Διαπραγμάτευση είναι η συζήτηση που αποσκοπεί στη συνεννόηση και στη σύναψη μιας συμφωνίας. Μπορεί να αφορά εμπορικά ζητήματα, πολεμικά θέματα κλπ.

Σε πολλές από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μετά από μάχες μεταξύ Ινδιάνικων φυλών, καπνίστηκε και πίπα της ειρήνης. Αυτή η πίπα καπνίστηκε σαν επισφράγιση των ειρηνιστικών διπραγματεύσεων. Καπνίστηκε με την κλασσική έννοια στο προσκήνιο. Φήμες λένε πως παρασκηνιακά καπνίστηκε και με τη slang έννοια (οι γυναίκες των φύλαρχων κάπνισαν τις πίπες των αντιπάλων φυλάρχων. Ο Ινδιάνος Μάκης της εποχής πάντως ανέφερε πως, σε πολλές περιπτώσεις, η φιλία γεφυρώθηκε περισσότερο).

Η διασπερμάτευση τώρα, γίνεται πριν ή κατά τη διάρκεια της ερωτικής περίπτυξης στο γήπεδο και αποτελεί ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης όπου μέσα από συνοπτική συζήτηση, επιλέγεται σε ποιο ακριβώς μέρος του σώματος του ερωτικού συντρόφου θα σκάσει η λάβα.

Σημείωση:
1. Η διασπερμάτευση δεν μπορεί να λάβει χώρα σε κλασσικές εισαγωγές-εξαγωγές, αφού εκεί είναι by default αποφασισμένο το μέρος.
2. Η συζήτηση κατά τη διασπερμάτευση είναι σύντομη γιατί δεν γίνονται συζητήσεις που αφορούν πολύπλοκες διευθετήσεις. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Μέρος αναζητάται. Τίποτα άλλο. Έτσι, ο επιβήτωρ, γνωρίζοντας πού θα γίνει η ρίψη του υγρού πυρός, έχει λάβει, λίγο πριν το ενενήντα, την αρμόζουσα θέση για εύστοχο σκοράρισμα.

Μένιος:
- Που λες Πέρι, λίγο πριν ξεκινήσει η κάθοδος του βουκεφάλα, μου κόβει τη φόρα η Καυλάουρα.
Πέρι:
- Ti σου πε ρε;
Μένιος:
- Μου λέει η κουφάλα: «STOP, Διασπερμάτευση!». Με τα πολλά... μου ζήτησε να την πυροβολήσω στο λαιμό.
Πέρι:
- Πώς της ήρθε αυτό;
Μένιος:
- Μου είπε, πως έχει πλήξει. Μου λέει: «Όλο τα ίδια θα κάνουμε; Μ' έχει φάει η ρουτίνα». Και συνεχίζοντας μου λέει: «Ε μην τη βγάλουμε και σήμερα, όπως κάθε μέρα. Τσάμπα δηλαδή μ' έφαγε ο νεροχύτης απ' το πρωί και έκανα τη... Λάτζα γιόγκα της ζωής μου, προκειμένου να σου φτιάξω θαλασσινό βιάγκρα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Καλύπτεις βιβλιογραφικό κενό!
Στος κι ο Πάνος.

Ο καλύτερος διασπερματευτής είναι αυτός που θα κάνει την πίπα της ειρήνης αποφεύγοντας το τσιμπούμεραγκ, είτε ως μπαγαποντόφιλο είτε ως οικονομικά ανταλλάγματα.

#2
Hank

Ουπς, που θα «δεχτεί» εννοούσα.

#3
GATZMAN

Αυτόθα μπορούσε να γίνει είτε με διασπερμάτευση, είτε όχι

#4
Hank

Ναι, υπάρχει και ο νόμος ή διασπερμάτευση των όπλων. Και η διασπερμάτευση δεν είναι παρά η συνέχεια του πολέμου με άλλα μέσα...

#5
GATZMAN

Στότατος!

#6
GATZMAN

Κι ο Πάνος βεβαίως.Μην ξεχνιόμαστε!

#7
Hank

Vis pipam pacis; Para bellum!, η αρχή του διασπερματευτή.

#8
GATZMAN

Υπάρχει κι ένα κρητικό τραγούδι που λέγεται:Ο πραματευτής. Με λίγη παράφραση το κάνουμε να μιλάει για διασπαρματευτή

#9
Hank

Ο καλός διασπερματευτής ακολουθεί μεθόδους τουρκικής διπλωματίας: Αρχίζεις με την μείζονα πρόκληση (λ.χ. κλείνεις από πάνω και την Σχολή της Χάλκης), για να καθιερωθεί η έλασσων. Ήτοι, αρχίζεις με πρωκτροπή, ώστε να πετύχεις την διασπερμάτευση, είτε με διπλωματία, είτε με την διπλωματία των όπλων.