, συντακτικώς παίζει να είναι Γενική Κατηγορηματική Κτητική, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

Η λογική είναι ότι ο κώλος είναι η έννοια γένους, η οποία κατέχει τρόπον τινά το εν λόγω άτομον εντός της. Γ.Κ. της Ιδιότητας έχουμε για δευτερεύουσες ιδιότητες, όπως λ.χ. το παστάκι είναι 16 Μαϊών, ή το λήμμα είναι 5 Gatzman, όπου λ.χ. η 16μαϊότης ή η 5γκατσμανικότης θεωρούνται υπερβολικά ασταθείς έννοιες για να αποτελέσουν κατηγορία που να κατέχει λογικώς άτομα.

Βέβαια, αυτά που μας μαθαίναν στο σχολείο είναι τελείως συμβατικά- χρηστικά και δεν αντέχουν σε μια βαθύτερη ανάλυση που να πηγαίνει σε υποκείμενες δομές. Απλά θυμάμαι πως μας το είχαν πει έτσι, κανένας άλλος τριτοδεσμίτης θυμάται;

#3
Khan

Τελικά, πάντως, μάλλον έχεις δίκιο, και είναι Γ.Κ. της Ιδιότητας.

Τσέκαρα ένα διαδικτυακό άγιο Πατάκιο και λέει ότι για να έχεις Γ.Κ. Κτητική πρέπει η λέξη στην γενική να δηλώνει υποκείμενο που κτάται...

#4
Khan

Αυτό που με μπέρδεψε είναι ότι υπάρχουν κάποιες γκρίζες περιπτώσεις, όπως λ.χ. το να μιλάς αλήτικα είναι της σλανγκ (=Γ.Κ. Κτητική), το να μιλάς ακαταλαβίστικα είναι της αποδόμησης (Γ. Κ. Κτητική). Όπου η σλανγκ και η αποδόμηση θεωρούνται ως υποκείμενα που εξασκούν κτήση (= η σλανγκ περιέχει το να μιλάς αλήτικα).

Όμως, εν προκειμένω, ο κώλος δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποκείμενο που εξασκεί κτήση, παρά μόνο σε κάποια πολύ ρεαλιστική (έννοιες= πράγματα= υποκείμενα) φιλοσοφική θεώρηση. Μάλλον το του κώλου είναι ιδιότητα, όπως είπες.

#5
allivegp

Είχα ακούσει έναν χειρουργό που είχε ειδικευθεί σε παθήσεις του κόλου (colon) (συρίγγια, παραεδρικά αποστήματα, αιμορροϊδοπάθεια, όγκοι παχέος, πολύποδες, εκκολπώματα κ.α.) ενώ βρισκόταν επι τω έργω να αυτοσαρκάζεται αποκαλώντας των εαυτό του «χειρούργο του κόλου» (ή «του κώλου΄»). Αμέσως μετά, έσκασε μια εχινόκοκκος κύστη και πλημμύρισε το χειρουργικό πεδίο με ζουμιά, οπότε συμπλήρωσε με νόημα: «Φέρτε τις πατσαβούρες! Πω ρε πστ, αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Καμπότζη!»

#6
earendil_ath

Γενική του κώλου είναι η ακριβέστερη ταξινόμηση

#7
Khan