Οι περισσότεροι το θεωρούν αρρώστια... Άλλοι πάλι το αντιμετωπίζουν ως κάτι απολύτως φυσιολογικό. Μου ζητήθηκε να γράψω τον ορισμό αυτού του λήμματος, γιατί εγώ έγειρα τον ασισματισμό στο σλανγκ τζηαρ.

Μα τι είναι αυτό το πράγμα τέλος πάντων;

Όλοι ξέρουμε ότι, στο τέλος των λέξεων το -σ γίνεται -ς. Όχι πάντα...
Οι «πάσχοντες» δε χρησιμοποιούν για λόγους συντομίας το αγαπημένο σίγμα στο γραπτό λόγο στον υπολογιστή και στη θέση του βάζουν το -σ (π.χ. μαλάκασ).

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, τα κείμενα απο τους αστιγματιστές είναι δυσανάγνωστα και πρέπει να καταπολεμηθεί αυτή η αρρώστια με οποιοδήποτε τρόπο. Από την άλλη, οι αστιγματιστές δηλώνουν ότι, δεν είναι άρρωστοι και ότι, δεν πρέπει να δίνεται τόση σημασία σε αυτό, αλλά στο περιεχόμενο του λόγου.

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, εξελίσσεται και ο ασιγματισμός. Το σίγμα που, όπως όλοι ξέρουμε, συντελεί στη δημιουργία των διπλών συμφώνων και κυρίως του ψ και του ξ, τείνει να τα καταργήσει και να τα κάνει πσ και κσ.

****Δεν πρέπει να μπερδεύεται με τους τριχοφοβικούς****

ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

- Καταργήθηκε το τελικό σίγμα;;;
- Ναι, θεωρηθηκε ότι παίρνει τη δουλειά του κανονικού σίγμα, το οποίο κατέθεσε ασφαλιστικά μετρα, τα κέρδισε και πήρε προσωρινή διαταγή, οπότε το τελικό πήρε τον πούλο... Δράμα σου λέω... Απλά μέχρι στιγμής το ξέρουνε λίγοι, οπότε μην το κανεις θεμα. ;)

(ντόπιο)

(όλα τα σχόλια μου κάπου θα έχουν παραδείγματα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

Τελευταιες επιστημονικες ερευνες αποδεικνυουν οτι στις περισσοτερες περιπτωσεις ο ασιγματισμοσ και η τριχοφοβια δεν συνδεονται μεν, αλλα εχουν παρατηρηθει περιπτωσεις οπου συνυπαρχουν σε ασθενεις. Εγινε προσπαθεια να καταγραφουν διαφορετικες μορφες του συνδυασμου των δυο παθησεων και το αποτελεσμα ειναι η αναγνωριση (α) του τριχοφοβικου ασιγματισμου και (β) της ασιγματικησ τριχοφοβιασ.

Στην περιπτωση (α) ο κατα βαση ασιγματικοσ ασθενης πασχει παραλληλα και απο μια δυσανεξια σε πασης φυσεως βερμουδιαρηδες με αποτελεσμα την περιστασιακη αντικατασταση του ουτως ή αλλως ληγμενου -ς, οχι με το απλο σιγμα, αλλα με την καταληξη -ζζζΖζζζζζζΖ. (Βλ. σχετικο λημμα στο Journal of Medicine - Nov 08)

Στην περιπτωση (β) ο κατα βαση τριχοφοβικος ασθενης, πασχει παραλληλα απο μια δυσανεξια στους κατοικους των Σερρων. Εικαζεται οτι η βαρια εκφορα του σιγμα απο τους κατοικους της Βορειοελλαδικης πολης, δημιουργει απροβλεπτες αντιδρασεις στον μεσο τριχοφοβικο με αποτελεσμα συγχυση, τρομο και ημικρανιες. Στους πασχοντες απο ασιγματικη τριχοφοβια συστηνεται συντηρητικη αγωγη και βεβαια απαγορευεται η επαφη με Σερραιους βερμουδιαρηδες.

#2
mariahomorfi

Mα καλα κανενασ δν εχει καταλαβει τι ρολο βαραει η τρεντογλωσσουζ;
δεν μπορειτε να πειτε τπτ για τον ορισμο.κανενα σημαδι ασιγματισμου

#3
GATZMAN

Μαρία thanks και χρόνια πολλά για χτές
Προσωπικά και πιστεύω και οι άλλοι δε θεωρούμε σε καμια περίπτωση πως είναι αρρώστεια. Ε... το αν μίλησα χθες για οξεία σιγματίτιδα, ε αυτό νομίζω πως κάνει μπάμ, πως πρόκειται για αστείο. Απλά το να βάζεις το σ στη θέση του ς, το θεωρώ μια ενδιαφέρουσα ιδιατερότητα που προσδίδει έναν αλλιώτικο, έναν πρωτότυπο τρόπο, να γράψεις κάτι. Και είναι ωραίο αυτό, παρόλο που μπορεί και να κουράζει. Αλλά όμως.....γιατί να καταργηθούν βρε το ς, το ξ και το ψ; Για όλα υπάρχει θέση. Τελικά παρατηρείς ότι κάνοντας ξού(κσού...μπλιάχ), το ς, το ξ και το ψ δυνητικά δίνουμε περισσότερο λόγω έκφρασης στο σ, έναντι των άλλων γραμμάτων αφού το λαμογιάρικο σ, είναι το δέυτερο γράμμα στο πσ και στο κσ. Καποια στιγμή, ίσως απαντήσω με λήμμα για να υπερασπίσω το καημένο το ς που βάλλεται ανυπεράσπιστο.
Μπορεί να έχω διαφορετική γνώμη για την αντικατάσταση του ς, ωστόσο όμως θεωρώ πως το λήμμα ανταποκρίνεται πλήρως στο θέμα που περιγράφει(ασιγματισμόσ) και γιαυτό δεν μπορεί να μην πάρει το maximum

#4
mariahomorfi

και εμενα θαρρεισ με πειραξε

#5
GATZMAN

Οχι

#6
iron

εσείς οι δύο, να μου το θυμηθείτε, τελικά θα τα φτιάξετε.

#7
mariahomorfi

χαλοου ειμαι τριχοφοβικη

#8
GATZMAN

ςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

#9
mariahomorfi

σσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσ

#10
GATZMAN

Πάρε τα σού σου να παρκάρω.Εμποδίζεισ(ωχ το κόλλησα)

#11
nasia.sexy

XAXA eseis oi 2 exete pollhhhhhhhh plaka

#12
GATZMAN

Πσίτ

Ασιγματιστής θα μπορούσε να 'ναι κι ο ασυρματιστής κατά το Ράλλη. Συμφωνείσ;

Ρε παιδιά αν προσβληθείς απο σιγματίτιδα και γράφεις σ αντί για ς, υπάρχει αντίδοτο;Κανα χάπι να πάρω στο φραμακείο;

#13
nasia.sexy

XUX KALO

#14
mariahomorfi

αυτοματη διορθωση λεγεται
πολυ καλο

#15
GATZMAN

Δοσολογία;Αντενδείξεις;Παρενέργειεσ;

#16
mariahomorfi

τπτ. . .

πολυ καλο σου λεω

#17
GATZMAN

Ερώτησησ:Υπάρχουν τρεντογλώσσια χάπια (πως λέμε υπογλώσσια ...ένα πράγμα);

#18
Vrastaman

Υπόθετω...

#19
mariahomorfi

αιντααααααααα
τι να κανουν τα χαπια αυτα μαρα μ';

#20
Hank

Να καταθέσω και την δική μου ασιγματιστική εμπειρία, τα δικά μου ςούψυχα, όχι ότι ενδιαφέρουν κανένα, αλλά κουβέντα να γίνεται...

Υπάρχει κι ένα πολύ καυλωτικό σίγμα, το βυζαντινό- ρωμαίικο -c, που το πήραμε από τους Ρωμαίους/ Λατίνους και το μεταλαμπαδεύσαμε στους Σλάβους με τα κυριλλικά. Σήμερα το -c χρησιμοποιούν:

-Τελειωμένοι αρχαιόκαυλοι, αγριοχρίστιανοι κι ευρωσκεπτικιστές. Στην Πλάκα υπάρχει ακόμη μια πινακίδα με τα λεφτά που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναδιάρθρωση του Αρείου Πάγου, κι από κάτω ένας ευρωσκεπτικιστής, προφανώς αγριοχρίστιανος, αλλά και σταρχιδιστήςέχει γράψει:
CΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑC !

-Τελειωμένοι σλαβόφιλοι. Το καλύτερο είναι το πώς γράφεται το «σεξ» στα κυριλικά. Είναι έτσι: «CEKC» ! Και στις πιο λατινογράμματες σλαβικές γλώσσες συχνά γράφεται «seks». Αυτό είναι και η μοναδική περίπτωση ασιγματισμού που με καυλώνει...

#21
Vrastaman

Πριν απο τους αγριοχρίστιανουc αcιγματιcτεc πριν απο τον Κυριλλο και τον Μεθόδιο πριν και απο τουc γαμολατίνουc τους ίδιους υπήρχαν οι original αcιγματιστέc της αρχαίαc Χαλκίδαc! Άλη μια περίπτωcη αντίcτροφου δανειcμού!

#22
GATZMAN

Μπράβο ρε Βράστα. Το έχω ακούσει κι εγώ.
Ακούει ο Λιακό;
Λέτε ο Λιακό να είναι σλανγκιστήc με το ψευδώνυμο.......

#23
Επισκέπτης

εγω καπου νμιζω το χα πει για το c aλλα δε βολευει γμτ.
καθε φοα που θεσ να το γραψεισ πρεπει να αλλαζεισ γκαι ετσι...ΔΕΝ ΠΑΕΙ!

#24
Hank

Αυτό είναι λοιπόν που λέμε «Άλλο θα πει Χαλκιδική (Κύριλλος/Μεθόδιος) κι άλλο θα πει Χαλκίδα»! Πολύ ενδιαφέρον.

Το cου δεν είναι για χόρταση. Είναι ντελικατέσσεν για εκλεκτές στιγμές, όταν έχεις βαρεθεί τα άλλα σου/ςου κτλ.

#25
Galadriel

Αχ Μαρία είναι τόσο μοναδικό να είσαι μοναδική! Ακόμα κι αν μπεις με άλλο νικνέιμ πάντα θα ξέρουν όλοι ποια είσαι. Μοναδική επίσης η προσπάθειά σου - ο ορισμός δεν ήταν ασιγματιστικόσ, σούπερ, γιου γκατ γιορ πόιντ! Σπέκια!

ps Κανονίστε, όταν βλέπω την λέξη καυλώνω, καυλωτικό κλπ, καυλώνω.