Αυτός που εκφέρει αυτή τη φράση-τέχνασμα (ψευδοσύγκριση που αναφέρεται στο ίδιο άτομο και δείχνει πως ο πραγματικά δεύτερος απέχει...), προσδοκά να τονίσει στον άλλο πως είναι άπαικτος σ' έναν τομέα. Πως είναι ο γκραν γαμάω, ο γκουρού, ο λάμα, ο μέγας μαγίστρος. Η ατάκα συνήθως εκφέρεται με φωτεινό χαμόγελο.

Το πού θα πάει το μυαλό του άλλου εξαρτάται από το βαθμό πονηρίας του, από το πόσο καλά ξέρει αυτόν που εκφέρει την ατάκα, αλλά και από το βαθμό αξιοπιστίας αυτοκριτικής που κάνει στον εαυτό του (αν για παράδειγμα είναι off κάπου και ακούσει άλλα...), αλλά και αν είναι σε φάση που ναι μεν είναι καλός κάπου αλλά έχει ανάγκη ψυχικής υποστήριξης (π.χ.: είναι να δώσει εξετάσεις, είναι κατά το δυνατόν προετοιμασμένος, αλλά ωστόσο έχει λίγο πεσμένο ηθικό).

Οπότε ανάλογα με τη στάθμιση των παραπάνω παραμέτρων, εκπλήσσεται ο άλλος και χαίρεται μαζί, για την εκτίμηση του ομιλούντα στο πρόσωπό του, ή λέει μέσα του: μεγάλε... κολακείες ακούω, είτε γιατί κάτι γυρεύει από μένα ο μπαγασάκος, είτε γιατί ικανοποιήθηκε σε κάτι που μόλις τον εξυπηρέτησα και σκέφτεται πως ίσως με ξαναχρειαστεί στο μέλλον.

Ο Γιάννης έχει βραχυκύκλωμα στο σπίτι του και δεν έχει ρεύμα.Κανείς ηλεκτρολόγος δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και έτσι παίρνει τηλέφωνο το φίλο του το Μάρκο που είναι γκουρού σ΄αυτά.Αυτός λύνει το πρόβλημα σε dt.Ο Γιάννης περιχαρής ανοίγει τα χέρια διάπλατα, ως ένδειξη εγκαρδιότητας και με ένα πλατύ πλατύ χαμόγελο του λέει:
«Μεγάλε...Σα και σένα κανείς.Μετά από σένα ο εαυτός σου»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Διόρθωση:
Στη β παράγραφο, η φράση:«αλλά και αν είναι σε φάση που ναι μεν είναι καλός κάπου αλλά έχει ανάγκη ψυχικής υποστήριξης», γίνεται:«αλλά και στην περίπτωση που, ναι μεν είναι καλός κάπου αλλά ωστόσο έχει ανάγκη ψυχικής υποστήριξης»

#2
Hank

και στην τρίτη θέση «το χάος»!

#3
GATZMAN

!