Ο όρος διαδόθηκε πολύ από τους «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς στην Σερβία το 1999 και μετά και μας συνόδευσε σε όλην την τελευταία δεκαετία. Το σλανγκικό του ενδιαφέρον έγκειται στο ότι εννοείται ακριβώς το αντίθετο από αυτό που δηλώνει ο όρος, ήτοι η παράπλευρη απώλεια συνήθως είναι ο κατεξοχήν στόχος. Έχουμε δηλαδή ένα φαινόμενο παρόμοιο με το «εξοστρακίζομαι», που, όπως έγραψε σύντροφος σλανγκιστής, σημαίνει «πηγαίνω κατευθείαν στον στόχο».

Στον όρο «παράπλευρη απώλεια» έχουμε πάλι έναν έντεχνο ευφημισμό, που αποσκοπεί αφενός να κατευνάσει την ανθρωπιστική (με ή χωρίς εισαγωγικά) κατακραυγή των μήντια, και αφετέρου να τρομοκρατήσει και πανικοβάλλει τον αμυνόμενο λαό. Δεν είναι τυχαία τα θύματα που επελέγησαν μεταξύ των «παραπλεύρων απωλειών» στην τελευταία δεκαετία.

- Κινέζικη πρεσβεία στο Βελιγράδι το 1999. Στον ίδιο πόλεμο «έξυπνες» βόμβες κάνουν την «εξυπνάδα» να πέσουν στην Βουλγαρία. Παρόμοιες «εξυπνάδες» άλλων «έξυπνων» βομβών, που το 2003 έπεσαν αντί για το Ιράκ, στο Ιράν, την Τουρκία και την Συρία.
- Ρώσοι διπλωμάτες το 2003 στο Ιράκ.
- Ασθενοφόρα, μαιευτήριο, τρένα στη Σερβία το 1999.
- Δημοσιογράφοι στο Ιράκ.
- Σχολείο του ΟΗΕ στην Γάζα, τώρα.

Οι παράπλευρες απώλειες είναι κυρίως δύο ειδών: Διπλωμάτες ή στελέχη δεύτερης / τρίτης δύναμης, την οποία η υπερδύναμη θέλει να τεστάρει μέχρι τι είναι διατεθειμένη να υπομείνει. Αυτό συνέβαινε κυρίως την εποχή που ονομάζαμε τον Πρόεδρο της υπερδύναμης «πλανητάρχη» χωρίς δεύτερη σκέψη. Ύστερα από τα περσινά γεγονότα στην Γεωργία, παρόμοια τεσταρίσματα αποδείχθηκαν όχι και τόσο αποτελεσματικά. Δεύτερον, στόχοι με συμβολική σημασία για να καταρρακωθεί το ηθικό του λαού. Έτσι κι αλλιώς πάντα μπορείς να πεις ένα σόρι εκ των υστέρων και να επικαλεστείς έναν λάθος χάρτη, ή μια λάθος πληροφορία...

Σλανγκικώς, ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε «παράπλευρη απώλεια» αποτελούσε τον λιγότερο ή περισσότερο μύχιο πρωτεύοντα σκοπό μας (βλ. παράδειγμα 4).

Μικρό κορίτσι «παράπλευρη απώλεια» ισραηλινής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας.
(από in.gr, 6/1/2009)

Η αντικειμενικότητα, παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο της ενημέρωσης.
(από tvxs.gr, 6/1/2009)

Πέντε Σύριοι πολίτες σκοτώθηκαν στην Συρία, κι έγιναν έτσι παράπλευρη απώλεια του πολέμου στο Ιράκ, από «έξυπνη» βόμβα που παραστράτησε και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο έξυπνη! Ή μήπως ήταν; Πολλοί θεωρούν το γεγονός σκόπιμο
για να «συνετισθεί» με παρόμοιες μεθόδους η Συρία.

- Τι έγινε ρε Μένιο; Την έρριξες τελικά την Λάουρα;
- Πού να σ' τα λέω; Όχι μόνο που πέτυχα τον αντικειμενικό μου σκοπό, αλλά είχαμε και παράπλευρη απώλεια!
- Δηλαδή;
- Να, η κολλητή της, η Λίλιαν, έσκασε απ' την ζήλεια της! Και τώρα μου κάνει κι αυτή τα γλυκά μάτια!
- Μαλάακαα! Μιλάμε για το γνωστό θεόμουνο, που για πάρτη του αναστενάζει όλο το slang.gr; Ρε τον Μπους τι έκανες! Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι;
- Κοίτα αν δεν καταφέρω καμιά φάση τριφασική, θα ψηφίσω Λίλιαν δαγκωτή!
- Μάγος είσαι;

Με παράπλευρες απώλειες μας μπήκε το 2009... (από Hank, 07/01/09)Παράπλευρο θύμα από το χτυπημένο σχολείο στην Γάζα. (από Hank, 07/01/09)Tony Blair, ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για την λύση του Παλαιστινιακού. (από Hank, 07/01/09)Μέχρι και στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού της Προεδρείας του δούλεψε για να περατώσει την αποστολή του Μπους τις...  (από Hank, 07/01/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Καρασπέκια !!!

#2
Vrastaman

΄στος!
Στην Ελλάδα μην ξεχνάμε τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν, «παράπλευρη απώλεια» στην απόπειρα δολοφονίας κατά Παλαιοκρασσά από την 17Ν.

#3
Hank

'Στα!