Μπουρδούκλωμα. Σχετίζεται με το γενικότερο μπουρδούκλωμα των διαφόρων ειδών λαχανικών που μετέχουν σε μια σαλάτα και ακόμη περισσότερο στη ρώσικη σαλάτα.

Συνώνυμες εκφράσεις:
Τα θαλασσώσαμε
Τα κάναμε ρόιδο
Τα κάναμε αχταρμά

- Πώς τα πήγες στις εξετάσεις της Φυσικής;
- Ασ' τα, μπερδεύτηκα. Χρησιμοποίησα αυθαίρετα ό,τι τύπο μου ερχόταν στο μυαλό προσπαθώντας να βρω σχέσεις μεταξύ των δοσμένων μεγεθών ώστε να λύσω την άσκηση. Αυτό όμως που κατάφερα ήταν να τα κάνω σαλάτα. Κι όχι απλά σαλάτα. Ρώσικη σαλάτα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

άλλη συνώνυμη έκφραση:Αιγαίο πέλαγος

#2
Hank

Οι Γάλλοι το λέγαν «salade macedoine»= μακεδονική σαλάτα, από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν υπήρχαν πολλά έθνη στην ευρύτερη οθωμανική Μακεδονία. Δυστυχώς, η έκφραση έχει αναβιώσει για τα καλά με το ζήτημα του ονόματος.

Με την ευκαιρία τρία παραδείγματα που εμείς τα λέμε με άλλους λαούς, αλλά οι άλλοι τα λένε με μας.

οθωμανικό=va te faire enculer chez les Grecs=«ελληνικό»(έτσι το λένε οι Τούρκοι)

ρωσική σαλάτα=salade macedoine

μου είναι κινέζικα=It's all Greek to me

#3
GATZMAN

Ακουσα κάποια στιγμή, αλλά δεν το έχω ψάξει πως, η ρώσικη σαλάτα (με την κυριολεκτική έννοια), δεν έχει σχέση με Ρωσία, αλλά το όνομα της προέρχεται από το επώνυμο αυτού που εμπνεύστηκε τη δημιουργία της.Οπότε αν ισχύει αυτή η εκδοχή, η λέξη russian salad που συναντάμε σε ορισμένους καταλόγους εστιατορίων δεν ευσταθεί.Μπορεί κάποιος να φωτίσει το θέμα;

#4
Hank

Κοίταξα την wikipedia, που παρόλο που την ειρωνεύομαι, είναι η εύκολη λύση. Λέει ότι ο εφευρέτης της λεγόταν Olivier, ήταν σεφ στο «Ερμιτάζ» εστιατόριο στη Ρωσία, και μετά του έκλεψε την συνταγή ένας Ιβάνοφ, και διαδόθηκε μια χειρότερη εκδοχή της. Οπότε όντως έχει ρωσική προέλευση, αλλά οι ίδιοι οι Ρώσοι, Ουκρανοί κτλ την λένε, αν κατάλαβα καλά «σαλάτα Ολιβιέ».

Για την «μακεδονική σαλάτα» η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια λέει ότι υπήρχε ήδη τον 18ο αιώνα (!), οπότε η ετυμολογία που ανέφερα προηγουμένως για την πολυφυλετικότητα της οθωμανικής Μακεδονίας, αν και είναι ευρέως διαδεδομένη, δεν κολλάει πολύ καλά με την ιστορική εξέλιξη της σαλάτας. Αλλά στην ευρύτερη έκφραση «μακεδονική σαλάτα», πρέπει νά 'παιξε ρόλο το πολιτικό- φυλετικό ζήτημα, ιδίως στην εποχή πριν, κατά και λίγο μετά τους Βαλκανικούς πολέμους.