Έκφραση απορίας για κάποιο γεγονός ή περιγραφή γεγονότος. Η πλήρης έκφραση συμπληρώνεται από το «και πούτσο μη γυρεύεις», περιπλέκοντας τα πράγματα αισθητά, αφού η ρήση με την απουσία του δεύτερου στίχου δημιουργεί εύλογους συνειρμούς για το ποιος ακριβώς είναι ο εν θέματι τόπος. Τα μονογαμικά στοιχεία εκτιμούν ότι ο τόπος είναι όντως αυτός που φανταζόμαστε όλοι (κάποιο ανδρικό γεννητικό όργανο) και όχι άλλο / ξένο προς το επίσημο. Μπερδεμένα πράγματα.

Συνώνυμο του «μνήσθητι μου Κύριε» και του «τι λε ρε πούστη μου».

- Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι βγαίνοντας από το σπίτι έσβησα όλα τα φώτα. Θυμάμαι την κίνηση ρε παιδί μου, το κλικ στον διακόπτη. Ε, όταν ήρθα ήταν όλα αναμμένα. Άντε πες μου εσύ τώρα.
- Έλα μουνί στον τόπο σου...
- ...και πούτσο μη γυρεύεις. Αυτό λέω κι εγώ.

Ασχετο. Η Άννα Βίσση υπογράφει αυτόγραφα σε φαν της, στο αεροδρόμιο επιστρέφοντας από Αμερική... (από BuBis, 04/06/09)(από perkins, 29/05/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

το δεύτερο ημιστίχιο έχει και παραλλαγή:

.............κι άλλη τουρνέ μη κάνεις.

#2
poniroskylo

Επίσης και "... κάνε μας αέρα".

#3
pri3st

"...και πούτσομμη γυρεύεις!"

#4
Galadriel

Α! Αυτό θα πει;! Εγώ λοιπόν είχα στον νου μου ένα μουνί που φεύγει από τα πόδια της κυράς του και φτερακάει αριστερά δεξιά γυρεύοντας πούτσο, οπότε η κυρά του που το βλέπει να παρεκτρέπεται του λέει με σύνεση «έλα μουνί στον τόπο σου και πούτσο μην γυρεύεις» (άστον να σε γυρέψει αυτός κλπ) δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση το μουνί θα παρεξηγηθεί από την κενωνία και μετά η κυρά του δεν θα χει μούτρα να περάσει μπροστά από το καφενείο ή κάτι τέτοιο.

#5
BuBis

αχαχαχαχαχαχαχαααααα Μes! Θα κατουρηθούμε επάνω μας και μας βλέπουν και πελάτες!!!

#6
GATZMAN

Ενα crash test κι αυτό. Θα αντέξεις;

#7
HODJAS

Εγώ έχω ακούσει το δεύτερο συνθετικό «... κι αρχίδι στη φωλιά σου»

#8
vikar

Αυτό μάλιστα...

Νά μια έκφραση πάντως που απο παλιά είχα γι' αθηναϊκή. Στη Θεσσαλονίκη δέν την άκουγα ποτέ. Πρώτη φορά την άκουσα είτε απ' τον Σεφερλή («έλα Μονίκ στον τόπο σου») είτε απο ένα φίλο αθηναίο στη Θεσσαλονίκη.

Γιά πείτε.

#9
patsis

Χμμμ... Εγώ την άκουγα από έφηβος στα βόρεια.

#10
vikar

Εσύ μέχρι πέρσι έφηβος ήσουνα ρε... :-Ρ

#11
patsis

Ναι ρε, έχει καμιά δεκαριά μήνες που την πρωτοάκουσα...

Το συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν το εξής (© Παχ-Παχ):
[I]- Έχω πάρει την Γιάννα με το μηχανάκι να την πετάξω κάπου και, έξω από το Κανάλι Τρία, μου πετάγεται ένα τσέλικα από παρκαρισμένος. Εγώ φρενάρω και μου φεύγει ασυναίσθητα ένα «έλα μουνί στον τόπο σου!» οπότε ακούω την Γιάννα από πίσω να ξεκαρδίζεται...
- Χαχα, έλα μουνί στον τόπο σου λέει!
- Ναι, ναι και πούτσο μη γυρεύεις!
- Μουνάκι γουστάρεις Γιάννα ε;
- Εγώ φίλε την γυναίκα την θέλω πιο μπερμπάντισσα κι αλάνι, αφού με ξέρεις...[/I]

Γιάννα (αλλαγμένο): Γλυκιά και σοβαρή ύπαρξη του σχολείου, κάτι σαν έξυπνη Αμελί.
Παχ-Παχ: συμμαθητής και φίλος, κάτοχος παπακίου.
Κανάλι Τρία: Βίντεο Κλαμπ που άνοιξε όταν στην τηλεόραση υπήρχαν μόνο δύο κανάλια.

#12
vikar

#13
HODJAS

Το μήδι του Πέρκυ, θυμίζει απο μακριά την επένδυση των τοίχων στα ιδιωτικά ψυχιατρεία, για να μην κουτουλάνε οι ζουρλοί.
Απο κοντά, θυμίζει την συλλογή με φωτογραφίες αιδοίων, που είχε κάνει κολλάζ σε ολόκληρο βιβλίο η κουφάλα ο Εμπειρίκος, όταν εργάζονταν ως ψυχαναλυτής (στο Μεσοπόλεμο, μετά του την πήραν την άδεια, μετά απο καταγγελία κάποιου κερατά συζύγου).
Οι παλιόγλωσσες λένε, οτι πήγαιναν διάφορες μεγαλοκυράδες της εποχής στο ιατρείο του, δεδομένου οτι η ψυχανάλα ήταν πρωτόγνωρο και σικ σπόρ κι ο δόχτορας, μετά απο την σύντομη ανάπτυξη των προβλημάτων τους, συνήθως έκανε την στερεότυπη διάγνωση: «Πρέπει να κάνετε επειγόντως σεξ! Εν ανάγκη και μ' εμένα τώρα»...
Για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, οι κότες ψήνονταν και βούρ στον πατσά!
Η συλλογή αυτή εξαφανίστηκε (βουτήχτηκε παρ' αγνώστων) άμα τω θανάτω του ποιητού.

#14
perkins

Πραγματι Χοτζα για επένδυση θα το γουσταρα κι εγω....

#15
joe909

Έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου εξώφυλλο του ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟΥ του Λεωνίδα Χρηστάκη, τέλη 70 αρχές 80, με τίτλο: «Έλα μουνί στον τόπο σου γιατί σε κούνησαν οι εκτρώσεις».

#16
Epicuros

Να θυμίσω και το σχετικό ανέκδοτο με τον Χότζα (τον κλασσικό...) που του έτρωγε η γειτόνισα το ψάρι δείχνοντάς του το μουνί της πότε σκύβοντας (φαινόταν από πίσω) και πότε δείχνοντάς του από εμπρός (« <i>Γυναίκα, αν δεν σταθεροποιηθεί το μουνί της γειτόνισας ψάρι δεν τρώμε</i>»).

Με την ευκαιρία, υπάρχει και σοβαρό blog με τίτλο «Μουνί»:
http://heliotypon.wordpress.com/

#17
deinosavros

...ψωλή στα σύγκαλά σου.

#18
σφυρίζων

«...να μη σε ξεριζώσω.»