Αυτολεξεί σημαίνει φτιαγμένο στην Κίνα. Χρησιμοποιείται συνήθως για προϊόντα που είναι χαμηλής ποιότητας, πολλές φορές μαϊμού. Έχει παρεμφερή σημασία με το μάρκα μ' έκαψες.

- Καλά χθες αγόρασα το κασετόφωνο, κιόλας χάλασε το κουμπί;
- Μέιντ ιν Τσάινα είναι, 15 ευρώ πράγμα, τι περίμενες...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Διάβασα "κασετόφωνο" και ο εγκέφαλός μου λάγκαρε για μια στιγμή.

#2
vikar

Σε νιώθω, είν' απίστευτο το πού εχει πάει η τεχνολογία μέσα σ' εφτά χρόνια...

#3
deinosavros

(το λήμμα είναι λίιιιγο πιό παλιό απ' όσο νομίζαμε)

Από την εποχή του Τζένγκις Χαν, οι Μογγόλοι συνειδητοποίησαν πως αγαθά που ήταν κοινά και θεωρούνταν δεδομένα σε ένα μέρος ήταν εξωτικά και εμπορεύσιμα σε ένα άλλο. Οι τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα ήταν μιά εποχή σχεδόν φρενήρους έρευνας για νέα αγαθά [...] από βαφές, χατρί και φάρμακα μέχρι φιστίκια, πυροτεχνήματα και δηλητήρια [...]. Ανταποκρινόμενα στις ανάγκες μίας παγκόσμιας αγοράς, τα μογγολικά εργαστήρια στην Κίνα τελικά παρήγαν όχι μόνο τις παραδοσιακές πορσελάνες και τα μεταξωτά [...] αλλά και νέα είδη για αγορές με ειδικές απαιτήσεις, όπως εικόνες της Παναγίας και του Χριστού χαραγμένες σε ελεφαντόδοντο, τις οποίες εξήγαν στην Ευρώπη.

Jack Weatherford Τζένγκις Χαν. Ο μεγάλος θεμελιωτής του σύγχρονου κόσμου. Εκδ. Αρχέτυπο, 2005.

#4
dryhammer

Θα έπρεπε να μείνω άφωνος, ΑΛΛΑ οταν προ 20ετίας πήγα σαν ναυτικός στην Κίνα (συνολικα 7 λιμάνια με παραμονή απο 5 ως 20 μέρες στο καθένα) και τους είδα στο φυσικό τους περιβάλλον σε συνδυασμό με το πόσα "καλά" (=επώνυμα ή/και ποιοτικά) πράγματα είναι φτιαγμένα εκεί, έκανα δυο-τρεις διαπιστώσεις.

  1. Ο Κινέζος είναι πρώτα έμπορος (πραγματικός) και μετα Κινέζος.

  2. Άν του το πληρώσεις σαν Κορεάτικο θα στο φτιάξει πιό καλο απ' το Γιαπωνέζικο. Απλα μπορεί να στο φτιάξει και με κόστος 1 λεπτο και συνήθως αυτά φέρνουν, τα "πανερίσια". Ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

  3. Ο 21ος αι. είναι δικός τους τελικά.

#5
deinosavros

Σωστός, ειδικά το 2. Έχουν αυτή την ευελιξία στην παραγωγή. Ο,τι πληρώνεις παίρνεις.

#6
dryhammer

Θυμάμαι (πιάσαμε τώρα τις ξέμπαρκες ιστορίες) 2 τη νύχτα σε "γιαχνί σοκάκι" της Xiamen να θέλω να πάρω τσιγάρα. Εμφανίζεται μια γριά κοντή ακόμα και για Κινέζα, φαφούτα, με ένα ταβλα με τσιγάρα. Μου δειχνει τρία ίδια πακέτα Marlboro στη σειρά που το καθένα είχε διαφορετική τιμή (8, 10 και 12 γιουάν αντίστοιχα) και όταν ρώτησα γιατί, μου είπε: "This Singapore (8), this Malaisia (10), this American (12) and this fifteen" και μου σκάει κι ένα Αμερικάνικο 100άρι. Αγόρασα απο μπουτίκ εκει ένα μπλουζάκι τύπου πόλο 25 δολάρια (φίρμας κινέζικης) το οποίο επέζησε 15 χρόνια, χωρίς να ξεθωριάσει ή να "μπιμπικιάσει" και το αποχωρίστικα όταν πια "μου στένεψε". Θα μπορούσα να λέω τέτοια για ώρες, αλλά τα φυλάω μαζί με άλλα για κάνα πιοτί...

#7
deinosavros

Τι έγινε, πέρασε το χέρι και πήραμε φόρα? (αν δεν πέρασε ακόμα, περαστικά κι από μένα).

#8
soulto

Άσχετο με το λήμμα, αλλά σχετικό με τις ξεμπά: Γέρος ναυτικός μου είπε οτι είδε παλια στην Ινδία κανίβαλους. Μπρρρρ

#9
dryhammer

@ δεινο: του κάνω στρώσιμο τώρα... Δεν μπορώ να οδηγήσω ακόμα και κάθομαι σπίτι

@ soulto: στην Ινδία μπορεί και να μήν είχε ποτέ. Στην Παπούα και στην Σοκότρα πρέπει να είχε τους τελευταίους.

#10
donmhtsos

Ξεροσφύρη, είχες δεν είχες, μας ταξίδεψες!

Μιάς και είσαι σπίτι, δε μας γράφεις κι άλλα τέτοια;

#11
deinosavros

Ασ' τον άθρωπο βρε Δον, θα του το ξεράνεις το χέρι.

#12
dryhammer

@ Δον Από αύριο πάω πάλι δουλειά (η Παρασκευή ήτανε η αργία). Όπως ίσως θα είδες και σε παλιότερα σχόλια κλπ τα "Λόγια του Αλλουέ*" είναι αποσπασματικά κατά τον συνειρμό του ορισμού ή/και του σχολίου.

  • Αλλουές (ο): Ο διάδρομος των ενδιαιτημάτων (accomodation κομοδέσιο) των πλοίων.

@Δεινο δεν περιγράφω άλλο. Αύριο πάλι

#13
donmhtsos

Το τελευταίο (γι' απόψε, εντάξει;) σχόλιό σου, μού'δωσε μιά ιδέα: Ένα συνεργατικό λήμμα με ναυτικούς όρους. Κι ας λέει ο Χαν πως η λαμαριννίαση δεν θα περάσει!

!Hasta mañana!

#14
deinosavros

Τον Χάνκοντα άστον απόξω, να μην τολμήσει να πατήσει πόδι στο λήμμα. Αμα διαβάσει τα κατορθώματα του Τζένγκις μετά θα ζητάει προμήθεια επί των κινέζικων πωλήσεων, και καλά μακρινός απόγονος κιετς. Ασε καλύτερα...

#15
dryhammer

@ Δον: Αν με καταφέρεις να πάω στο δουλέμπορα (γιατί 20 χρόνια μετα και υπερπεντηκοντούτης, ποιος με παίρνει) να με ξαναμπαρκάρει για λεξικογραφικούς λόγους θα είμαστε συνεργατικά αξιέπαινοι...

#16
soulto

Αχαχαχά! Έτσι μπάρκαρε κάποτε κι ο Δαρβίνος στο πολεμικό πλοίο Beagle, εθελοντής βοηθός (άνευ πληρωμής) του κυβερνήτη.

Το Beagle θα αναχωρούσε για μια εξερευνητική αποστολή δύο χρόνων για να καταγράψει τις ακτές της Νότιας Αμερικής. Το ταξίδι αυτό τελικά οδήγησε σε μια αποστολή πέντε ετών η οποία επέφερε δραματικές αλλαγές σε πολλές επιστήμες.

Πηγή εδώ

Εσύ, για λεξικογραφικούς λόγους, αντι για φυσιοδιφικούς...

#17
dryhammer

Ο Δαρβίνος ήταν 22 ετών όταν μπάρκαρε, σε μια ηλικία που όσοι μπαρκάρουν δεν συλλέγουν λέξεις. Άντε να συλλέξουν κανένα αφροδίσιο αν είναι απρόσεχτοι.

#18
donmhtsos

Δε χρειάζεται να ξαναμπαρκάρης, αγαπητέ Ξεροσφύρη. Πιστεύω πως έχεις "αποθησαυρίσει" μπόλικες ναυτικές εκφράσεις γιά να ξεκινήσουμε το λήμμα. Σου στέλνω (με προσωπικό μήνυμα) μιά συντομη συλλογή από το πρόχειρο, για σχολιασμό και διόρθωση (όπου χρειάζεται). Αυτό είναι το "ορεκτικό". Πιστεύω πως μπορούμε να μαζέψουμε αρκετά.

#19
dryhammer

αγιοι μαδε ιν ψηινα