Άνθρωπος απολίτιστος και άξεστος, μέχρις ηλιθιότητος.

Ενδιαφέρον έχουν οι καταβολές της λέξης οι οποίες είναι, από χέρι, ρατσιστικές. Κάφρους (kaffirs) αποκαλούσαν οι λευκοί τους μαύρους της Νότιας Αφρικής για να δείξουν ότι πρόκειται για υποδεέστερη φυλή - η χρήση της λέξης ήταν η ίδια με τη χρήση του nigger στον Αμερικάνικό Νότο. Αλλά, πιο παλιά ακόμη η λέξη (kafir) είναι Αραβική και σημαίνει «άπιστος» - δηλαδή όπως οι Αρχαίοι έλεγαν «πας μη Έλλην βάρβαρος» οι Άραβες έλεγαν «όποιος δεν είναι μουσουλμάνος είναι κάφρος». Εδώ βρίσκεται και η ρίζα της τουρκογενούς λέξης «γκιαούρης» -> gavur -> kafur -> kafir.

Δεδομένων αυτών των καταβολών έχει όσο νά 'ναι πλάκα ότι η λέξη στην Ελλάδα έχει υιοθετηθεί σ' ένα άνετο από την λεγόμενη προοδευτική παράταξη η οποία, αν ήξερε τι έλεγε, ασφαλώς και θα απέφευγε τη σύνδεση με το απαρτχάιντ και τον Ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Είμαστε κάφροι, γκάγκαροι, ακούλτουροι και σε λίγο θα γίνουμε και γύφτοι, γιατί δε θα έχουμε πια πού να πάμε. Οι ίδιοι κάφροι που πετάνε από το αυτοκίνητο τα σκουπίδια, που βρομίζουν και στήνουν τις πλαστικές καρέκλες τους στην παραλία, αυτοί είναι που βάζουν τις φωτιές, πρόκειται ακριβώς για την ίδια εγωκεντρική σκυλάδικη αδιαφορία.

(Το παράδειγμα είναι αυτολεξεί από εναλλακτικό blog).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

αδαμάντινα

#2
Ο ΑΛΛΟΣ

Κοίτα να δεις! Όλο πράματα μαθαίνουμε!

Βέβαια ο εναλλάκτης λέει «γκάγκαροι» χωρίς να ξέρει τι σημαίνει, φαντάζεται κάτι απλώς από το κακόηχο της λέξης.

#3
aias.ath

Ὁ Κάφρος τῆς Ἀφρικῆς λέγεται ἐνίοτε (ὄχι συχνὰ) καὶ Καφοῦρος, τὸ ὁποῖο περιέργως ἀπαντᾶται καὶ ὡς ἐπώνυμο (παρ' ἡμῖν ἐννοῶ).

#4
jesus

η ρατσιστική προπαγάνδα που πήρε επιστημονικό προσωπείο από την «ανθρωπολογία» της εποχής του πολέμου των μπόερς (που είχε ως σκοπό την ιδεολογική υποστήριξη των αποικιοκρατικών αυτών πολέμων) ήταν λόγος για την μετέπειτα «απολογία» της ανθρωπολογίας ως επιστήμης. νομίζω ακριβώς σε αυτήν την εποχή χρωστάμε την πεποίθηση ότι οι ζουλού ήταν ανθρωποφάγοι, απολίτιστοι κ τα μύρια όσα (ενώ οι λευκοί που τους έσφαζαν στο γόνατο ήταν πολιτισμένοι).

ευτυχώς σήμερα ουδείς ανθρωπολόγος ασχολείται με τέτοιες μαλακίες, αν κ είναι κρίμα μια επιστήμη να κουβαλάει το στίγμα της κάλυψης σφαγής ολόκληρων πολιτισμών κ να χρειάζονται βιβλία άνθρωπων όπως ο Lévy-Strauss (ελαφρύ το χώμα) για να την αποκαταστήσουν...το στίγμα στη λαϊκή συνείδηση μένει, βέβαια, κ ο χαρακτηρισμός παραμένει ρατσιστικός, αλλά μάλλον σε ασυνείδητο επίπεδο, καθώς είναι απλά μια λέξη αποκομένει από την υπόστασή της ως όρου της εθνολογίας. ευτυχώς γιατί η γλώσσα θα ήταν ακραία ρατσιστική κ μόνον απ' αυτό. αντίστοιχα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι οι χαρακτηρισμοί «γύφτος», «πόντιος», οι οποίοι είναι αποκομμένοι από τον χαρακτηρισμό της εθνότητας (κακή λέξη για τους πόντιους, αλλά ένιγούεη) όχι πάντα και όταν αυτό ισχύει όχι λόγω άγνοιας, αλλά λόγω συνεχούς χρήσης της λέξης που την «νομιμοποιεί» σε μη ρατσιστικά συμφραζόμενα.

#5
jesus

έχει κάποια λαθάκια γιατί μπέρδεψα την προεπισκόπηση με την αποστολή, αλλά νταξ...

#6
Vrastaman

Ο ρατσισμός δεν είναι πλέον en vogue αλλά η λέξη χρησιμοποιείται εξ ίσου λυσσαλέα από ορισμένους μουσουλμάνους ως συνώνυμο του γκιαούρης, όπως αναφέρει και το ΡΤΠ. Οι θρησκευτικός ανορθολογισμός συνεχίζει την παλιά κακή παράδοση του ρατσισμού, υπό την ανοχή μάλιστα του πολιτικά ορθού.

Επίσης, στο σύγχρονο Πακιστάν, κάφροι αποκαλούνται οι (θεωρούμενοι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου) Καλάς.

#7
jesus

σήμερα άκουσα τη λέξη στα πορτογαλέζικα με την ίδια σημασία.

δείτε την τελευταία του ρουίς. αριστούργημα. 5άωρη προειδοποιώ, μην μου την πει κανένας.

#8
iron

Θα μπορούσε η λέξη να προέρχεται κάλλιστα από το ιταλιάνικο cafone που σημαίνει επίσης άξεστος και είναι αγνώστου ετύμου, αλλά μία από τις ερμηνείες έχει να κάνει και με ζώα (βοοειδή, άλογο, κά).

Η ιταλιάνικη λέξη αυτή, χρησιμοποιείται, δε, και στην αγγλική σλανγκ, πάλι με την έννοια άξεστος, κάφρος κττ.