Λέξη παντός καιρού. Αναφέρεται σε οποιοδήποτε αντικείμενο το οποίο δεν ξέρουμε πώς ακριβώς το λένε. Μπορεί να είναι εξάρτημα, εργαλείο ή συσκευή, συνήθως μικρού ή μετρίου μεγέθους. Δεν είναι κακή επιλογή αν πρέπει οπωσδήποτε να μεταφράσουμε το gadget και είναι καλή μετάφραση για το widget. Για όσους τους απασχολούν αυτά.

Όπως και η συγγενής λέξη ματζαφλάρι, και το μαραφέτι χρησιμοποιείται ως ευφημισμός για το πέος.

  1. Graphics Tablet είναι εκείνο το μαραφέτι που χρησιμοποιείς στυλό και το σκίτσο μεταφέρεται στον υπολογιστή (Από forum για anime)

  2. Όλισβος ονομάζεται το εργαλείο εκείνο που αντικαθιστά το μαραφέτι που λείπει (ναυτικός - οδοιπόρος - χαμένο κορμί), ή το μαραφέτι που πάσχει από αφλογιστία / κοκορογαμία / μαλθακότητα (χαλβάς, πρόωρος εκσπερματιστής, ανίκανος) ή το μαραφέτι που δεν προσφέρεται (ποιος τη γαμεί αυτή). (Από το gourounia.livepage.gr)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

από το τουρκικό marifet που σημαίνει επινόηση, μηχάνημα με καταγωγή από την Αραβία.

#2
Επισκέπτης

Επίσης, συντακτικά, η λέξη «μαραφέτι» συνήθως ακολουθεί ή προηγείται από ερωτήσεις ή καταφάσεις περί της ορθής χρήσης, ή και της εν γένει χρησιμότητας του περιγραφομένου αντικειμένου.

παραδείγματα:

«Δεν ξέρω πώς δουλεύει αυτό το μαραφέτι. Αλλά δουλεύει.»

«Γιατί σκατά δεν δουλεύει αυτό το μαραφέτι;»

«Τώρα, αυτό το μαραφέτι τι κάνει ακριβώς;»

#3
jesus

κάπου είχα παρατηρήσει ότι το μαραφέτι έχει κάποια λειτουργία, είναι μηχανημα. μ' αυτήν την έννοια υπάρχει κ χαλαρό συνώνυμο στα αγγλικά, το οποίο ψάρεψα από τα σχόλια εδώ.

#4
knasos

κάτι σχετικό ένιωσα κι εγώ όταν έμαθα ότι το μαρκούτσι αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αντικείμενο και δεν είναι απλά έννοια.

#5
jesus

το μαρκούτσι είναι ιδέα μέχρι να μείνεις από μαρκούτσι στη μέση του πουθενά (μου έχει τύχει).

#6
knasos

Το έμαθα στο στρατό όταν αντιπαθητικός τύπος προσφέρθηκε να επιδιορθώσει το τρακτέρ της μονάδας για άδειες και εμείς κουτσομπολεύαμε ότι ήταν άσχετος. Όταν μας είπε ότι φταίει το μαρκούτσι μείναμε μαλάκες με την ασχετοσύνη του. Όταν μετά από λίγο μας είπε ότι θα πάει να αγοράσει άλλο για να το αλλάξει μείναμε έκπληκτοι που όντως υπάρχει. Όταν μετά από 1 βδομάδα πήρε την αδειάρα μείναμε 4 άτομα στο 5μέσα 1εξω στη μονάδα.