Φράση της στρατιωτικής ορολογίας που υποδηλώνει την παράνομη έξοδο από το στρατόπεδο (σκασιαρχείο) ή την παράνομη παράταση αδείας. Αυτό συμβαίνει όταν η έξοδος ή η άδεια γίνεται αυθαίρετα, χωρίς δηλαδή την έγκριση των ιεραρχικά αρμόδιων προσώπων. Η λογική που διέπει το λήμμα σχετίζεται με το γεγονός πως η σημαία βρίσκεται ιεραρχικά πάνω από κάθε στρατιωτικό, οπότε θεωρητικά κάποιος φαντάρος θα μπορούσε να πάρει άδεια από τη σημαία.

Συζήτηση φαντάρων λίγο πριν την πρωινή αναφορά του λόχου:
- Ρε εσύ, ο Μανωλόπουλος έπρεπε να γυρίσει χθες το βράδυ από την άδεια κι από ό,τι μου είπε ο λοχίας υπηρεσίας του λόχου μας δεν ενημέρωσε ο μαλάκας το γραφείο που τσεκάρει τις άδειες κι έτσι ο λόχας ετοιμάζεται να τον δώσει αδικαιολογήτως απόντα, στην πρωινή αναφορά.
- Κατάλαβα... Ο Μανωλόπουλος είχε δεν είχε... πήρε άδεια απ' τη σημαία.

(από GATZMAN, 04/11/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
deinosavros

Παλιά η συνήθεια αίτησης αδείας εξόδου από άσχετους, παλιές και οι ρίζες της φράσης.

[I]Επάνω εις εκείνην την ομιλίαν ήλθον ο Δεκανεύς Χρήστου και ο Υποδεκανεύς Φριδερίκος. Οι Κύριοι αυτοί είχον ζητήσει άδειαν από τον τοίχον της αυλής του στρατώνος, όστις, επειδή ήτο πολύ χαμηλός, τους επέτρεπε να πηδήσουν εις τον δρόμον [...]

Ο Κύριος Υπασπιστής επήγαινε να επιθεωρή τους σκοπούς, ή να κυνηγή τους λαμβάνοντας άδειαν από τον τοίχον του στρατώνος.

Οι κύριοι Υπαξιωματικοί [...] ανεφέρθησαν εις τον τοίχον του στρατώνος [...] και ευρέθησαν εις το προάστειον.[/I]

Η Στρατιωτική Ζωή εν Ελλάδι (1870)