Από το αγγλικό Teddy boy που ήταν ένα συγκεκριμένο στυλ ανδρών της δεκαετίας του 50 στην Αγγλία, με ολόκληρη ιστορία πίσω τους (βλ. εδώ).

Μετά πήρε, όσο γνωρίζω, νέα σημασία η λέξη και σημαίνει τον καλοζωισμένο αλητάμπουρα, ομορφούλη και καλοβαλμένο, μοσχαναθρεμμένο, της καλής κοινωνίας τσογλάνι.

Tέντυ είναι το λούτρινο αρκουδάκι στα αγγλικά, το teddy-bear, χαριτωμένο παιχνίδι, απόλυτο σύμβολο της αστικής τάξης, το οποίο κυρίως τα κοριτσάκια λάτρευαν και πάντως πολύ λίγα παιδιά το χαίρονταν την εποχή κατά την οποία πρωτοβγήκε (μάλλον προς τα τέλη του 19ου- αρχές 20ού;). Νομίζω από κει προέρχεται και η έκφραση.

- Ρε τον Σάκη!...
- Είδες... Από τότε που πήγε στην Αγγλία για σπουδές την έχει δει τέντυ μπόυ...

Βλ. και τεντιμπόης

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Πολύ νοσταλγικό εξαιρετικό λήμμα!

#2
xalikoutis

το teddy-bear χρησιμοποιήθηκε ως μασκότ στην προεκλογική καμπάνια του Teddy (Theodor) Roosevelt....

#3
poniroskylo

Το teddy bear χρονολογείται από το 1902 και έχει όντως σχέση με τον Teddy Roosevelt (περισσότερα εδώ).

Στην Αγγλία, ο όρος teddy boys εμφανίσθηκε το 1953 (εύρημα εφημερίδας) για να περιγράψει τα νεαρά λαϊκά αγόρια που είχαν υιοθετήσει στο ντύσιμο ένα στυλ δανδή της Εδουαρδιανής εποχής - Teddy είναι ένα από τα υποκοριστικά του Edward.

#4
Hank

Τι ξενέρωτοι είναι αυτοί οι Άγγλοι, έλεορ!

#5
Vrastaman

...οι Teddy Boys μετεξελίχτηκαν σε mods και στην συνέχεια skinheads (οι μη ρατσιστές, που ακούγανε ska) και πάει λέγοντας...

#6
Galadriel

Τώρα ξέρω το παρελθόν και το μέλλον μου βράστα αχαααχα

#7
Hank

Teeee- ddy teddy girl, teeeee- ddy teddy girl, teddy teddy girl!
(Κατά το crazy girl).

#8
Επισκέπτης

TEDDY BOY VGAINEI AP TO «EDWARDIAN» LOGO TON DRAPE COATS POU FOROUSANE KAI OXI AP TO ARKOUDAKI. TORA N APANTHSO KAI STON XEROLA VRASTAMAN. TI MALAKIES LES RE JIMMY.POIOS STA EIPE AYTA; OI TEDS ZAPAKIAZANE STIS MAPES TIS FLORATZES(MODS).OSO GIA TOUS SKINHEADS... AKOU LIGO SKREWDRIVER NA XELAMPIKAREIS.XAXAXAXAAXAXAXAXAXAXAXAAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAAX

#9
Galadriel

Λέλο μου, καταρχήν, με κεφαλαία και greeklish χλωμό να περάσεις τα βαθιά σου μηνύματα σε αυτό το σάιτ όπου γενικώς έχουμε αλλεργία και στο ένα και στο άλλο.

Και, λέω εγώ τώρα, γιατί αγάπη μου γλυκειά δεν μπαίνεις με κανονικό account, να διαβάσεις τις οδηγίες καταχώρησης, να χώσεις έναν συμπληρωματικό ορισμό, να μάθουμε και εμείς την αλήθεια και που λέει ο λόγος να στον αστράψουμε κιόλας; Στα σχόλια χάνεται η γνώση...

#10
leonpanos

απο το πρίγκηπα εδουάρδο -teddy της αγγλιας που στα νιάτα του ήταν άτακτος