Όπου Φυσάει ο Άνεμος.

Χαρακτηρισμός για άτομα που αλλάζουν τις πολιτικές τους απόψεις και την κομματική τους τοποθέτηση ώστε να βρίσκονται πάντα στο στρατόπεδο των νικητών.

Είναι απαξιωτικός χαρακτηρισμός καθώς υπονοεί ότι πρόκειται για ανθρώπους ανερμάτιστους και καιροσκόπους.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό των γνησίων ΟΦΑ στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 3% - τόσο υπολογίζεται ότι είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που μετατοπίζονται από το ένα μεγάλο κόμμα στο άλλο στις εκλογές. Αν και μικρό, αυτό το 3% είναι σημαντικό διότι ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

Άλλοι πάλι λένε ότι το πραγματικό ποσοστό των ΟΦΑ είναι πιο κοντά στο 97%. Απλώς, επειδή και όλα τα κόμματα αλλάζουν θέσεις και απόψεις όπως βολέψει, οι ατομικές συμπεριφορές γίνονται ένα με τις συλλογικές και δεν κάνουν εντύπωση.

  1. Πάντως προς το παρών οι 'τσάμπα μάγκες΄ καλοπερνάνε, είναι οι βολεμένοι, οι έχοντες τα μέσα, οι καπάτσοι του κόμματος ΟΦΑ (Όπου Φυσάει ο Άνεμος) και άσε εμάς στα 60 μας να κυνηγάμε μια σταθερή δουλειά με βιογραφικό σαν τετράδιο ... (Από forum)

  2. Αυτό ήταν που με… γοήτευε πάντα στο Ελλαδιστάν: η… σταθερότητα ιδεών και στάσεων ζωής.

Αυτό, δηλαδή, που ονομάζεται “καιροσκοπισμός” ή “οπορτουνισμός” ή στην καθομιλουμένη “ΟΦΑ” [Όπου φυσάει ο άνεμος] ή, ακόμα καλύτερα, ‘Ό,τι πιούμε, ό,τι φάμε κι ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας”.

Και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την… κινητικότητα απόψεων και στάσεων ζωής γιατί μόλις σταματήσουμε θα σωριαστούμε στο έδαφος, όπως οι ναυτικοί μετά από λίαν τρικυμιώδες ταξίδι μόλις πατήσουν το πόδι τους στη στεριά.

Καλή ψήφο αδέλφια! (Από forum)

σκίτσο από το βιβλίο του Τάκη Καλονάρου "Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας" (από xalikoutis, 23/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε