Ο Γερμανός, από το γερμανικό όνομα Φριτς (Fritz).

- Άντε πάλι ξανά μανά καλοκαίρι...
- Ε τι, δεν χαίρεσαι;
- Τι να χαίρομαι; Που θα γεμίσει πάλι ο τόπος συγκαμένους φρίτσηδες;

(από σφυρίζων, 30/07/13)

Βλέπε και φρίτσουλας.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

«Εγώ, της λέει αυτός,»Ονομάζομαι Φριτς«. Τον αγάπησε τρελά, αλλά σαν μπήκε το φθινόπωρο αυτός την πούλεψε για την πατρίδα του, κι αυτή απόμεινε μονάχη»

Γιώργος Ζαμπέτας. «Η Βρόχα έπεφτε στρέιτ-θρου»

#2
deinosavros

Εχω την εντύπωση ότι ο ενικός φρίτσης είναι μάλλον αδύναμος τύπος. Η λέξη νομίζω ότι κυρίως στον πληθυντικό φρίτσηδες ευδοκιμεί, σαν ζάουερκράουτ σε μπυραρία.
Κάνας άλλος ;

#3
deinosavros

Θα έλεγα μάλιστα ότι στον ενικό κυριαρχεί ο γερμαναράς ως μειωτικός χαρακτηρισμός (τύπος ισχυρός και στον πληθυντικό βεβαίως), όπως και για τους γειτόνους το τουρκαλάς / τουρκαλάδες. Μεγεθυντικά και τα δύο. Αντιθέτως, για τους αμερικάνους έχουμε το σμικρυντικό αμερικανάκι(α), για τους ιταλούς το μάλλον ουδέτερο έως μη-μας-σπας-τ-αρχιδια-ρε-τζοβάνι ιταλιάνοι κλπ

#4
σφυρίζων

The krauts λεν οι αγγλέουρες, les boches λεν οι γαλλέοι.

#5
σφυρίζων

Φρίτσουλες τους λεν κι οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, οι Βούλγαροι, οι Εστονοί, οι Φινλανδοί, οι Ιταλοί, και οι Ρώσσοι (εδώ)

#6
σφυρίζων

(σφωνώ ότι στον ενικό μάλλον δεν παίζει)

#7
vikar

Ο ενικός θά 'λεγα κι' εγω οτι δεν είναι τόσο ισχυρός τύπος όσο ο πληθυντικός, αλλα οτι παίζει, παίζει. Απο το διαδίκτυο:

[I]1. Έλα, είμαι Πύλο κι έχει μείνει ένας φρίτσης με ένα νοικιάρικο Peugeot 407 SW και δε βγαίνει ο τροχός. (εδώ)

  1. - Nτροπή της Ευρώπης χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, ποιοι;Οι Γερμανοί!!!:(-bam-): Αυτοί που σκόρπισαν τον θάνατο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους κατά την διάρκεια των 2 παγκόσμιων πολέμων έχουν το θράσος και μιλάνε κιόλας. Και όσον αφορά τους λαθρομετανάστες να προωθηθούν όλοι στην Γερμανία αφού είναι έτσι.
    - Μαλάκας ο φρίτσης αλλά το θέμα ξεκίνησε από αλλού και τώρα δεν μπορώ να θυμηθώ.
    (εδώ)

  2. Ο ανθρωπος εχει μονιμοποιηθει μεταξυ παγκου και εξεδρας στη Γερμανια μετα το Euro και ομως ο φριτσης εξακολουθει να τον εχει βασικο,ακομα και οταν επιστρεφει απο τραυματισμους... Να εβαζε και κανα γκολ θα λεγα παει κ ερχεται,αλλα ειναι και φυρα... (εδώ)[/I]

Αυτό που μ' αρέσει είναι στο 2, που έχουμε το φαινόμενο του ενικού περιληπτικού με το «φρίτσης»!... Άρα, ο φρίτσης αντί οι φρίτσηδες (τό 'χουμε θεματοποιήσει αυτό με τον περιληπτικό ενικό; το αναφέρει σίγουρα ο πονηρός ανπασάν, στο τέλος του ορισμού εκεί)

#8
σφυρίζων

Στος.

#9
deinosavros

Ναι. (είμαστε μιά ωραία ατμόσφαιρα).

#10
σφυρίζων

(,είμαστε)

#11
soulto

<>
«Μετά τους φρίτς πλακώσανε κι οι Φίτς. Οι Έλληνες όμως πιστεύουμε πως η χώρα μας είναι πολύ Ριτς γι' αυτό και ο Λαφαζάνης εισηγείται στον Τσίπρα να τους πει πριτς!...»