Μέχρι τις αρχές των '90, τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν την ίδια γκρι τηλεφωνική συσκευή με τον μύλο – καβουρδιστήρι. Τις αναλογικές αυτές συσκευές προμηθευόταν ο Σ. Κόκκαλης μπυρ-μπαρά από την Ανατολική Γερμανία, τις αποσυναρμολογούσε και επανασυναρμολογούσε στην Ψωροκώσταινα (για να έχουν Ελληνική προστιθέμενη αξία) και τις μοσχοπουλούσε στον ΟΤΕ.

Όσοι μεταξύ μας πρόλαβαν ασπρόμαυρη τηλεόραση θα θυμούνται πως, κάθε φορά που η τηλεφωνική γραμμή ήταν κακή ή πέφταμε σε συνακροάσεις, λέγαμε το μαγικό: «για πάρε το μηδέν!» και, ως εκ θαύματος, η γραμμή γινόταν καμπάνα -ή έτσι επιλέγουμε να θυμόμαστε.

Στα μέσα των '90, ο ίδιος Σωκράτης και οι συν αυτώ ολοκλήρωσαν το εθνικό τους έργο με την πλήρη ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, με παράπλευρο θύμα την περί ου ο λόγος έκφραση, η οποία οδηγήθηκε σε μαρασμό.

Η έκφραση ωστόσο παρέμεινε βαθιά ριζωμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο και επανεμφανίστηκε θριαμβευτικά ως σλανγκ. Πλέον λέμε «για πάρε το μηδέν» όταν:

- βρισκόμαστε σε σύνδεση με Κάιρο με κάποιον, - ζητάμε από κάποιον που δεν τα λέει λιανά να τα σπάσει και να τα ξαναρίξει, - υπάρχει τεχνικό πρόβλημα σύνδεσης με πάσης μαραφέτι (διαδίκτυο, WiFi, GSM, κλπ).

  1. Αρνητικό επακόλουθο της δυτικής εκδοχής του έθνους-κράτους στη Νεωτερικότητα (πανθομολογούμενο σε διεθνή βιβλιογραφία) είναι το χάσμα (ρήξη, αντίθεση, αντιπαλότητα) ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και στους μηχανισμούς του κράτους. Αν και τους διαχειριστές των μηχανισμών τους λέμε «κοινωνικούς λειτουργούς», το φαινόμενο αυτονόμησης των στόχων και επιδιώξεων του κράτους από τις ανάγκες και προτεραιότητες του κοινωνικού σώματος είναι κανόνας στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα. Οι εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα....
    - Για πάρε το μηδέν ρε Γιάννη....

  2. - Το φελέκι μου μέσα, ο πλοηγός μου πιάνει δορυφόρο!
    - Τι νασπώ, πάρε το μηδέν...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
slangprof

Πολύ καλο.

#2
iron

ο τέμπορα ο μόρες... σνιφ...

#3
vikar

ο ποιός;...

#4
GATZMAN

Καλά, εγώ θα πάρω το μηδέν,αλλά εσύ πάρε τα εύσημα
Πράκτωρ 000

#5
Hank

Αριστούργημα! Αριστούργημα!

Παρεμπίπταμπλυ διαθέτω συλλογή όλων των εκφράσεων του Γιανναρά, που είναι για να πάρεις το μηδέν. Να τις ρίξω συγκεντρωμένες σ' ένα λήμμα;

#6
Hank

Ένα πρηβιού:

Ιδού πώς περιγράφει ο Γιανναράς ένα μπάνιο το καλοκαίρι στην θάλασσα:

«Νόηση συνεσταλμένη, αισθήσεις διεσταλμένες στην μέθη της πλησμονής. Τα τζιτζίκια, ναι, ισοκρατούν την ευεξία».

Από τα Καθ' Εαυτόν, αυτοβιογραφία του.

#7
Vrastaman

Γιανναράς, ο Monty Python της νεορθοδοξίας!

#8
GATZMAN

Σχετικά με την ατάκα του Γιανναρά που αναφέρεις:Περί ορέξεως τζιτζίκια γιαχνίπου λεει και η εκπρόσωπος των ασυρματιστών (κατά Ράλλη)

#9
mariahomorfi

πατα το μηδεν δεν παιζει;

#10
GATZMAN

Πρώκτωρ 000

#11
iron

δεν έχει βγει κι ένα σαχλοβιβλίο με τίτλο αυτό ακριβώς;

#12
Vrastaman

Το γουγλε-γουγλε σε δικαιώνει Iron, υπάρχει!

#13
iron

ναι, το είδα και γω

#14
iron

αυτό το λήμμα, μάλλον έπρεπε να μπει στην κατηγορία για ενηλίκους... ποιος άλλος μπορεί να το καταλάβει... στη μια γραμμή μου έχω ένα από τα παμπάλαια μαύρα τηλέφωνα με το καντράν... και ο γιος ενός φίλου, ετών 10, με έβαλε μια μέρα να τηλεφωνήσω από κει και προσπαθούσε να καταλάβει πώς διάολο μπορώ να πιάνω γραμμή έτσι.

#15
Galadriel

και μετά αναρωτιούνται τί άσχετο είναι αυτό να λέμε το τηλέφωνο της μπανιέρας τηλέφωνο («επειδή μοιάζει με τηλέφωνο») αχαχα

#16
HardcoreGR

+1 με την mariahomorfi. Πρέπει να λέγεται «πάτα το μηδέν» γιατί πλέον έχουμε πλήκτρα. Επίσης πρέπει να αναρτηθει κι ενα παράδειγμα για την 1η εφαρμογή, όπου υπάρχει σύνδεση με Κάιρο, όπως για παράδειγμα:
- Κολόψαρο, πρώτη μέρα που ήρθες στο στρατόπεδο, θα μάθεις να ακούς τον παλιό.
- Καλά εντάξει. Πάτα το μηδέν...γιατί δε σ' ακούω καλά.