τρολ, τρόλι

Έτσι λέγεται στη διαδικτυακή αργκό ο χρήστης του ίντερνετ με διάφορα απωθημένα, ο οποίος κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας μπαίνει σε forums, chat rooms ή blogs και γράφει άσχετα ή επιθετικά σχόλια με σκοπό να διαταράξει τη συζήτηση.

Ο όρος troll μάλλον προήλθε από την έκφραση trolling for suckers (= ρίχνω δόλωμα για να πιάσω κορόιδα), όπου trolling είναι μια μέθοδος ψαρέματος με πολλαπλά δολώματα από κινούμενο σκάφος. Πέρα από αυτό όμως, troll είναι και ένα κακόβουλο τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας, οπότε ήρθε κι έδεσε.

- Τι γίνεται ρε Γιώργο; Όλο ξενέρωτα θέματα βάζεις στο blog σου τώρα τελευταία...
- Άσε με ρε, κάθε φορά που βάζω τίποτα «εθνικά ευαίσθητο», μου την πέφτουνε τα τρολ εθνίκια... Βαρέθηκα το ίδιο βιολί όλη την ώρα!

βλ. και τρολιά, τρολάρω, τρολιάζω

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Fotis Nitsiopoulos

η συρτή δηλ. οπου ρίπτεις πολυάγκιστρο από μικρό σκάφος και διασχιζεις τα ύδατα με μικρή ταχύτητα κατα μήκος της ακτής.Απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία και αριστη γνωση της υποθαλάσσιας μορφολογίας για να μην σου σκαλώσει η μπετονιά και γαμησέ τα μετά

#2
iron

νομίζω ότι πλέον ο όρος χρησιμοποιείται και γενικά, για τον χαρακτηρισμό ενός οποιουδήποτε (εννοώ όχι μόνο ιντερνετικού) τσιμπουριού.

#3
elias_petropoulos

Μιας και εμείς εδώ σχεδόν τρολλάρουμε να προσθέσω ότι το trolling δεν είναι πάντοτε κακόβουλο αλλά μπορεί να είναι και χιουμοριστικό

Φιλικά

#4
HardcoreGR

hell yeah.

#5
Khan

Πολύ σωστά ο Κάνινγκας έβαλε και τα δύο! Δεν είναι αυτονόητο ότι προέρχεται από το σκανδιναβικό μυθολογικό ον- καλικάντζαρο, απλώς «ήρθε και έδεσε». Βλ. σχετικό άρθρο Νίκου Σαραντάκου εδώ.

Περί ετυμολογίας: «Βέβαια, η λέξη τρολ μας φέρνει στη σκανδιναβική μυθολογία, όπου τα τρολ ήταν μυθολογικά όντα. Στην αρχή ήταν γίγαντες, ύστερα η λέξη έφτασε να δηλώνει όντα μικρόσωμα, ανάλογα με τα ξωτικά ή τους καλικαντζάρους τους δικούς μας, κάποτε χαζά, κάποτε πονηρά, πάντοτε ενοχλητικά. Η λέξη πέρασε και στα αγγλικά όπου συνέπεσε με το ρήμα to troll, γαλλικής μάλλον ετυμολογίας, που έχει ποικίλες σημασίες (από εκεί, ας πούμε, είναι και το τρόλεϊ-trolley), μία από τις οποίες είναι ένα συγκεκριμένο είδος ψαρέματος, ίσως το ψάρεμα με συρτή.

Σύμφωνα με μια πειστική θεωρία, αρχή του ιντερνετικού τρολ είναι εκφράσεις όπως η trolling for newbies / for suckers, ψαρεύω για νιούμπηδες / για κορόιδα, που χρησιμοποιήθηκαν στις ομάδες του Usenet το 1990 για τις πονηρές ερωτήσεις παλιών μελών της ομάδας, για θέματα πολυσυζητημένα, που είχαν σκοπό να κάνουν τους νέους χρήστες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον (να “τσιμπήσουν”), αφού οι άλλοι παλιοί ήξεραν ότι το θέμα έχει συζητηθεί μέχρι τελικής πτώσεως στην ομάδα. Αν είναι έτσι, αρχικά το τρολάρισμα ήταν μια μάλλον θετική συνεισφορά, όμως με την αύξηση των συζητήσεων η δραστηριότητα αυτή άρχισε να ενοχλεί άλλους χρήστες, ώσπου τελικά πήρε ολοφάνερα αρνητική απόχρωση.»

#6
σφυρίζων

Χα! Βλ. και πσάρεμα.

#7
patsis

“I used to say don’t feed the trolls. That’s been out there for a long time,” Reagle said. “I would argue it’s no longer sufficient. The trolls in the ‘90s are not the same trolls we have today.”

He described the findings from a recent study on trolls: “Measures of sadism, psychopathy, and Machiavellianism positively correlate with trolling,” he said.

Even enjoying writing comments anywhere online means you’re more likely to be a troll. “Some people are very much taken with commenting online,” he said. “And there’s a strong relationship between online commenting frequency and trolling enjoyment.”

Academic: internet trolls are 'Machiavellian sadists and psychopaths'

#8
soulto

Μέσος Έλληνας Αλέρτ: Αθηναίοι απαντάνε σοβαρά σε τρολ ερωτήσεις για ανύπαρκτα διεθνή ζητήματα