Τεχνικός όρος - οξύμωρο σχήμα του Χρήστου Γιανναρά στην «Καθημερινή» για να περιγράψει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. (Βλ. και τσίπρα, η). Σημαίνει έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος όμως αναπαράγει φρασεολογία περασμένων γενεών. Το φαινόμενο είναι πολύ σύνηθες σε αριστερίστικους κύκλους, σε επαναστατημένα τζόβενα, αλλά και σε reborn αγριοχρίστιανους.

Η προέλευση του όρου είναι από την βυζαντινή εικονογραφία, όπου τα παιδάρια - νήπια, και κυρίως το Θείον Βρέφος, εικονίζονται με σοφία, γνώση και σοβαρή έως συνοφρυωμένη έκφραση γέροντος.

- Τα άκουσες τα επαναστατημένα τζόβενα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής; Ύφος και τσιτάτα λες κι είμαστε στον Μάη του '68... Για να μην πω στην εποχή του Στάλιν! Τι να πω; Παιδαριογέροντες!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Σπεκάουα!!!

#2
Vrastaman

Στός!

#3
anchelito

Αν μπορούσα να δώσω και 6 άστρα θα τα δινα!
Ας μου επιτραπεί μια μικρή διόρθωση στο ορισμό, δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά το τσίπρα, ουδέτερο. Πως λέμε το τσιτάχ;

#4
xalikoutis

γούσταρα πολύ με Γιανναρά στο σχόλιο σου για το πως περιγράφει το μπάνιο στη θάλασσα, και γενικά είμαι υπέρ των σχετικών Γιανναρισμών σε σχόλια, για να υπάρχει και το διαμετρικά αντίθετο της slang, ας πούμε...αλλά για τον ίδιο λόγο νομίζω ότι ο Γιανναράς είναι ευπρόσδεκτος στα σχόλια και όχι στα λήμματα του Thesaurus Slanguae Graecae (TSG)

#5
GATZMAN

Τσίπρας:Το θείον βρέφος

#6
Hank

Έχω μια λίστα από τις 100 πιο σταθερές πάγιες φράσεις του Γιανναρά, αλλά καμία άλλη δεν είχε σλανγκικό ενδιαφέρον. Είναι κυρίως εκφράσεις του στυλ «ερωτική αυθυπέρβαση», «ερωτική αλληλοπεριχώρηση», «ατομική εγκύστωση» κ.ο.κ. Κάποιο ενδιαφέρον έχουν οι πάγιες φράσεις του για τους πολιτικούς αρχηγούς. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου, «κραδαίνων τις γροθίτσες του» ο Σημίτης, «παλαιοημερολογίτισσα του Περισσού» η Παπαρήγα, «καθ' ημάς Λεπενίσκος » ο Καρατζαφέρης, μόνο το «παιδαριογέρων» άξιζε να μπει καταχώριση. Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο και για τον Ζουράρι, που νομίζω ότι τα «ιντερνετομαλάκας», και «ευρωλιγούρης» πού έχω βάλει, και το «φωταδιστής», που σκέφτομαι να βάλω, είναι αρκούντως σλανγκενεργά.

#7
Hank

ΥΓ Οπωσδήποτε όμως θα ρίξω άλλον έναν Εμπειρίκο, εκτός από τους δύο (απ' όσο ξέρω) που υπάρχουν ήδη.

#8
Hank

Ανακαλώ, βέβαια, εν μέρει γιατί ο Τσίπρας έχει αρχίσει τις ήπιες σλανγκιές στον πολιτικό του λόγο, λίγα φρονιστήρια στο σλανγκ.εντού του χρειάζονται μόνο...

#9
Vrastaman

Έχει γίνει βάιραλ:

[I]Επιστολή Τσίπρα προς την Τρόικα:

Dear Troika,

Samaras and Benny sign mnemonium, and dont take the sign back.
So, now you have mnemonium sign, all OK, no problem.
Please send 18 Billion to Greek bank so we «guarantee» them, give hair cut and shower, to stop look like hippies....
Next month I need 10 billion for salary. Better send money in suitcase.
Not safe use bank.

P.S. Copy this letter in 10 copies and send it to another 10 international organizations (like IMF and ECB) and you will see great luck in your life with lots of happiness.
G.A.P. did and he won billions in the CDR's. His family were millionaires now they are billionaires.
If you dont send the 10 copies you will have bad luck for the next 5 financial quarters. Akis Ts. did not send it, and he end up in jail.
His wife stop eating and bank accounts frozen.[/I]

#10
deinosavros

Ασχετο : γουγλίστε «φώτης κουνέλης» κι άμα γουστάρει κανείς ας το ανεβάσει ως λήμμα (ωραίο καρότο).