Βαθιά φιλοσοφημένη έκφραση του λαού, ο οποίος προσεγγίζει τα μεγάλα ερωτήματα της Ελπίδας, της Μοίρας, του Πλούτου και του Σεξ σε μία μεστή, λιτή και περιεκτική πρόταση, η οποία πέραν όλων των άλλων έχει και ομοιοκαταληξία.

Κατ' αρχήν στην ολότητά της η έκφραση αποπνέει έναν αέρα ελπίδας κατά τα πρότυπα και άλλων στίχων της λαϊκής σοφίας όπως το «κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός», αφού ο μη γαμών έχει κάτι να ελπίζει στο μέλλον.

Το μέγα θέμα της μοίρας, του κισμέτ δηλαδή, αναφέρεται στην έκφραση διά της χρήσης του τροχού, ενός εξωγενούς δηλαδή παράγοντα, η κίνηση του οποίου θα επηρεάσει ευμενώς το μέχρι σήμερα θύμα της ακινησίας του.

Επίσης, η αναγωγή της φτώχειας στο υπέρτατο κακό της μοίρας μας, (ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο λεπρός, ο μικρός, ο καραφλός (με την αφαίρεση του «κι» για λόγους στιχουργικής ισορροπίας), ο χοντρός, ο κοντός και διάφοροι άλλοι εν γένει ταλαίπωροι/αδικημένοι) αποτελεί περίτρανη απόδειξη της μαγείας του λαού αυτού, ο οποίος έχει εδώ και αιώνες κατανοήσει το τι είναι σημαντικό σε τούτη τη ρημάδα τη ζωή και το έχει χιλιοτραγουδήσει σε πλείστα όσα παραδείγματα.

Τέλος, αλλά σε άμεση συνάφεια με το προηγούμενο θέμα, ο νταλκάς του φτωχού ΔΕΝ είναι να πλουτίσει (που και εννοιολογικά και ποιητικά η χρήση του θα ήταν εφικτή), αλλά να γαμήσει, διότι και πάλι αυτό που η επιστήμη ακόμη προσπαθεί να λύσει, δηλαδή το ερώτημα της σεξουαλικής έλξης, αυτός ο λαός το έχει εξηγήσει απόλυτα, κατανοώντας την ευθέως ανάλογη σχέση του πάχους του πορτοφολιού με τη συχνότητα ερωτικής συνεύρεσης, επί πληρωμή ή όχι.

Σχετικό λήμμα: ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο κώλος μας

- Παπαδόπουλε, το ΣΚ μην ετοιμάζεσαι να πας πουθενά. Θα κατεβείς γραφείο για να κάνεις την αρχειοθέτηση του τμήματος για το 2006 και 2007. Δευτέρα πρωί θέλω όλα να είναι τζετ.
- Μάλιστα κύριε προϊστάμενε. (αλλά πού θα πάει ρε... θα γυρίσει ο τροχός, θα γαμήσει κι ο φτωχός... και τότε να σε δω κύριε Σπασοκλαμπάνια, πού θα κρύβεσαι)

μαρτυρείται στο 02.53 (από xalikoutis, 02/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Απλώς αριστούργημα, ίσως το πιό εμπνευσμένο λήμμα εδώ μέσα!

#2
acg

Νταξ, ευχαριστω, δε λεω, αλλα ισως δεν εχεις δει αυτο.

#3
gizaha

Ο τροχός εφευρέθηκε για τον φτωχό

#4
Hank

Υπάρχουν οι βερσιόν με χοντρό και κοντό! Με χοντρό το έχω ακούσει για Λοβέρδο (τον δημοσιογράφο, όχι τον πολιτικό) και για Καραμανλή, για κοντό για Σαρκοζύ.

#5
Επισκέπτης

Βασικά τέτοια είναι η μοίρα των φτωχών, που όταν ο τροχός γυρίσει εμείς θα έχουμε πλουτίσει...

#6
jesus

για ψάρεμα κανείς;