Ελληνιστί, η διαδικασία του καφεδιάσματος, της καφεποσίας με στόχο την αύξηση του επιπέδου της καφεΐνης στο αίμα κατά το ξεκίνημα της ημέρας ή της καθημερινής εργασίας και με απώτερο στόχο το ντιτεκτάρισμα (αναγνώριση) των περιφερειακών μονάδων του οργανισμού μας, το κατάλληλο mind downloading και την ομαλή ένταξη στις απαιτήσεις της μέρας. Θεωρείται δε θεραπεία αφού συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Ο όρος εν συντομία μπορεί να λεχθεί απλά ως coffee therapy.

To Coffee therapy στις δημόσιες υπηρεσίες
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά στις δημόσιες υπηρεσίες η τελετουργία του καφεδιάσματος. Εκεί γίνεται συνάντηση των διαφόρων group υπαλλήλων με στόχο να καφεδιαστούν πριν ξεκινήσουν να δουλεύουν. Η συνάντηση γίνεται λίγο μετά την έναρξη του εργασιακού ωραρίου αλλά βεβαίως βεβαίως πριν την έναρξη του ενεργού εργασιακού χρόνου. Μετά γίνεται η κάθοδος των καφεπότων προς την περιοχή των αυτομάτων πωλητών καφέ. Η κάθοδος γίνεται με αργό εντόνως παρακμιακό δημοσιοϋπαλληλικό βήμα. Τα μάτια τους είναι ημίκλειστα και μια διάθεση βαρεμάρας πλανάται τριγύρω ώσπου ξεκινά το δελτίο ειδήσεων, όπου γίνεται συζήτηση κάποιων «ενδιαφερόντων θεμάτων» που διεξήχθησαν την προηγούμενη κλπ. Έτσι η παρέα σιγά σιγά χωρίς να το πολυκαταλάβει, φθάνει στην περιοχή των μηχανημάτων όπου εκεί συναντά και άλλους συναθροισμένους συναδέλφους, όπου το δελτίο ειδήσεων φεύγει από τη σφαίρα του μικρόκοσμου του μικρού group και αγκαλιάζει πλατύτερες μάζες. Και ο μπαγάσας ο χρόνος τσουλάει ανελέητα...
Μετά κρατώντας το τροπαιούχο κύπελλο και πάντα με βαρεμάρα και με το γνωστό αργό βήμα, και παρόλο που έχουν πάρει κάποιες πρώτες τζούρες καφέ, και τα βλέφαρα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, τα παιδιά πάνε για να αράξουν προς τις θέσεις εργασίας τους. Αργότερα επαναλαμβάνουν το cofee therapy procedure με στόχο τώρα, να θεραπευθούν από την ανία και την πλήξη που αισθάνονται για την αναδουλειά που τους δέρνει αναζητώντας νέα κανάλια έκφρασης, προχωρώντας, πίνοντας και συζητώντας. Στη διάρκεια της μέρας βέβαια ακολουθούν και άλλα καφεδιάσματα.
Το πρώτο πάντως καφέδιασμα χαρακτηρίζεται και ως initial(αρχικό), όπου γίνεται προσπάθεια για ενεργοποίηση των εγερτήριων μηχανισμών.
Σημείωση: Το πρώτο καφέδιασμα στις υπηρεσίες αυτές δεν είναι απαραίτητο να γίνεται πρωί, αφού σε πολλές υπηρεσίες υπάρχουν βάρδιες.

Η στάση απέναντι στο coffee therapy
Το coffee therapy για τους καφεπότες θεωρείται μια αγαπημένη συνήθεια, μια απόλαυση, απολύτως ενταγμένη στον τρόπο ζωής. Για τους αντικαφεπότες που πολλοί εξ αυτών είναι πρώην καφεπότες και πρώην καπνιστές που κάποτε έφαγαν τη φλασιά λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας να τα κόψουν και τα δύο, το coffee “therapy” είναι μια εξάρτηση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών το έχουν αντικαταστήσει με άλλου είδους εξαρτήσεις, που δεν τις βλέπουν.

Γενικότερη χρήση του όρου
Γενικότερα ο όρος απαντάται και σε άλλες περιστάσεις επικοινωνίας, όπου εκεί ο καφές παίζει υποστηρικτικό λόγο ή πρόφαση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης περίστασης (π.χ: ψήσιμο σχέσης). Πολλές φορές, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει καν καφές στο τραπέζι, π.χ: λέμε να πάμε για coffee therapy με στόχο να μπιριμπιριδιάσουμε με φιλαράκια, και όταν έρθει η ώρα της παραγγελίας να πάρουμε άλλα πράγματα, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μη χρειαζόμαστε την αύξηση του επιπέδου της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο συχνά τις βραδινές ώρες. Ωστόσο λέμε πως πάμε για cofee therapy γιατί έχει επικρατήσει από παλαιόθεν, που τα προϊόντα του καφενείου ήταν πιο καφεκεντρικά, να λέμε πως πάμε για καφέ, όταν θέλουμε να βρεθούμε με γνωστούς και φίλους σε καφετέρια. Με το διάβα του χρόνου, το ρεπερτόριο των προϊόντων στις καφετέριες διευρύνθηκε, ωστόσο η λογική για πρόσκληση για καφέ παρέμεινε.

Πρωί πρωί στην εργασία σε συγκεκριμένο εργασιακό χώρο σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Ο τελευταίος από τους εργαζομένους του χώρου έχει έρθει πριν είκοσι λεπτά. Κάποιοι έχουν αρχίσει να σερφάρουν στο slang, άλλοι κοιτάνε τον καιρό στο meteo και κάποιοι επιλέγουν να διαβάσουν κάποια ξεκαρδιστικά ανέκδοτα που έχουν σκάσει στο mail τους (τα ανέκδοτα σκάσανε στο mail κάποιου απ' την ομάδα και αυτός τα προώθησε στους υπόλοιπους).
Οπότε σκάει σα σίφουνας ο οργανωτής της ομάδας.
- Ρε μαλάκες. Χαλάτε την πιάτσα. Το ξέρετε; Έχουμε τόση ώρα εδώ και αντί να πάμε για cofee therapy, καθόσαστε και δουλεύετε. Ε...σκλαβάκια !
- Μισό λεπτό ρε φίλε να τελειώσουμε με τα ανέκδοτα και φύγαμε.

Μια κούπα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα (από GATZMAN, 16/07/08)Πιο extreme γεύση για να θεραπευτεί η ανία (από GATZMAN, 16/07/08)Η βάση του coffee therapy! Το φάρμακο αδέλφια (από GATZMAN, 16/07/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία