Ευφημισμός για το σεξ. Ασαφής όρος. Μπορεί να αναφέρεται σε ο,τιδήποτε από ένα απλό φάσωμα έως ένα χαλαρό φίκι-φίκι ως και ένα γαμήσι τρικούβερτο.

Είναι έκφραση που χρησιμοποιείται κυρίως από γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, από κοπέλες καλών οικογενειών - λέμε τώρα - οι οποίες θέλουν να δείξουν ότι δεν έχουν, φυσικά, κανένα πρόβλημα με το σεξ αλλά, βέβαια, δεν δίνουν και πολύ μεγάλη σημασία σ' αυτές τις ανοησίες και, έτσι κι αλλιώς, η ανατροφή τους δεν τους επιτρέπει να μεταχειρισθούν, αν και τις ξέρουν, τις χυδαίες εκφράσεις που έχουν συνέχεια στο στόμα τους (μαζί με διάφορα άλλα πράγματα) εκείνες οι άλλες οι ξετσίπωτες. Έτσι, λοιπόν, λένε τα σαχλά και, μεταξύ τους τουλάχιστον, συννενοούνται.

Είναι μια έκφραση που οι κοπέλες αυτές μπορούν άνετα να χρησιμοποιήσουν μιλώντας π.χ. στην μεγάλη αυστηρή ξαδέλφη και, μάλλον, και στη μαμά. Την χρησιμοποιούν επίσης και σε παρέα όπου υπάρχουν και άντρες, αν νιώθουν μια σιγουριά - δηλαδή, ότι κάποιος από τους παρόντες δεν θα το χοντρύνει απότομα (βλ. και εδώ). Μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν μιλώντας και προς τον γκόμενο/άντρα τους - και τότε πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη γουτσισμού.

Άντρες μεταξύ τους δεν χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση, απ' όσο ξέρω. Ένας άντρας που την μεταχειρίζεται μιλώντας σε γυναίκες είναι γενικώς φλούφλης και, πιθανώς, γυναικοθόδωρος και καληνυχτάκιας. Ή, η άλλη περίπτωση, το πάει λάου-λάου για να γαμήσει στα μουλωχτά.

Είναι πάντα τα σαχλά και ποτέ το σαχλό. Στον ενικό, απαντάται πιο σπάνια και πάντα με την αόριστη αντωνυμία κανένα/κάνα σαχλό

  1. - Αχ, Μαριέττα μου, χίλια συγνώμη, θ' αργήσουμε λίγο το μεσημέρι ... όχι, όχι, μια χαρά είμαστε, κανένα πρόβλημα ... απλώς, ο Κωνσταντίνος με το που ξύπνησε το πρωί ήθελε πάλι σαχλά ... και του λέω, πρέπει να ετοιμαστούμε, αγάπη μου, μας περιμένει η Μαριέττα για λαντς, αλλά ξέρεις οι άντρες, ένα πράμα έχουν στο μυαλό τους ...

  2. - Αλέξη, μ' αγαπάς;
    - Μωρό μου, βέβαια ... γιατί ρωτάς; - Ε, να ... γιατί είναι πάνω από ένας μήνας τώρα που έχουμε να κάνουμε κανένα σαχλό ... (γούτσου-γούτσου) ... θέλεις να πάμε μέσα σε λίγο ...
    - Μανούλα μου, τώρα αρχίζει το ματς ... πιο ύστερα ...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

Πράγματι το λένε έτσι αυτές οι ξέκαβλες; Δεν το έχω ξανακούσει (ευτυχώς)!

#2
poniroskylo

Σε διαβεβαιώ. Και είσαι τυχερός. Διότι, ξέκαβλες - το είπες σωστά. Και μόλις είδα και ότι το 'ξέκαβλες' δεν υπάρχει ως λήμμα.

#3
acg

Ημ αντι ντε!

#4
Hank

Εξαιρετικό!!!

#5
poniroskylo

Τhanks Hank!