Στερεότυπη έως και ενστικτώδικη απόκριση των νεοελλήνων ενώπιον αυτού που λέμε «καλή πίστη» - ή bona fides για όσους μιλούν (!;!) λατινικά. Πικρόχολη και ειρωνική φράση της πιάτσας, καταπέλτης προς τους αγαθοψώληδες και τις αγαθομούνες αυτού του κόσμου από τη μια, τους αυτόκλητους ή βαλτούς απολογητές από την άλλη, όλους που «θέλουν να βλέπουν τα πράγματα θετικά», που δεν πιστεύουν ότι «υπάρχει κακή πρόθεση» :-).
Βέβαια, κανείς δεν είναι κακός, οι κακοί είναι στη φυλακή και τώρα που μιλάμε κάνουν και αποχή συσσιτίου.
Φυσικά η φράση ενέχει και μια απέραντη ειρωνεία για τα συστήματα δικαιοσύνης. Αλλά κυρίως τα παραπάνω...

  1. [περίπτωση αυτόκλητου απολογητή] από τα γραφτά ενός δικού μας παιδιού, του χρήστη sarant... (και συγκεκριμένα από εδώ) και ένα σκετς με απολαυστικό διάλογο μεταναστών στο Λουξεμβούργο.

Β.: - Με τους Λούξους! Και τι συμπαθητικοί που είναι οι καημένοι, και τι ευγενικοί! Βγήκα από τα ρούχα μου, σου λέω!
Θ.: - Σα να τα παραλές. Έχουνε και τα καλά τους. Καλοί είναι οι καημένοι.
Β.: - Ναι, ξέρω, οι κακοί είναι στη φυλακή. Αλλά τι σου τα λέω; Εσύ μου φαίνεται αφομοιώθηκες, έγινες ένα με δαύτους. Έννοια σου όμως, κύριε! Δεν είμαστε όλοι σαν και σένα! Εγώ, δεν είμαι έτσι. Άμα κλείσω τη διετία, εγώ, θα την κάνω. Από δω παν κι οι άλλοι! Μπουχός ο Βαγγέλης, μην τον είδατε! Θα πάρω και τη Μπεμβέ μου και την οικοσκευή μου, κι αντίο ντελ πασάτο. Εφυγααα! (Φεύγει).

  1. [περίπτωση μάλλον αγαθομούνας] από ΚΛΙΚ του '96 και «περιγραφές τύπων γυναικών»
    Η γυναίκα «δύο λαλούν και τρεις χορεύουν»:
    Η χαρά της ζωής. Από τότε που έμαθε ότι οι κακοί είναι στη φυλακή κάνει παρέα με όλους. Περνάει καλά μαζί τους και όταν μπαίνουν κι αυτοί στη φυλακή, βουρκώνει. Στο δωμάτιό της έχει μικρά λούτρινα αρκουδάκια που τους λέει όλα της τα μυστικά και καμιά φορά της δίνουνε και συμβουλές.

Agathomounides (από Vrastaman, 31/10/08)οι κακοί είναι στη φυλακή όταν οι καλοί είναι στην κρεμάλα (από xalikoutis, 31/10/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβεντομαλάκες

#2
HODJAS

Αν οι κακοί είναι στη φυλακή, τότε οι μισοί καλοί σε μοναστηριού κελλί κι οι άλλοι στο τρελάδικο απο κακό κι απο άδικο. Κατά τον Στελάρα, δεν υπάρχει διαφυγή απο τον εγκλεισμό...