Απόηχοι της Ανατολής, ακόμα και της άπω Ανατολής, ανέκαθεν έφταναν στο χώρο που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα. Ουδέποτε, όμως, σε αυτή τη γωνιά του κόσμου η υποδοχή των ανατολικών πνευματικών οδών δεν υπήρξε μια απλή εισαγωγή «καινών δαιμονίων», αλλά πηγή νέων μονοπατιών για το νου και το σώμα, μέσα από την αλληλογονιμοποίηση της σοφίας της Ανατολής με το ζωηρό και ιδιαίτερο Ελληνικό πνεύμα.

Στις μέρες μας –τις νεοελληνικές– η δημοφιλία της ινδουιστικής προέλευσης Yoga είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Αν στις χώρες της Εσπερίας η Yoga έγινε μόδα η οποία επέτασσε όλοι και όλες να πιθηκίζουν τους γιόγκι των Ινδιών, ο Έλληνας κατόρθωσε το αδύνατο, την ανανέωση και συμπλήρωση της επί χιλιετίες αναλλοίωτης πεντάδας των Raja Yoga, Karma Yoga, Jnana Yoga, Bhakti Yoga, and Hatha Yoga με τη Ladja Yoga (λάτζα γιόγκα), την επωφελή για το σώμα, το πνεύμα και την οικογενειακή αύρα ψυχοσωματική άσκηση.

Στη βάση μιας συγκεντρωμένης στα άνω άκρα τεχνικής και σε άμεση επαφή με το νερό, την πηγή κάθε αλλαγής σύμφωνα με την ινδουιστική σοφία, η λάτζα γιόγκα αποτελεί μια εναλλακτική οικιακής γιόγκα που αξίζει να δοκιμάσετε. Πέραν των άλλων, η λάτζα γιόγκα επιφέρει εξομάλυνση των σχέσεων στη συμβίωση (οικοσυστημική αρμονία), αίσθημα πληρότητας και σε άμεση συνάφεια με την ελληνική πια παράδοση, διασάφηση των ρόλων. Αποτελεί ένα ενδεχομένως δύσκολο –μιας και απαιτεί πειθαρχία– αλλά σε ένα κόσμο γεμάτο νευρώσεις και μοντέρνες ασθένειες απαραίτητο πισωγύρισμα –στη σοφία αιώνων.

  1. Μου ψιλοκουνιέσαι τσιτσιφιόγκα
    Μάθε και λιγάκι λάντζα γιόγκα.

Νικόλας Άσιμος [απ' το ομώνυμο τραγούδι]

  1. — Φίλε, ζορίζομαι.
    — ...
    Με τρέχει η Ξένια... αυτή δηλαδή τρέχει, όλο σεμινάρια, φωτογραφία, ψυχόδραμα, τάι τσι, μπούτο, γιόγκα, ό,τι σκατά ακούσει τρέχει πρώτη... αλλά τρέχω κι εγώ... την άλλη φορά μου 'λεγε να αναπνέω απ' τον πρωκτό...
    — Συνιστώ λάτζα γιόγκα.

Στον κόσμο της Λάτζα Γιόγκα είστε εσείς και ο εαυτός σας (από xalikoutis, 19/09/08)

Εναλλακτικές πρακτικές αυτοβελτίωσης και αυτοβοηθείας: αυτοψυχοψάξιμο, κινονία, ταβανοθεραπεία.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Order on court! (τοκ τοκ τοκ)

#2
HODJAS

Στόοοος! Βάλε και την Παπάτζα Γιόγκα (βλ. γκουριλίκι) κι είσαι μέσα...
:-)

#3
panti

Νικόλας ...!

#4
jesus

κάπου είχα καταθέσει κ την «τσατραπάτρα γιόγκα»

#5
Khan

Και Βόγκα Γιόγκα, η καμασουτροειδής.

#6
knasos

Στα σχόλια στην Ιφκινθο. Έχω μετατρέψει την ντουλάπα μου σε χώρο λατρείας σου.

#7
patsis

Σόρυ κι όλας, αλλά για να μην πεθάνω με την απορία, τα τρία τελευταία σχόλιά σας εδώ τι σημαίνουν;

#8
jesus

@κνάσος: αν ήσουν κοριτσάκι, θα σου έκανα τα εισιτήρια του αεροπλάνου.

#9
soulto

"ΌΠΟΙΟC ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΟC +ΟΡΘΟΔΟΞΟC+ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΟΓΚΑ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΕC"

«Όταν εγώ θέλω να ευθυγραμμίσω την πλάτη μου, γιατί έχει μία μικρή καμπούρα, έτσι θα τη διορθώσω», για να της απαντήσει ο Πατήρ Κυριάκος: «Ε κάντε μετάνοιες τότε».