Οι ειδικοί ερίζουν ακόμη εάν πρόκειται για αξίωμα, μέθοδο, αρχή ή νόμο, αλλά όλα τα πειράματα δείχνουν ότι πρόκειται για το αντίπαλο δέος της άλλης ισχυρής δύναμης που φαίνεται να διέπει το σύμπαν, του νόμου του Μέρφυ. Τώρα ποιος είναι αυτός ο πούστης και τι σχέση έχει με τη θεία πρόνοια, ο θεός κι η ψυχή του...
Εκεί που ο θείος Μέρφυ βεβαιώνει, λοιπόν, ότι όλα θα πάνε στραβά και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ο πούστης έρχεται να δώσει κουράγιο, λέγοντάς μας ότι του πούστη, όλα θα πάνε καλά. Συναφής φράση είναι και το «τι στο μπούτσο», επιβεβαιώνοντας την εγγενή αντιφατικότητα της νεοελληνικής διαλέκτου.
Η προέλευση της φράσης πιθανόν να έχει να κάνει με την χαρά και την αισιοδοξία των ομοφυλόφιλων ανδρών. Φήμες, όμως, θέλουν τον Μέρφυ στρέητ, οπότε το αντίπαλον δέος δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από τον Πούστη.

Και περίμενα το λεωφορείο μία ώρα, ρε συ, και έλεγα ότι του πούστη, θα έρθει κάποια στιγμή. Και με το που παραιτούμαι και ανάβω τσιγάρο, με χτυπάει ο Μέρφυ και εμφανίζεται το γαμίδι...

Για άλλες χρήσεις του πούστης με επιτατική σημασία, δες και δεν κουνιέται πούστης, σαν πούστης.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Cunning Linguist

Έεετσι!! Ε του πούστη πια, κάποιος έπρεπε να το ανεβάσει!

#2
krepsinis

Επιτέλους! Έκφραση που ταιριάζει παντού, πραγματικός passe partout!

#3
xalikoutis

ή μήπως
«σκέφτηκα, του πούστη, άμα ανάψω τσιγάρο, θαρθεί το λεωφορείο»

#4
jesus

ο νόμος του μέρφυ για το πλύσιμο του αυτοκινήτου λέει:
μόλις πλύνεις το αυτοκίνητό σου, θα βρέξει. υποσημείωση: μην νομίζεις ότι πλένοντας το αυτοκίνητό σου θα προκαλέσεις βροχή.
το φαινόμενο είναι γενικότερο και έχει να κάνει με το ότι δεν μπορείς να εκβιάζεις το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μανιπουλάροντας τον μέρφυ, γιατί αυτός είναι ένα βήμα μπροστά από σένα. μόνη διέξοδος στην προαιώνια μάχη του καλού με το κακό, του μέρφυ με τον πούστη, του γάβρου με τον βάζελο, είναι ο πούστης κ όχι οι παντώς είδους πουστιές.
πώς δεν παίζεις με τη βαρύτητα, αλλά την αποδέχεσαι;; α, γεια σου!

#5
Επισκέπτης

ε το μπούστη το Μέρφυ (jesus, δεν παίζεσαι jesus)

#6
jesus

θξ για τα σχόλια:)

#7
Vrastaman

Ζαγωραίος, Χεσούς!!!

#8
belalik

Απλή, εξαιρετική έκφραση, φοβερός ορισμός, πολύτιμα σχόλια.. Το internet στα καλύτερά του..

Μπράβο ρε jesus

#9
Hank

Αριστούργημα!!! Ό,τι και να πω είναι λίγο!

Αν ήθελα να σοβαρευτώ, θα έλεγα το εξής: Εννοούμε ότι η αδικία μου μας έχει γίνει με την προηγούμενη ατυχία μας είναι μια πουστιά από ένα πούστικο πεπρωμένο εις βάρος μας. Οπότε λέγοντας του πούστη, δεν αναφερόμαστε στο ευοίωνο μέλλον μας, αλλά στο άτυχο πούστικο παρελθόν μας και προσπαθούμε να το ξορκίσουμε. Είναι σαν να λέμε: Του πούστη ήταν το παρελθόν μου, αλλά η τύχη μου που αρχίζει τώρα και θα συνεχιστεί στο μέλλον ανήκει σε μένα.

#10
Mario_S

Ο ακριβής ορισμός του νόμου του Μέρφυ, είναι:
«Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει»
...Μέγας φιλοσόφος,...

#11
GATZMAN

Πολύ δυνατό λήμμα.
Σπέκ και στο σχόλιο του Hank, όπου στην προσπάθεια μας να ξορκίσουμε το κακό παρελθόν μας μπορούμε να πούμε:Αυριο είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας

#12
jesus

ο γενικότερος νόμος είναι «ό,τι μπορεί να πάει στραβά θα πάει, και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο». όλοι οι υπόλοιποι είναι εξειδικεύσεις.

#13
ΔΝ

Θα πρόσθετα στο σχόλιο του jesus «και τη χειρότερη στιγμη...»

#14
gaidouragathos

Ενας ακόμα πιο αισιόδοξος, hight, ζαμάν-φου κιαπάνω τούρλα τρόπος να τη βγείς στο νομοθέτη ειναι να πείς«Σήμερα ειναι η πρώτη μέρα της 2ης, 3ης, 4ης, κοκ υπόλοιπης ζωής μου.

#15
HODJAS

Θυμίζει γνωστό ανέκδοτο:
Ο βασιλιάς σε μια μακρινή χώρα, προκειμένου να μην πλήττει, αποφάσισε να διοργανώσει αγώνα πάλης μεταξύ του πιο γενναίου του υπηκόου και των κροκοδείλων που διατηρούσε στη λίμνη του.
Το έπαθλο θα ήταν το μισό βασίλειό του, η πριγκηπέσσα για γυναίκα του και ένας πούστης.
Μαζεύτηκαν καμπόσα παλικάρια απ' όλες τις άκρες του βασιλείου. Κάθε φορά που πλησίαζαν τη λίμνη όμως, ξεπρόβαλαν απειλητικοί οι κροκόδειλοι και τους κόβανε τη μαγκιά...
Εν τέλει, κάποιος γενναίος, αψήφησε τον κίνδυνο κι έπεσε στη λίμνη για να παλέψει.
Μετά απο μισή ώρα, ξαναβγήκε σε μαύρο χάλι, ρακένδυτος και καταξεσκισμένος.
Ο βασιλιάς τότε του είπε:
-Πάλεψες γενναία! Σου αξίζει η κόρη μου και το μισό βασίλειό μου!
-Τον πούστη!
-Καλά, θα τον πάρεις και τον πούστη, μη με προσβάλεις! Δεν αξίζει την προτίμησή σου η πριγκίπισσα και κοτζάμ βασίλειο;
-Τον πούστη θέλω!
-Ποιόν πούστη;
-Τον πούστη που μ' έριξε μέσα!

#16
jesus

τον πούστη...

#17
dimitriosl

Ο λόγος του Ιησού ....

#18
beth

Επικο.Εεμ ζωαρα κανουν οι ατιμοι.Ουτε γυναικα ουτε παιδια μονο τον κωλο τους κοιτανε!

#19
Khan

Από ό,τι ακούω από έμμεσες πηγές, σε παρέες γκέι λέγεται δίκην χαριτωμενιάς το «του στρέιτ», στο στυλ «μια δυο τρεις, ε του στρέιτ πια, θα κάτσει η φάση».

#20
Galadriel

Βρε τζίζα, μόλις συνειδητοποίησα το ότι εγώ, η με το μεγαλύτερο μέσο όρο σχολίων ανά λήμμα (παίζει να με τρώει ο γκάτζμαν δηλαδή αλλά άντε τοπ 3), σε αυτό τον κορυφαίο ορισμό αναφοράς, δεν έχω γράψει για το σεβασμό μου σε αυτό, δεν έχω καταγράψει το πόσο ανυπέρβλητα γαμάτος είναι αυτός ο ορισμός σου.

Νομίζω το μάζεψα ελαφρώς η απαράδεκτη. Γιε μου, ΑΥΤΟΣ είναι ορισμός. Κι αν τον έγραψες και νηφάλιος είσαι θεός. Ε, ναι.

#21
jesus

κάτι βότκες λεμόνι θα 'χα κατεβάσει. ή όχι.

:)