Κυριολεκτικά, κάτι που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Η έκφραση χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην πολεμική αεροπορία και στον κλάδο του αυτοκινήτου - π.χ. αεροσκάφη, ελικόπτερα αλλά και ελαστικά παντός καιρού.

Μεταφορικά, η έκφραση χρησιμοποιείται και για να χαρακτηρίσει:

  • Κάποιον που είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και προσαρμόσιμος, κυρίως αν η εμφάνιση του δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο. Έτσι, επιδοκιμαστικά αναφερόμαστε στη γιαγιά παντός καιρού η οποία είναι λοκατζής και ανεβαίνει χαλαρά στον Όλυμπο στα 75 αλλά και τα μωρά παντός καιρού τα οποία κάνουν σκι από τα πέντε και ελεύθερο κάμπινγκ χύμα στο κύμα, πέφτουν, χτυπάνε, ξενυχτάνε και δεν καταλαβαίνουν Χριστό.

  • Ή, κάποιον ο οποίος ελίσσεται και βολεύεται με όλες τις καταστάσεις - πολιτικές, επαγγελματικές, στις προσωπικές του σχέσεις. Στην περίπτωση αυτή, ο χαρακτηρισμός παντός καιρού λέγεται απαξιωτικά και είναι σχεδόν σύνωνυμος του ΟΦΑ.

  1. - Παιδάκι μου, είσαι με τα καλά σου; Θα πάτε με το φουσκωτό στη Σκόπελο και θα πάρεις μαζί και την Κωνσταντίνα, πέντε χρονώ μωρό; Σε πήρε ο Θεός τα μυαλά;
    - Γιατί ρε μάνα; Ανάγκη δεν έχει ... αφού είναι παντός καιρού το παιδί ... και θα φοράει και σωσίβιο ...

  2. - Καλά, ρε πστ ... μέχρι χτες θα τον τρελάνουμε τον ήλιο σίγουρα ναι και τώρα bluetooth; ... Δεν παίζεται το άτομο ...
    - Ε, δεν τον ξέρεις το Νικολάκη ... παντός καιρού προδιαγραφές έχει ... χρόνια τώρα γραμματέας της κλαδικής των ΟΦΑ ...

(από poniroskylo, 25/05/08)(από poniroskylo, 25/05/08)(από poniroskylo, 25/05/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Στις φωτογραφίες, από αριστερά προς τα δεξιά: το έμβλημα της 337 ΜΠΚ (Μοίρας Παντός Καιρού), ένα λάστιχο Michelin παντός καιρού και ένα μωρό παντός καιρού με χειμερινή εξάρτυση.