Χασάπης στην περίπτωση αυτή είναι ο άγαρμπος τεχνικός οπτικοακουστικού υλικού (τεχνικός προβολής, μοντέρ κττ) που δεν δίνει δεκάρα για τη δουλειά του και την εκτελεί ορθά-κοφτά με την τεχνική με την οποία οι χασάπηδες δίνουν μια στη σπάλα, πχ, και την κάνουν δέκα κομμάτια. Συνώνυμο του σκιτζής.

Ως επιφώνημα, ακουγόταν τον παλιό (καλό;) καιρό στους σινεμάδες όταν ο τεχνικός προβολής ξεχνιόταν (κοιμόταν; γαμούσε;) και κοβόταν ο ήχος της ταινίας ή κόλλαγε κάποιο πλάνο. Το κοινό τότε είτε χειροκροτούσε για να διαμαρτυρηθεί, ή φώναζε «χασάπηηηη!» μπας και ξυπνήσει το παλικάρι και δει ο κόσμος την ταινία. Αυτά βέβαια προ ντιβιντί και νεότερης τεχνολογιάς.

Χασάπης είναι και ο μοντέρ ο οποίος πετσοκόβει το υλικό του, με αποτέλεσμα να «πηδάνε» τα κατ, να μπαινοβγαίνουν άτσαλα οι σκηνές γενικώς.

- Μάκη, εδώ πρέπει να προσέξεις να βάλεις τον λόγο να ξεκινάει λίγο νωρίτερα, να μην ακουστεί «ατάκα».
- Έλα ρε Αντώνη, λες και δε με ξέρεις... για καναν χασάπη με πέρασες;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
sarant

Η κλασική ατάκα που είχε γίνει σχεδόν παροιμιακή έναν καιρό, ήταν «γράμματα χασάπη!» και λεγόταν όταν κόβονταν οι υπότιτλοι.
Δείτε εδώ:
http://www.tovima.gr/print_article.php;e=B&f=12518&m=C16&aa=1

#2
Vrastaman

Η πιο χαρακτηριστική χρήση ήταν το Χασάπη, γραμματααααααααά! όταν δεν έπεφταν υπότιτλοι :-)

#3
iron

έλα βρε σαράντο, πού είχες χαθεί;;;; στω για την προσθήκη!

αχ, ο τέμπορα ο μόρες...

#4
Vrastaman

σαράντο, πίασε κόκκινο!

#5
HODJAS

Σωστότατο κι απαραίτητο (5Χ2)!

#6
HODJAS

Να συμπληρώσω οτι στα παλιά τσοντάδικα (ακόμη υπάρχουν το «Αβέρωφ», «Ορφέο» κ.α. λίγα παρηλλαγμένα σε υπνωτήρια αστέγων), ακούγονταν η στερεότυπη φράση: «Το σπέρμα δε στάζει κι η αίθουσα νυστάζει»!

#7
photis

Οσον αφορά το "χασάπη γράμματα", οι υπότιτλοι κόβονταν επειδή ο μηχανικός προβολής είτε δεν είχε ρυθμίσει σωστά την θέση του φίλμ μπροστά από την "πόρτα" της μηχανής (και δεν τη διόρθωνε κι ολας γιατί κοιμόταν, γαμούσε κλπ) είτε γιατι είχε χρησιμοποιήσει λάθος πέτασμα μπροστά από την πόρτα με πιο μικρό λογο κάδρου από το προβλεπόμενο της εκάστοτε ταινίας. Και στις δύο περιπτώσεις το κάδρο ήταν λάθος και οι υπότιτλοι δεν φαίνονταν.