Περισσότερο αμπελοφιλοσοφική (ή ραντομ σάιενς) παρά σλανγκική φράση, η οποία όμως χρησιμοποιείται κατά κανόνα μετά από ορυμαγδό σαχλαμάρας ως επιχείρημα - σύνοψη - κατακλείδα της όλης συζήτησης. Και τι κατάληξη για μια συζήτηση! Να μπορείς να προσδιορίσεις το σύνολο της ανθρωπότητας με βάση 2 και μόνο κατηγορίες...τέτοια εποπτεία!...

Αν ψάξετε τα λόγια μεγάλων ανδρών ή αλλιώς quotes, θα δείτε ότι σχεδόν κάθε μεγάλος άνδρας χώρισε τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες. Τη δόξα των μεγάλων ανδρών έχουν ζηλέψει χιλιάδες ακάματοι εργάτες της εξυπνάδας και του ό,τι νά 'ναι...

- Κοίταξε δικέ μου, υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που τους δίνεις την ευκαιρία και την αρπάζουν από τα μαλλιά , κι αυτοί που τους δίνεις ευκαιρίες και....
- Κοίταξε δικέ μου, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δυο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων και αυτοί που δε λένε τέτοιες μαλακίες....

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Doctor

Υπάρχει και το (σχετικό) γνωστό ανέκδοτο των προγραμματιστών «Υπάρχουν 10 κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό και οι άλλοι».

#2
xalikoutis

ωραίο, ντόκτορ

#3
Vrastaman

Μανιχαϊκος, ομάδα ομαδάρα!

#4
vikar

Η ατάκα που μού 'ρχεται στο μυαλό όποτε ακούω τη φράση, είναι του Τόμ Ρόμπινς (ποιό βιβλίο ήταν αλήθεια; ο τρυποκάρυδος; οι καουμπόισσες;...), που λέει περίπου το εξής: «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, κι' αυτοί που ξέρουν κάτι παραπάνω».

#5
xalikoutis

αυτήν την ατάκα ήθελα να γράψω στο παράδειγμα αλλά το γάμησα....και δεν ήξερα και την προέλευση της αιδεσιμώτατε. θα κάνω δωρεά στο παρεκκλήσι..

#6
vikar

Σά να θυμάμαι τώρα οτι τον τρυποκάρυδο δέν τον έχω διαβάσει τελικά... Ή τον διάβασα; Χμμ... Όπως και νά 'χει, πρέπει νά 'ν' απ' τις καουμπόισσες η ατάκα.

(Και τη δωρεά ρε 'σύ, μήν την αφήνεις πάλι στο παρεκκλήσι, πού να τρέχω αποκεί πάλι;...)

#7
jesus

μετά το μύδι, νομίζω παύει οποιαδήποτε ειρωνία.

#8
Galadriel

Υπάρχουν 10 κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό αριθμητικό σύστημα και αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν.

#9
vikar

Όντως. Άν το γράψουμε άλλες οχτώ φορές, ίσως και να το καταλάβουν ακόμη κι' αυτοί που δέν σκαμπάζουν απο δυαδικό. :-Ρ

#10
Khan

Η ατάκα «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, κι' αυτοί που ξέρουν κάτι παραπάνω»

διατυπωμένη με αυτήν την μορφή είναι πάντως παράδοξο, έτσι;

Η μόνη δυνατότητα να μην είναι παράδοξη αυτή η προταση είναι αν αυτός που την λέει παραδεχεται ότι ο ίδιος ανήκει στην πρώτη κατηγορία και είναι βλάκας, ενώ η αλήθεια είναι το αντίθετο από αυτό που λεέι και την ξέρει η δεύτερη κατηγορία, στην οποία ο ίδιος όμως δεν ανήκει. Μόνο έτσι στέκει λογικά η πρόταση.

#11
Galadriel

Επειδή προφ όλα τα λήμματα σε τούτο το σλαγκολεξικό στέκουν λογικά huh... χαχαχαχα
Ο Βίκαρ το ήξερε τί θα πει 10 στο δυαδικό σύστημα πάντως, όλα κι όλα.

#12
vikar

Γαμώτο ρε Χάνκ! Μόλις μου θύμισες οτι μ' είχε κάποτε ρωτήσει κάτι παρόμοιο ο χαλικούτης (περι παραδόξου του Κρήτη) και το είχα βάλει στην άκρη για την άλλη βδομάδα --με τα γνωστά αποτελέσματα (θα πέρασε κάνας χρόνος χαλαρά...). Μή ξύνεις πληγές ρε να πάρει... Ελπίζω μόνο να μήν μας ακούει. :-Ρ

Πάντως, τέτοιες διατυπώσεις προφανώς λογίζονται παράδοξες, μόνον άν εννοηθούν στα πλαίσια της λογικής, έτσι; Τα οποία όμως, τί Συμπληγάδες και παπαριές, τί σύγχρονη οικονομία και μαλακίες, τί παρθενομούνες και χαζά... ε κ ε ί να δείς τι πά' να πεί στενότης.

Απλά το τονίζω για να μήν συγχέουμε τα επίπεδα σημασίας: υπάρχει το αυστηρά λογικό, υπάρχει παραπέρα και το ανθρώπινο --σίγουρα οι σημειολόγοι ξερω 'γώ θά 'χουν όρους γι' αυτά, δέν τους ξέρω όμως, όχι ακόμα τουλάχιστον. Η ανθρώπινη ερμηνεία εδώ είναι βέβαια οτι, «δέν μπορείς να χωράς τους ανθρώπους σε δυό κατηγορίες, τάκη». Ή κάπως έτσι δηλαδή. :-) Και δέν υπάρχει τίποτα το παράδοξο εδώ.

#13
Khan

Βεβαίουσλυ, μάι πόιντ είναι ότι η σλανγκ συχνά στηρίζεται στα παράδοξα για να πετύχει τον σκοπό της, και έχει ενδιαφέρον να εντοπίζουμε τα slang paradoxes όπου υπάρχουν.

Παρεμπίπταμπλυ το κρητικό παράδοξο του Χαλικού (- Είναι αλήθεια ρε Μανούσο ότι υπάρχουν πούστηδες στην Κρήτη;
- Αν σου πω όχι, θα μου δώσεις ένα φιλάτσι;)

λύθηκε από τον Βράσταμαν μέσω του (ιησουίτικου) «σταμάτα να μιλάς και φίλα με».

#14
mariahomorfi

οι κρητες λενε ψεματα
Επιμενιδης[κρητικοσ]
αυτο ειναι παραδοξο

#15
Vrastaman

Πέστα βρε Μαράκι πέστα!

#16
HODJAS

Βέβαια, υπάρχει και ο θυμοσοφικός μανιχαϊσμός της μαστοράτζας, όπως τον αποτύπωσε ο Τσάκωνας (ως άλλος Ηρακλής σε δίλημμα) στη «μεγάλη απόφραξη»:

Αν χ κατάσταση, τότε υπάρχουν 2 περιπτώσεις...

#17
Vrastaman

Ο Harry Truman κάποτε είπε «All my economists say, 'On the one hand on the other' Give me a one-handed economist!».

#18
HODJAS

Τί 'πε τότε!!!

#19
mariahomorfi

τον σιχαινομαι τ χαρυ τρουμαν...βλακειεσ λεει

#20
jesus

κατά torrente υπάρχουν δύο είδη ανδρών. αυτοί που πλένουν τα χέρια τους πριν κατουρήσουν, κ αυτοί που τα πλένουν μετά.

#21
Vrastaman

Να υποθέσω ότι οι αουθέντικ σλάνγκοι ανήκουν στην πρώτη accusation;

#22
jesus

δηλώνω μετανοημένος πρώην νον-αουθέντικ τότε...

#23
Khan

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανδρών: Αυτοί που προτιμούν τα μεγάλα βυζιά, και αυτοί που προτιμούν τις μεγάλες ρώγες.

#24
johnblack

Σωστός! Αναφανδόν το 2

#25
Khan

Στην ίδια κατηγορία είμαστε.

#26
Vrastaman

How rogue of you!

#27
Khan

Επίσης:

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που το ό,τι νά 'ναι το λένε whatever dwarf και αυτοί που το λένε whatever midget.

#28
Khan

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που φρενάρουν στο κίτρινο φανάρι και αυτοί που γκαζώνουν.

#29
σφυρίζων

Υπάρχουν δυο τρεις μεγάλες κατηγορίες τρομοκρατών της 17Ν: αυτοί που αναρτούν τα μηνύματα του στα Indymedia, αυτοί που τα στέλνουν στην «Ελευθεροτυπία» και αυτοί μου τα στέλνουν στην «Εφημερίδα των Συντακτών».